<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="linkedin" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=943036&amp;fmt=gif">

Sök på sidan

  • Det finns inga förslag eftersom sökfältet är tomt.
Städa hemmet med ättika - miljövänlig hemstädning

Städa och tvätta med ättika: ett miljövänligt alternativ för ditt hem

I det här blogginlägget ska vi utforska en mångsidig och miljövänlig ingrediens som finns i de flesta köksskåp - ättika! Ättika är inte bara perfekt för matlagning, utan det är också ett kraftfullt verktyg för hemstädning och finns med i många husmorstips. Häng med när vi delar med oss av några smarta och effektiva sätt att använda det för att rengöra nästan allt i ditt hem, från avlopp till tvättmaskiner och hålla det rent och fräscht på ett miljövänligt och hållbart sätt.

Vi kommer att gå igenom följande avsnitt:

Skillnaden mellan ättiksprit och ättiksyra

Ättiksprit är en blandning av ättiksyra och vatten, vanligtvis med en styrka på 12%. Ättiksyra är den aktiva ingrediensen som ger ättikan dess rengöringsegenskaper. Ättiksprit används ofta som en allmän hushållsprodukt för rengöring och desinfektion. Ättiksyra är den rena formen av syran och har en högre koncentration, vanligtvis 24%. Skillnaden på ättiksyra och ättiksprit är koncentrationshalten.

Innan du börjar städa (viktiga saker att tänka på)

När man städar med ättika är det viktigt att vara försiktig för att undvika skador på ytor och för att hantera ämnet säkert. Här är några försiktighetsåtgärder att tänka på:

Ventilera utrymmet: Ättikans ångor kan vara starka och irriterande för ögon, näsa och luftvägar. Se till att ha god ventilation när du använder ättika för att undvika att inandas för mycket ånga.

Blanda inte med andra kemikalier: Blanda aldrig ättika med blekmedel eller andra rengöringsprodukter som innehåller klor. Kombinationen kan skapa farliga ångor och kemiska reaktioner.

Försök på en liten yta först: Innan du använder ättika på en stor yta, testa det på en liten och osynlig yta för att se hur det påverkar materialet. Vissa ytor, som marmor och kalksten, kan skadas av ättika.

Späd ut ättikan: Använd inte ren ättika på känsliga ytor. Späd ut ättikan med vatten i förhållandet 1:1 eller 1:2 för att mildra dess styrka.

Använd handskar: För att skydda dina händer från att bli torra eller irriterade, använd gummihandskar när du arbetar med ättika under en längre tid.

Undvik öppna sår: Undvik att ättikan kommer på huden, speciellt om du har öppna sår eller skador, eftersom det kan orsaka irritation och smärta.

Det är viktigt att komma ihåg att testa på en liten yta först och använda skyddshandskar när du hanterar ättika med hög koncentration.

Rengör badrummet med ättika

stada-badrummet-med-ättika

Ättika är en naturlig och effektiv lösning för att städa badrummet och hålla det rent och fräscht på ett miljövänligt sätt.

Här är några exempel på hur du kan använda ättika för att städa badrummet:

Rengöra toaletten

Häll ättika i toalettskålen och låt det verka i några timmar eller över natten för att lösa upp kalkavlagringar och desinficera ytan. Borsta sedan rent och spola.

Avkalka duschen

Spraya eller gnid ättika på kakel och kranar för att lösa upp kalkavlagringar. Låt det verka en stund innan du sköljer rent med vatten.

Relaterad artikel: Kalk- och fläckfria duschväggar


Rengöra handfatet

Fyll handfatet med varmt vatten och tillsätt några skedar ättika. Låt det verka en stund innan du sköljer rent för att avlägsna smuts och kalk.

Tvätta handdukar

När handdukar luktar unket trots tvätt är det dags för en ättikskur. Tvätta dem i varmt vatten med 1 dl ättika, sedan i hett vatten med ½ dl bikarbonat. Använd inget tvättmedel. Doften neutraliseras, och vid nästa tvätt kan du använda vanligt tvättmedel igen.

Avlägsna mögel och mögellukt

Spraya eller torka ättika på ytor där mögel har bildats, som i fogar eller runt badkaret. Låt det verka en stund innan du skrubbar bort möglet och sköljer rent.

Relaterad artikel: Så blir du av med svartmögel i badrummet

Rengöra spegeln

Blanda lika delar ättika och vatten i en sprayflaska och använd det för att rengöra spegeln. Torka sedan rent med en ren trasa för en skinande yta utan ränder.

Desinficera ytor

Använd ättika för att desinficera ytor som handtag, lådor och toalettsitsar genom att spraya eller torka dem med en trasa fuktad i ättika.

Rensa avloppet 

Häll en blandning av ättika och bikarbonat i avloppet och skölj med kokande vatten för att avlägsna obehagliga lukter och hålla avloppet fritt från beläggningar.

Relaterad artikel: Så blir du av med stopp i avloppet

Rengör tvättmaskinen

För att rengöra tvättmaskinen, häll 1,5 dl ättika i tvättmedelsfacket. Kör en tom tvättcykel med hög temperatur (60-90) för att lösa upp beläggningar och desinficera. Avsluta med en sköljcykel. Torka tätningen och låt maskinen lufttorka med öppen lucka för att förhindra mögel.

Relaterad artikel: 5 steg till ren tvättmaskin


Använd som sköljmedel

Ättika, en naturlig ersättning för sköljmedel, mjukar upp kläder och eliminerar lukt när du tvättar de. Tillsätt 2,5 dl ättika och 7,5 dl vatten i en flaska och använd ca en matsked per tvätt. Du kan även tillsätta några droppar eterisk olja av valfri doft.

 

Städa köket med ättika

stada-köket-med-ättika

Ättika är en effektiv och naturlig städprodukt för köket. Med dess desinficerande och avfettningsförmåga kan den användas för att rengöra diskbänkar, spishällar, ugnar och mikrovågsugnar. Här kommer en rad exempel du kan använda:

Rengöra diskbänken

Blanda lika delar ättika och vatten i en sprayflaska och spraya på diskbänken. Torka sedan rent med en trasa för att avlägsna smuts och bakterier.

Avkalka vattenkokaren

Fyll vattenkokaren med en blandning av hälften vatten och hälften ättika. Koka upp blandningen och låt den sedan svalna. Skölj noggrant med rent vatten innan du använder vattenkokaren igen.

Rengöra mikrovågsugnen

Blanda lika delar ättika och vatten i en mikrovågssäker skål. Mikra blandningen i några minuter tills ångan fuktat insidan av mikrovågsugnen. Torka sedan rent med en trasa.

Avlägsna dålig lukt

Placera en skål med ättika på köksbänken över natten för att absorbera oönskade lukter från matlagning eller matavfall.

Rengöra ugnen

Blanda ättika med lite bakpulver för att skapa en rengöringspasta. Applicera pastan på ugnens insida och låt den verka i några timmar innan du torkar bort den med en fuktig trasa.

Relaterad artikel: Våra tips på att rengöra ugnen själv


Avfetta ugnsgallret

Låt ugnsgallret ligga i ett bad av hälften ättika och hälften vatten under några timmar eller över natten för att lösa upp fett och smuts. Skölj sedan rent med vatten och torka av.

Rengöra kylskåpet

Blanda lika delar ättika och vatten i en sprayflaska och använd det för att torka av insidan av kylskåpet. Detta hjälper till att avlägsna eventuella spill och obehagliga lukter.

Rengöra kakel och fogar

Spraya en lösning av ättika och vatten på kakelväggarna och fogarna i köket. Låt lösningen verka i några minuter innan du torkar rent med en svamp eller trasa för att avlägsna smuts och mögel.

Rengör diskmaskinen

För att eliminera obehagliga lukter och bakterier från din diskmaskin, är ättika och bikarbonat effektiva lösningar. Blanda en matsked bikarbonat och en deciliter ättika, fördela det i en tom diskmaskin och kör en intensiv diskcykel med högsta temperatur. Det hjälper till att ta bort lukt, mögel och fettansamlingar.

Relaterad artikel: Rengöring av diskmaskinen - tips och tricks!


Avfetta köksfläkten

Använd en trasa fuktad med ättika för att torka av fett och smuts från köksfläkten. Ättika bryter effektivt ner fett och gör det enkelt att rengöra fläkten.

Rengör och avkalka kaffebryggaren

Fyll vattenbehållaren i kaffebryggaren med lika delar ättika och vatten och kör en bryggcykel utan kaffe. Detta avlägsnar kalkavlagringar och orenheter från kaffebryggaren och håller den i gott skick.

Avlägsna vattenfläckar på rostfria ytor

Applicera lite ättika på en trasa och använd den för att torka av rostfria ytor som diskbänkar och köksredskap för att avlägsna vattenfläckar och få dem att skina.

Städa vardagsrummet med ättika

stada-vardagsrummet-med-attika

Ättika kan användas till att städa många delar av vardagsrummet. Använd den för att rengöra glasytor, speglar och ramar för en skinande ren finish. Dess antibakteriella egenskaper gör den till ett utmärkt val för att desinficera ytor och eliminera obehagliga lukter utan att skada miljön.

Rengöra speglar, glasytor, putsa fönster

Blanda lika delar vatten och ättika i en sprayflaska och använd det som en effektiv fönsterputs för att rengöra speglar, fönster och andra glasytor i vardagsrummet.

Relaterad artikel: Fönsterputsinstruktioner från proffsen


Ta bort fläckar från tyger

Om du har tygfåtöljer eller andra textilier i vardagsrummet, kan du använda en lösning av vatten och ättika för att försiktigt ta bort fläckar. Testa först på en dold yta för att se till att färgerna inte bleknar.

Relaterad artikel: Hur tar man bort fläckar?


Rengöra golv
 

Tillsätt en kopp ättika till en hink med varmt vatten och använd det som ett rengöringsmedel för att moppa trä- eller laminatgolv i vardagsrummet. Ättika fungerar också bra för att ta bort envisa fläckar på golvet.

Avlägsna dålig lukt 

Placera en skål med ättika i vardagsrummet över natten för att absorbera oönskade lukter, som till exempel matos eller röklukt.

Rengöra glasbord och inredningsdetaljer 

Använd en lösning av vatten och ättika för att rengöra glasbord, ramar, lampskärmar och andra inredningsdetaljer i vardagsrummet för att få dem att skina.

Andra användningsområden

Bekämpa bananflugor och silverfisk

Att använda ättika till rengöring är också ett hemligt vapen mot små skadedjur som bananflugor och silverfiskar. Att få bort bananflugor med ättika är enkelt genom att placera ut en skål med ättika blandat med lite diskmedel för att locka och fånga dessa irriterande insekter.

För att bli av med silverfisk med ättika, kan du skapa en lösning med lika delar vatten och ättika och spraya den på platser där silverfiskar finns, som bakom möbler eller i skrymslen. Ättikan avskräcker dem och hjälper till att rensa områden från dem.

Relaterad artikel: Bli av med bananflugor - gör din egen fälla


Var ska man inte använda ättika?

Ättika är en potent rengöringsprodukt, men det är viktigt att undvika att använda den på vissa ytor då den kan orsaka skador. Här är några exempel på ytor som inte bör rengöras med ättika:

  • Marmor: Ättika kan skada ytan och orsaka korrosion på marmor.
  • Natursten: Liksom marmor kan ättika skada ytan på andra typer av natursten, inklusive kalksten och travertin.
  • Trä: Även om ättika är effektivt för att ta bort fläckar och lukt, kan den också tränga in i träet och orsaka skador eller missfärgningar. Var extra försiktig.
  • Aluminium: Ättika kan orsaka korrosion på aluminiumytor.
  • Järn: Även om ättika kan användas för att ta bort rostfläckar, kan den också bidra till ytterligare korrosion på järn.

Sammanfattning

Städa med ättika är inte bara en ekonomisk lösning utan även ett miljövänligt alternativ till konventionella rengöringsmedel. Med dess många användningsområden från att tvätta fönster med ättika till att städa med ättika, är detta en produkt som varje miljömedveten hushållare bör ha till hands. Prova och se skillnaden i ditt hem idag!

Genom att integrera ättika i din städning kan du bidra till en grönare och renare framtid samtidigt som du håller ditt hem i toppskick på ett naturligt sätt.

Anlita Vardagsfrid idag

För en bekymmersfri och effektiv städupplevelse, anlita Vardagsfrid och njut av den sinnesfrid som kommer med ett rent och välskött hem. Våra professionella städspecialister är dedikerade till att tillhandahålla tjänster av högsta kvalitet för att hålla ditt hem skinande rent.

För att få mer information och pris på hemstädning i Stockholm och- eller Uppsala, klicka på knappen nedan och fyll i dina uppgifter så kontaktar vi er.

Bli kontaktad

Fler nyheter

Kalk- och fläckfria duschväggar

Städa badrum – följ vår checklista

Topp 7 sätt att städa bort katthår

Städa rummet - steg för steg

Hur tar man bort fläckar?

95 %

Kundnöjdhet

150

Antal anställda

1000

Antal första jobb i Sverige

3000000

Antal städade kvm per år