<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="linkedin" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=943036&amp;fmt=gif">

Sök på sidan

  • Det finns inga förslag eftersom sökfältet är tomt.
Rengöring av diskmaskinen - Tips och tricks för att hålla den fräsch!

Hur kan du rengöra diskmaskinen hemma

Varför blir disken inte ren i diskmaskinen

Hur ofta ska jag rengöra diskmaskinen

Hur rengör jag filtret i min diskmaskin

Rengör diskmaskin filtret

Hur rengör jag interiört i diskmaskin

Hur viktigt är det att avkalka din diskmaskin

Salt i diskmaskin för kalk

Hur kan jag slippa rengöra maskinen så ofta

Diskmaskinen är en oersättlig apparat i många hushåll. Den är ett tidsbesparande verktyg som hjälper oss hålla köket rent och organiserat som i sin tur hjälper hemstädningen. Men precis som alla andra hushållsapparater behöver även diskmaskinen lite kärlek och omtanke för att den ska fungera på bästa sätt. 

Du kanske tror att din diskmaskin rengör sig själv samtidigt som den rengör din disk, men tyvärr är detta inte sant! Med tid samlas fett, smuts, matrester och diskmedel i diskmaskinens filter och insida vilket kan leda till problem med diskmaskinens funktionallietet. Detta kan lukta dåligt och lämna disken smutsig. 

 

Varför blir disken inte ren i diskmaskinen

Om disken inte blir ren kan det vara värt att se över dessa saker innan du rengör din diskmaskin.

  • Är vatten trycket för lågt. Det finns olika anledningar till varför vattentrycket kan vara lågt i din diskmaskin. Dels kan den behöva avkalkas men det kan också bero på att diskmaskinen tar in för lite vatten. Som konsekvens blir då trycket lågt och vattenspolarna kan inte snurra och fördela vattnet jämnt.
  • Spolarna eller filtret kan vara tilltäppt. Det kan vara dags att rengöra filtret eller spolarna, detta bör göras regelbundet så matrester och fett inte täpper igen. Om de fortfarande inte funkar kan de behöva bytas ut. 
  • Om det finns mycket vatten kvar i maskinen efter en cykel kan matrester eller något annat ha täppt igen diskmaskinens filter eller pump. 
  • Hur fyller du din diskmaskin, laddar du med för mycket disk eller överlappar föremål varandra.  När du fyller din diskmaskin försök att ha det så luftigt som möjligt annars blir det inte helt rent. 

Rengör diskmaskinen

Hur ofta ska jag rengöra diskmaskinen

Hur ofta du behöver rengöra din diskmaskin beror på hur många gånger du kör den varje vecka. Låt oss anta att du kör en cykel per dag, detta är vad du kan göra varje dag, vecka och månad för att hålla diskmaskinen ren och undvika dyra reparationer. 

 

Dagligen - ta bort synliga matrester från filtret och nedre delen av diskmaskinen

Varje vecka - torka hela insidan av diskmaskinen med en mikrofiberduk och ta bort filtret för djuprengöring

Varje månad - Kör en rengöringscykel med tom maskin och torka av utsida samt insida med mikrofiberduk

Rengör diskmaskinfilter

Hur rengör jag filtret i min diskmaskin

Du behöver ättika + naturligt diskmedel + kokande vatten

Visste du att filtret är en av de viktigaste delarna i din diskmaskin. Filtrets uppgift är att fånga upp matrester, smuts, fett och annat som din diskmaskin rengör din disk från.  Har du någonsin upplevt att din disk inte är helt ren efter en disk cykel, då är det troligt att ditt filter är blockerat och kan behöva lite omsorg. 

 

Rengör diskmaskin filtret

Ta bort filtret från din diskmaskin, släng lösa matrester i soptunnan och fyll sedan din diskho med hett vatten, ättika och naturligt diskmedel. Lägg i filtret så det är täckt av vatten och låt ligga i 30 minuter inann du försiktigt skrubbar filtret med en svamp eller diskborste under varmt vatten. Sen är det bara att sätta tillbaka filtret i diskmaskinen.

 

Hur rengör jag interiört i diskmaskin

Du behöver Bakpulver + Citronsyra +  Mikrofiberduk

Strö bakpulver och citronsyra över diskmaskinens botten och kör sedan en snabb cykel på hög temperatur. Torka med mikrofiber duk. Voila! Din diskmaskin luktar nu fantastiskt.

Diskmaskin rengöring 

 

Hur viktigt är det att avkalka din diskmaskin

Blir glasen aldrig rena i din diskmaskin, då kan det kan vara dags att avkalka. Om du inte avkalkar regelbundet slutar maskinen diska rent och du kan visuellt se kalkavlagringar på glas, tallrikar och diskmaskinen själv. Kalklagringar ka också sänka trycket i diskmaskinen vilket gör det ännu svårare att få rent på disken. Hur ofta du behöver avkalka din diskmaskin beror på hur hårt vattnet är i ditt område men som tum regel kan man kalka av två gånger om året. 

Salt i diskmaskin för kalk

Har du någonsin använt salt i din diskmaskin. Salt är en faktastiks diskmaskinrengöring, det kan minimera kalklagringar, framförallt om vattnet är hårt i er kommun. Du kan oftast hitta lådan för diskmaskinsalt i botten av din maskin, men kolla alltid i manualen först eftersom att det kan variera beroende på märke. Var också försiktig så inget salt hamnar utanför luckan då detta kan repa och vissa delar av maskinen kan rosta med tid.  

Avkalka diskmaskinen



Hur kan jag slippa rengöra maskinen så ofta

Det finns ett antal knep du kan testa för att slipa rengöra diskmaskinen så ofta. 

  • Tvätta av disk med rinnande vatten innan du stoppar in disken i diskmaskinen. Detta minskar risken för att matrester täpper igen filtret och pumpen samt minimerar risken för dålig lukt.
  • Låt disken luft torka och lämna luckan öppen efter en disk. Detta ger fräschare disk och maskin samt minskar risken för fukt skador, lukt och mögel.  
  • Tomkör maskinen då och då på ett program med hög temperatur. Du kan även lägge lite citronsyra i botten av maskinen och citron klyftor i bestick hållaren för en fräsch lukt. 

 

Fler nyheter

Kalk- och fläckfria duschväggar

Städa badrum – följ vår checklista

Topp 7 sätt att städa bort katthår

Städa rummet - steg för steg

Hur tar man bort fläckar?

95 %

Kundnöjdhet

150

Antal anställda

1000

Antal första jobb i Sverige

3000000

Antal städade kvm per år