<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="linkedin" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=943036&amp;fmt=gif">

Sök på sidan

  • Det finns inga förslag eftersom sökfältet är tomt.
Bli av med bananflugor - gör din egen fälla | Vardagsfrid

Så här blir du av med bananflugor

De flesta av oss kan nog vara överens om att när värmen kommer, så blir vår tillvaro något trevligare. Men det är inte bara vi människor som trivs i värmen, det gör även flugorna. I det här inlägget kommer vi att hjälpa dig att bli av med bananflugor och hur du gör för att slippa få de från första början. Vi kommer att gå igenom följande:


Varför får man bananflugor?

Bananflugor, även kända som daggflugor, är små insekter som ofta lockas till övermogen frukt och grönt och andra organiska material. Där lägger de sina ägg och äggen utvecklas sedan till larver som till slut blir till flugor. Bananflugor är inte farliga men de är allt annat än trevliga. 

Sensommaren är mognadsperioden för frukt som växer i Sverige, därför kan du ha otur att de tar sig in i ditt hem. Äggen finns även ofta på frukt och grönt som du köper med hem från affären, därför kan du helt plötsligt upptäcka bananflugor i ditt hem.

Som tur är, är inte bananflugans livscykel värst lång så att bli av med de är lättare än man kan tro. Vi kommer ge dig tips på hur du blir av med bananflugor och hur du förebygger att de ens ska komma på besök.

Bli av med bananflugor

Det finns flera olika sätt att gå tillväga för att bli av med bananflugor, att hålla rent med hjälp av hemstädning är alltid en bra start. Vill du ha hjälp med det? Tveka inte på att kontakta oss.

Städa

bli-av-med-bananflugor-stada

Det enklaste sättet att hålla bananflugor (inklusive andra insekter och kryp) borta är genom att ha det städat och rent i köket. Genom att hålla bänkytor rena och torra från matrester och annat organiskt så minskar du platserna för flugorna att lägga sina ägg. Slattarna som lätt blir kvar i läsk och ölburkar samt vinflaskor är även de ställen som bananflugor trivs i. Se till att skölja rent de med vatten och panta eller återvinn regelbundet.

 

Ha frukt och grönsaker i kylen

bli-av-med-bananflugor-frukt-i-kylen

Ja, frukt och grönsaker mår som bäst i rumstemperatur, men det gör även bananflugorna. Under den varmaste tiden på året (slutet på juli - slutet av augusti) kan det vara värt att offra att ha dem i kylskåpet för att undvika bananflugor, värmen snabbar även på mognadsprocessen och övermogen frukt är ett av ställena bananflugor helst lägger sina ägg.

 

Gör din egen fälla för bananflugor

Med ättika, honung & diskmedel

bli-av-med-bananflugor-attika-honung-diskmedel

Ett väldigt effektivt knep, dock avtar effekten relativt fort så du kan behöva göra om det här dagligen. Aningen omständigt men helt klart värt det!

  1. Fyll en skål eller glas med en del ättika, ett par matskedar honung och två droppar diskmedel.
  2. Honungen och ättikan drar åt sig bananflugorna och diskmedlet hjälper till med att bryta ytspänningen så att flugorna drunknar och sjunker till botten.


Med äppelcidervinäger & plastfolie

bli-av-med-bananflugor-vinager-plastfolie

Ett annat tips är att använda en flaska äppelcidervinäger (flaskan behöver inte vara full, en skvätt i botten räcker). Gör sedan följande:

  1. Skruva av korken.
  2. Täck toppen på flaskan med lite plastfolie och fäst med en gummisnodd eller tejp runt. 
  3. Stick ett litet hål i plastfolien
  4. Bananflugorna dras till vinägern och tar sig in i flaskan, men kan inte ta sig ut.

 

Förebygg bananflugor

Släng soporna

bli-av-med-bananflugor-sopor

Under sommarmånaderna äter vi ofta mycket citrusfrukter, melon och annat som bananflugorna älskar och frodas i. Se därför till att slänga soporna minst en gång om dagen, helst två! Se även till att hålla rent och torrt i sophinken.

 

Häll kokande vatten i diskhon

bli-av-med-bananflugor-kokhett-vatten

Bananflugor älskar att lägga sina ägg i diskhon, var därför noga med att se över den. Häll dagligen kokande hett vatten ner i diskhon för att förhindra att bananflugor ska komma på besök.

 

Vädra

bli-av-med-bananflugor-vadra

Genom att hålla temperaturen nere i ditt hem, kan du minska risken för bananflugor. Som tidigare nämnt dras bananflugor till varmare platser och har du ett svalt hem kan du ha turen att de hellre håller sig utomhus.

 

Se över dina växter

bli-av-med-bananflugor-vaxter

Grönt är skönt, men grönt kan också dra till sig bananflugor. Vissa krukväxter är den ideala platsen för bananflugorna och om du upptäcker bananflugor i dem, gör dig av med dem.

Örter

bli-av-med-bananflugor-orter

Bananflugor gillar inte lukten av basilika, lavendel och mynta. Så när du är på affären och handlar dina frukt och grönsaker, passa på att köpa med dig en av dem och plantera hemma i köket för att minska risken för bananflugor.

 

Relaterade artiklar: 
Tips på effektiv vårstädning

Fler nyheter

Kalk- och fläckfria duschväggar

Städa badrum – följ vår checklista

Topp 7 sätt att städa bort katthår

Städa rummet - steg för steg

Hur tar man bort fläckar?

95 %

Kundnöjdhet

150

Antal anställda

1000

Antal första jobb i Sverige

3000000

Antal städade kvm per år