<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="linkedin" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=943036&amp;fmt=gif">

Sök på sidan

  • Det finns inga förslag eftersom sökfältet är tomt.
Hur tar man bort fläckar?

Kunskapsartikel:

Så här tar du bort de vanligaste fläckarna - en guide till rena kläder, mattor och möbeltvätt

En fläck händer oavsett om det är en rödvinsfläck på mattan efter AW på kontoret eller om det är en kaffefläck på soffan. Fläckar har olika kemikalisk komposition. Det blir enklare att ta bort fläcken om man förstår fläcken på djupet. Här är några tips för att ta bort de vanligaste fläckarna och återställa din soffa, kontorsmatta eller favoritplagg till sitt ursprungliga skick. Efter punkterna hittar du en how-to guide för varje fläck om du söker i dokumentet.

  • Kaffe- och te-fläckar 
    Kaffe- och te-fläckar kan vara envisa, men det finns en lösning. Börja med att blötlägga fläcken i kallt vatten i ca 30 minuter. Därefter, använd en blandning av diskmedel och vatten för att försiktigt skrubba fläcken. Skölj sedan med kallt vatten och tvätta kläderna som vanligt.
  • Rödvinsfläckar
    Rödvinsfläckar kan vara en av de mest skrämmande fläckarna att få på möbler eller kläder, men det finns några saker du kan göra för att ta bort fläcken. Börja med att blötlägga fläcken i kallt vatten och strö sedan salt över fläcken. Låt saltet absorbera rödvinet och skölj sedan fläcken med kallt vatten. Du kan också prova att använda vinäger eller en fläckborttagningsprodukt för att ta bort fläcken helt.
  • Fett-fläckar
    Fettfläckar kan vara envisa, men att använda varmt vatten kan faktiskt göra fläcken värre. Börja istället med att lägga en bit pappershandduk på fläcken och stryk sedan med en strykjärn på låg värme. Pappershandduken absorberar fettet från kläderna. Därefter, använd diskmedel och varmt vatten för att tvätta kläderna.
  • Blod-fläckar
    Blodfläckar kan vara svåra att ta bort, men det finns några saker du kan göra. Börja med att blötlägga fläcken i kallt vatten och skölj sedan fläcken med en blandning av salt och vatten. Om fläcken fortfarande är synlig, prova att använda en enzymrengörare eller en fläckborttagningsprodukt.
  • Gräs-fläckar:
    Gräsfläckar kan vara envisa, men en blandning av ättika och vatten kan hjälpa till att ta bort fläcken. Börja med att blötlägga kläderna i blandningen och låt dem sedan ligga i solen i ca en timme. Tvätta sedan kläderna som vanligt.
  • Sminkfläckar:
    Sminkfläckar kan inkludera läppstift, foundation och mascara fläckar. Använd en fläckborttagningsprodukt speciellt utformad för smink eller använd en blandning av tvättmedel och vatten för att försiktigt ta bort fläcken.
  • Tomatfläckar:
    Tomatfläckar kan vara svåra att ta bort på grund av deras höga syrahalt. Applicera lite diskmedel på fläcken och gnugga försiktigt med en trasa eller en borste. Blötlägg sedan kläderna i kallt vatten och tvätta dem som vanligt.
  • Urinfläckar:
    Urinfläckar kan vara svåra att ta bort på grund av den starka lukten. Använd en blandning av vatten och vinäger för att ta bort fläcken och neutralisera lukten.
  • Chokladfläckar:
    Chokladfläckar kan vara envisa på grund av sitt höga fettinnehåll. Applicera lite diskmedel på fläcken och gnugga försiktigt med en trasa eller en borste. Blötlägg sedan kläderna i kallt vatten och tvätta dem som vanligt.
  • Svettfläckar:
    Svettfläckar kan vara svåra att ta bort på grund av det höga saltinnehållet i svett. Använd en fläckborttagningsprodukt speciellt utformad för svettfläckar eller använd en blandning av vinäger och vatten för att ta bort fläcken. På kontorsstolar använder man ofta metod med skum, skrubbmaskin samt våtsug. Då sugs smutsen ur tyget på kontorsstolen.
  • Såsfläckar:
    Sås kan vara envisa på grund av deras höga fetthalt. Applicera lite diskmedel på fläcken och gnugga försiktigt med en trasa eller en borste. Blötlägg sedan kläderna i kallt vatten och tvätta dem som vanligt.
  • Bärfläckar:
    Bärfläckar kan vara svåra att ta bort på grund av sin starka färg. Använd en blandning av tvättmedel och vatten för att försiktigt ta bort fläcken. Blötlägg sedan kläderna i kallt vatten och tvätta dem som vanligt.
  • Oljefläckar:
    Oljefläckar kan vara envisa på grund av deras höga fetthalt. Applicera lite diskmedel på fläcken och gnugga försiktigt med en trasa eller en borste. Blötlägg sedan kläderna i kallt vatten och tvätta dem som vanligt.
  • Grusfläckar:
    Grusfläckar kan vara svåra att ta bort på grund av deras skrubbande effekt. Applicera lite diskmedel på fläcken och gnugga försiktigt med en trasa eller en borste. Blötlägg sedan kläderna i kallt vatten och tvätta dem som vanligt.
  • Smutsfläckar:
    Smutsfläckar kan vara svåra att ta bort på grund av deras höga koncentration av jord och smuts. Använd en blandning av tvättmedel och vatten för att försiktigt ta bort fläcken. Blötlägg sedan kläderna i kallt vatten och tvätta dem som vanligt.
  • Mjölkfläckar:
    Mjölkfläckar kan vara svåra att ta bort på grund av sin höga proteinkoncentration. Använd en blandning av tvättmedel och vatten för att försiktigt ta bort fläcken. Blötlägg sedan kläderna i kallt vatten och tvätta dem som vanligt.
  • Smörfläckar:
    Smörfläckar kan vara envisa på grund av deras höga fetthalt. Applicera lite diskmedel på fläcken och gnugga försiktigt med en trasa eller en borste. Blötlägg sedan kläderna i kallt vatten och tvätta dem som vanligt.
  • Fruktjuicefläckar:
    Fruktjuicefläckar kan vara svåra att ta bort på grund av deras höga syrahalt. Applicera lite diskmedel på fläcken och gnugga försiktigt med en trasa eller en borste. Blötlägg sedan kläderna i kallt vatten och tvätta dem som vanligt.

 

Så tar du bort Rödvinsfläckar

Rödvinsfläckar på soffan, mattor eller kläder kan vara envisa och svåra att ta bort, men det finns flera metoder som kan hjälpa dig att eliminera dem. Här är fem sätt att ta bort rödvinsfläckar:

  1. Salt: Om du har en färsk rödvinsfläck på din tröja eller duk, kan du börja med att strö salt över fläcken. Saltet absorberar rödvinet, vilket gör det lättare att tvätta bort fläcken senare. Låt saltet sitta på fläcken i minst 5-10 minuter innan du borstar bort det. Skölj sedan fläcken i kallt vatten och tvätta kläderna som vanligt.
  2. Vinäger: Vinäger är en effektiv fläckborttagningsprodukt som också fungerar bra för att ta bort rödvinsfläckar. Blanda lika delar vatten och vitvinsvinäger och blötlägg fläcken i blandningen i ca 30 minuter. Skölj sedan fläcken med kallt vatten och tvätta kläderna som vanligt.
  3. Diskmedel: Diskmedel kan också vara effektivt för att ta bort rödvinsfläckar. Blanda lite diskmedel med kallt vatten och använd en trasa för att försiktigt gnugga fläcken. Skölj sedan fläcken med kallt vatten och tvätta kläderna som vanligt.
  4. Hushållssprit: Hushållssprit kan också hjälpa till att ta bort rödvinsfläckar. Blanda en del hushållssprit med två delar vatten och blötlägg fläcken i blandningen i ca 30 minuter. Skölj sedan fläcken med kallt vatten och tvätta kläderna som vanligt.
  5. Baking soda: Baking soda kan också vara effektivt för att ta bort rödvinsfläckar. Blanda lite baking soda med vatten för att skapa en pasta och applicera den på fläcken. Låt pastan sitta i ca 30 minuter innan du tvättar kläderna som vanligt.

Att använda vitvin för att ta bort rödvinsfläckar är en vanlig myt som har spridits under en lång tid. Det sägs att vitvinets syra neutraliserar den röda färgen och gör det lättare att ta bort fläcken. Men faktum är att detta inte är en särskilt effektiv metod för att ta bort rödvinsfläckar.

Det finns flera andra mer effektiva sätt att ta bort rödvinsfläckar, som att blötlägga fläcken i kallt vatten och salt, använda en fläckborttagningsprodukt, eller att använda en blandning av vinäger och vatten. Att använda vitvin kan faktiskt göra det svårare att ta bort fläcken, eftersom det kan göra fläcken större och mer utbredd på tyget.

Så för att sammanfatta, det är inte rekommenderat att använda vitvin för att ta bort rödvinsfläckar. Det finns bättre och mer effektiva sätt att ta bort fläckar, såsom att blötlägga i kallt vatten och salt, använda en fläckborttagningsprodukt eller att använda en blandning av vinäger och vatten.

 

Så tar du bort Kaffefläckar

Kaffefläckar kan vara irriterande och svåra att ta bort, men det finns flera metoder som kan hjälpa dig att eliminera dem. Här är fem sätt att ta bort kaffefläckar:

  1. Blandning av diskmedel och vatten: Blanda lite diskmedel med varmt vatten och använd en trasa för att försiktigt skrubba kaffefläcken. Skölj sedan fläcken med kallt vatten och tvätta kläderna som vanligt.
  2. Blandning av vinäger och vatten: Blanda lika delar vitvinsvinäger och vatten och applicera blandningen på kaffefläcken med en trasa. Låt blandningen sitta i ca 10-15 minuter och skölj sedan fläcken med kallt vatten innan du tvättar kläderna.
  3. Bakpulver: Strö lite bakpulver på kaffefläcken och använd en fuktig trasa för att gnugga fläcken försiktigt. Låt bakpulvret sitta i ca 5-10 minuter innan du sköljer bort det med kallt vatten och tvättar kläderna.
  4. Kokosolja: Applicera lite kokosolja på kaffefläcken och gnugga försiktigt i cirkulära rörelser. Låt oljan sitta i ca 5-10 minuter innan du tvättar kläderna.
  5. Ättika: Blötlägg kaffefläcken i lite ättika i ca 10-15 minuter innan du sköljer fläcken med kallt vatten och tvättar kläderna som vanligt.

 

Så tar du bort fettfläckar

Fettfläckar kan vara envisa och svåra att ta bort, men det finns flera metoder som kan hjälpa dig att eliminera dem. Här är fem sätt att ta bort fettfläckar:

  1. Diskmedel och varmt vatten: Applicera lite diskmedel på fettfläcken och gnugga försiktigt med en trasa eller en borste. Låt diskmedlet sitta i ca 5-10 minuter innan du sköljer fläcken med varmt vatten.
  2. Tandkräm: Applicera lite tandkräm på fettfläcken och gnugga försiktigt i cirkulära rörelser. Låt tandkrämen sitta i ca 5-10 minuter innan du sköljer fläcken med varmt vatten.
  3. Talk: Strö lite talk på fettfläcken och låt det absorbera fettet i ca 30 minuter. Borsta sedan bort talket och tvätta kläderna som vanligt.
  4. Maisstärkelse: Strö lite maisstärkelse på fettfläcken och låt det absorbera fettet i ca 30 minuter. Borsta sedan bort stärkelsen och tvätta kläderna som vanligt.
  5. Diskmedel och varmt strykjärn: Placera en bit pappershandduk på fettfläcken och applicera lite diskmedel på handduken. Stryk sedan handduken med ett varmt strykjärn på låg värme. Pappershandduken absorberar fettet från kläderna. Upprepa vid behov och tvätta kläderna som vanligt.

 

Så tar du bort blodfläckar

Blodfläckar kan vara svåra att ta bort, men det finns flera metoder som kan hjälpa dig att eliminera dem. Här är fem sätt att ta bort blodfläckar:

  1. Kallt vatten: Blötlägg blodfläcken i kallt vatten så fort som möjligt. Kallt vatten hjälper till att förhindra att blodfläcken sätter sig i tyget. Blötlägg fläcken i ca 30 minuter och skölj sedan med kallt vatten igen.
  2. Salt och vatten: Blanda lite salt med vatten för att skapa en pasta och applicera pastan på blodfläcken. Låt pastan sitta i ca 30 minuter och skölj sedan med kallt vatten.
  3. Enzympreparat: Använd ett enzymrengöringsmedel speciellt utformat för att ta bort blodfläckar. Applicera en liten mängd på fläcken och låt det sitta i ca 15-20 minuter innan du tvättar kläderna som vanligt.
  4. Blandning av ättika och vatten: Blanda lika delar vitvinsvinäger och vatten och applicera blandningen på blodfläcken. Låt blandningen sitta i ca 30 minuter och skölj sedan med kallt vatten.
  5. Bakpulver: Blanda lite bakpulver med vatten för att skapa en pasta och applicera pastan på blodfläcken. Låt pastan sitta i ca 30 minuter och skölj sedan med kallt vatten innan du tvättar kläderna som vanligt.

 

Så tar du bort gräsfläckar

Gräsfläckar kan vara svåra att ta bort från kläder och tyger eftersom gräs innehåller naturliga pigment och oljor som kan tränga in i tyget och orsaka missfärgning. Gräsfläckar innehåller också klorofyll, vilket ger gräset dess gröna färg. Klorofyll kan också tränga in i tyget och göra fläcken svår att ta bort.

Ytterligare problem med gräsfläckar är att de kan innehålla proteiner och enzymer som kan bryta ner tyget och göra fläcken ännu mer permanent.

Här är fem sätt att ta bort gräsfläckar:

  1. Alkohol: Applicera lite isopropylalkohol på gräsfläcken och gnugga försiktigt med en trasa. Skölj sedan fläcken med kallt vatten och tvätta kläderna som vanligt.
  2. Diskmedel: Applicera lite diskmedel på gräsfläcken och gnugga försiktigt med en trasa eller en borste. Låt diskmedlet sitta i ca 5-10 minuter innan du sköljer fläcken med kallt vatten.
  3. Blandning av vatten och ammoniak: Blanda en matsked ammoniak med två koppar vatten och applicera blandningen på gräsfläcken. Låt blandningen sitta i ca 15-20 minuter innan du sköljer fläcken med kallt vatten och tvättar kläderna som vanligt.
  4. Vinäger: Applicera lite vitvinsvinäger på gräsfläcken och gnugga försiktigt med en trasa. Låt vinägern sitta i ca 5-10 minuter innan du sköljer fläcken med kallt vatten och tvättar kläderna som vanligt.
  5. Bakpulver och vatten: Blanda lite bakpulver med vatten för att skapa en pasta och applicera pastan på gräsfläcken. Låt pastan sitta i ca 15-20 minuter innan du sköljer bort den med kallt vatten och tvättar kläderna som vanligt.

 

Så tar du bort svettfläckar

Svettfläckar kan vara svåra att ta bort från kläder och tyger eftersom svett innehåller proteiner och mineralsalter som kan fastna i tyget och orsaka missfärgning. Proteiner i svett kan också brytas ned av bakterier och orsaka en obehaglig lukt.

När svettfläckar torkar in i tyget, blir de mer och mer permanenta - så behandla omedelbart. Dessutom kan värme från en torktumlare göra svettfläcken permanent och göra det svårt att ta bort den.

Så här tar du bort dem:

  1. Skölj fläcken i kallt vatten: Om möjligt, skölj svettfläcken omedelbart i kallt vatten för att ta bort så mycket svett som möjligt.
  2. Använd fläckborttagningsmedel: Applicera en liten mängd fläckborttagningsmedel på svettfläcken och gnugga försiktigt med fingrarna eller en mjuk borste. Låt fläckborttagningsmedlet sitta i ca 5-10 minuter.
  3. Tvätta kläderna: Tvätta kläderna i varmt vatten enligt tvättrådet på etiketten. Se till att använda ett tvättmedel som är lämpligt för tyget och tvätta kläderna separat från andra kläder.

Efter tvättning, kontrollera om fläcken är helt borta. Om fläcken fortfarande finns kvar, upprepa stegen ovan eller använd ett annat fläckborttagningsmedel som är speciellt utformat för att ta bort svettfläckar.

Några andra tips som kan hjälpa dig att ta bort svettfläckar inkluderar att undvika att använda för mycket deodorant eller antiperspirant, att tvätta kläderna så snart som möjligt efter att du har svettats och att undvika att torka kläderna i torktumlaren innan fläcken har försvunnit helt.

Är svettfläcken gul, se nästa kapitel.

 

Ta bort Gula fläcken i armhålan - Svettfläcken

Den gulnande fläcken i armhålan på kläderna kan bero på en ansamling av svett och deodorantrester. Här är några sätt att ta bort dessa fläckar:

  1. Bikarbonat: Blanda bikarbonat med lite vatten för att skapa en pasta och applicera pastan på fläcken. Låt pastan sitta i ca 30 minuter och skölj sedan med varmt vatten innan du tvättar kläderna som vanligt.
  2. Vitvinsvinäger: Blötlägg fläcken i vitvinsvinäger i ca 30 minuter innan du tvättar kläderna som vanligt.
  3. Citronsaft: Applicera citronsaft på fläcken och låt det verka i ca 30 minuter innan du tvättar kläderna som vanligt.
  4. Blandning av diskmedel och väteperoxid: Blanda en tesked diskmedel med en tesked väteperoxid och applicera blandningen på fläcken. Låt blandningen sitta i ca 30 minuter och tvätta sedan kläderna som vanligt.
  5. Ammoniak: Blötlägg fläcken i en blandning av vatten och ammoniak (en del ammoniak till tre delar vatten) i ca 30 minuter innan du tvättar kläderna som vanligt.

Kontorstolen används på daglig basis och ryggen är ofta varm. En möbeltvätt av kontorsstolen är ofta uppskattad och man blir överraskad över hur mycket renare kontorsstolen blir av en möbeltvätt.

 

Hur tar jag bort såsfläckar

För att ta bort såsfläckar från mattor, möbeltyg och kläder, följ dessa steg:

  1. Ta bort överskottet av sås: Använd en sked eller en kniv för att ta bort överskottet av såsen från kläderna eller möblerna. Detta hjälper till att förhindra att fläcken sprider sig.
  2. Applicera fläckborttagningsmedel: Applicera en liten mängd fläckborttagningsmedel på såsfläcken och gnugga försiktigt med fingrarna eller en mjuk borste. Låt fläckborttagningsmedlet sitta i ca 5-10 minuter.
  3. Tvätta kläderna: Tvätta kläderna i varmt vatten enligt tvättrådet på etiketten. Se till att använda ett tvättmedel som är lämpligt för tyget och tvätta kläderna separat från andra kläder.
  4. Kontrollera fläcken: Efter tvättning, kontrollera om fläcken är helt borta. Om fläcken fortfarande finns kvar, upprepa stegen ovan eller använd ett annat fläckborttagningsmedel.
  5. Lufttorka kläderna: Efter tvättning, låt kläderna lufttorka. Torktumlare kan fixera fläcken och göra den svårare att ta bort i framtiden.

Det är viktigt att ta bort såsfläckar så fort som möjligt för att förhindra att fläcken sätter sig permanent i tyget. Ju längre du väntar, desto svårare blir det att ta bort fläcken.

 

Så tar jag bort bärfläckar

Bärfläckar kan vara svåra att ta bort från kläder och tyger eftersom bär innehåller naturliga färgämnen som kan tränga in i tyget och orsaka missfärgning. Dessa färgämnen kan också reagera med tvättmedel och vatten, vilket gör det svårt att helt ta bort fläcken.

Ytterligare problem med bärfläckar är att de kan vara sura och sura fläckar kan orsaka kemisk reaktion med vissa typer av kläder, vilket gör fläcken ännu mer svår att ta bort.

För att ta bort bärfläckar är det viktigt att agera snabbt och ta bort så mycket av fläcken som möjligt innan den torkar in i tyget. Använd kallt vatten för att skölja bort överflödig bärsubstans, och undvik att gnugga eller trycka på fläcken, eftersom det kan göra fläcken permanent.

Det finns flera fläckborttagningsmedel som är speciellt utformade för att ta bort bärfläckar, såsom enzymer, vitvinsvinäger, citronsaft och galltvål. Det kan dock kräva flera omgångar av behandling för att helt ta bort bärfläckar, beroende på hur djupt fläcken har trängt in i tyget.

För att ta bort bärfläckar från kläder, följ dessa steg:

  1. Skölj fläcken i kallt vatten: Om möjligt, skölj fläcken omedelbart i kallt vatten. Ju snabbare du tar hand om fläcken, desto enklare blir det att ta bort den.
  2. Applicera fläckborttagningsmedel: Applicera en liten mängd fläckborttagningsmedel på bärfläcken och gnugga försiktigt med fingrarna eller en mjuk borste. Låt fläckborttagningsmedlet sitta i ca 5-10 minuter.
  3. Tvätta kläderna: Tvätta kläderna i kallt vatten enligt tvättrådet på etiketten. Se till att använda ett tvättmedel som är lämpligt för tyget och tvätta kläderna separat från andra kläder.
  4. Kontrollera fläcken: Efter tvättning, kontrollera om fläcken är helt borta. Om fläcken fortfarande finns kvar, upprepa stegen ovan eller använd ett annat fläckborttagningsmedel.
  5. Undvik att torka kläderna: Om fläcken inte har försvunnit helt, undvik att torka kläderna i torktumlaren eftersom värmen kan fixera fläcken permanent i tyget. Istället låt kläderna lufttorka och upprepa sedan stegen ovan igen.

Det är viktigt att undvika att använda varmt vatten när du behandlar bärfläckar eftersom det kan göra fläcken permanent. Ju snabbare du tar hand om fläcken, desto enklare blir det att ta bort den, så var noga med att agera så snabbt som möjligt när du upptäcker en bärfläck på dina kläder.

Om du har en mycket envis fruktjuicefläck kan du prova att blötlägga kläderna i en blandning av varmt vatten och vitvinsvinäger eller att använda ett enzym-baserat rengöringsmedel. Det är också viktigt att inte använda varmt vatten när du behandlar fruktjuicefläckar eftersom det kan göra fläcken permanent. Ju snabbare du tar hand om fläcken, desto enklare blir det att ta bort den, så var noga med att agera så snabbt som möjligt när du upptäcker en fruktjuicefläck på dina kläder.

 

Så tar jag bort mjölkfläckar

Mjölkfläckar kan vara svåra att få bort från kläder och tyger eftersom mjölk innehåller proteiner som kan fastna i tyget och orsaka missfärgning. Om mjölkfläcken inte tas bort omedelbart kan den torka in i tyget och göra fläcken ännu mer svår att ta bort.

Ytterligare problem med mjölkfläckar är att de kan ha en obehaglig lukt om de inte tas bort korrekt, och den lukten kan vara svår att ta bort från kläderna.

För att ta bort mjölkfläckar är det viktigt att agera snabbt och ta bort så mycket av mjölken som möjligt innan den torkar in i tyget. Använd kallt vatten för att skölja bort överflödig mjölk, och undvik att gnugga eller trycka på fläcken, eftersom det kan göra fläcken permanent.

Det finns flera fläckborttagningsmedel som är speciellt utformade för att ta bort mjölkfläckar, såsom enzymatiska fläckborttagningsmedel och galltvål. Det kan dock kräva flera omgångar av behandling för att helt ta bort mjölkfläckar, beroende på hur djupt fläcken har trängt in i tyget.

Här är några alternativa sätt att beskriva hur man tar bort mjölkfläckar:

  1. Rengör fläcken: Applicera en fläckborttagningsprodukt på mjölkfläcken och gnugga försiktigt med fingrarna eller en mjuk borste för att rengöra fläcken.
  2. Skölj med kallt vatten: Skölj mjölkfläcken i kallt vatten för att avlägsna så mycket mjölk som möjligt.
  3. Använd enzymer: Använd ett enzym-baserat rengöringsmedel för att ta bort mjölkfläcken. Applicera rengöringsmedlet på fläcken och låt det sitta i ca 30 minuter innan du tvättar kläderna.
  4. Blanda diskmedel och vatten: Blanda diskmedel och vatten för att skapa en lösning och applicera blandningen på mjölkfläcken. Gnugga försiktigt för att ta bort fläcken.
  5. Tvätta kläderna: Tvätta kläderna i varmt vatten enligt tvättrådet på etiketten. Se till att använda ett tvättmedel som är lämpligt för tyget och tvätta kläderna separat från andra kläder.

 

Så tar jag bort sminkfläckar

För att ta bort sminkfläckar från kläder, följ dessa steg:

Identifiera sminkprodukten: Beroende på vilken typ av sminkfläck det är, kan det finnas olika metoder för att ta bort fläcken. De vanligaste sminkprodukterna som ger fläckar inkluderar foundation, läppstift, eyeliner, mascara och ögonskugga.

  1. Skölj fläcken i kallt vatten: Om möjligt, skölj sminkfläcken omedelbart i kallt vatten. Ju snabbare du tar hand om fläcken, desto enklare blir det att ta bort den.
  2. Använd fläckborttagningsmedel: Applicera en liten mängd fläckborttagningsmedel på sminkfläcken och gnugga försiktigt med fingrarna eller en mjuk borste. Låt fläckborttagningsmedlet sitta i ca 5-10 minuter.
  3. Tvätta kläderna: Tvätta kläderna i varmt vatten enligt tvättrådet på etiketten. Se till att använda ett tvättmedel som är lämpligt för tyget och tvätta kläderna separat från andra kläder.
  4. Kontrollera fläcken: Efter tvättning, kontrollera om fläcken är helt borta. Om fläcken fortfarande finns kvar, upprepa stegen ovan eller använd ett annat fläckborttagningsmedel som är speciellt utformat för att ta bort sminkfläckar.

Några av de vanligaste sminkprodukterna som ger fläckar inkluderar foundation, läppstift, eyeliner, mascara och ögonskugga. För att ta bort en foundationfläck, använd en blandning av diskmedel och vatten eller en fläckborttagningsprodukt. För att ta bort läppstiftsfläckar, använd en blandning av bakpulver och vatten eller en fläckborttagningsprodukt. För att ta bort eyeliner och mascarafläckar, använd en oljebaserad rengöringsmedel eller en fläckborttagningsprodukt. För att ta bort ögonskuggafläckar, använd en blandning av bakpulver och vatten eller en fläckborttagningsprodukt.

Det är viktigt att agera snabbt när det gäller sminkfläckar för att undvika att fläcken sätter sig permanent i tyget. Ju snabbare du tar hand om fläcken, desto enklare blir det att ta bort den.

 

Så tar jag bort tomatfläckar

För att ta bort tomatfläckar från kläder, följ dessa steg:

  1. Skölj fläcken i kallt vatten: Om möjligt, skölj tomatfläcken omedelbart i kallt vatten. Ju snabbare du tar hand om fläcken, desto enklare blir det att ta bort den.
  2. Använd fläckborttagningsmedel: Applicera en liten mängd fläckborttagningsmedel på tomatfläcken och gnugga försiktigt med fingrarna eller en mjuk borste. Låt fläckborttagningsmedlet sitta i ca 5-10 minuter.
  3. Tvätta kläderna: Tvätta kläderna i varmt vatten enligt tvättrådet på etiketten. Se till att använda ett tvättmedel som är lämpligt för tyget och tvätta kläderna separat från andra kläder.
  4. Kontrollera fläcken: Efter tvättning, kontrollera om fläcken är helt borta. Om fläcken fortfarande finns kvar, upprepa stegen ovan eller använd ett annat fläckborttagningsmedel som är speciellt utformat för att ta bort tomatfläckar.

Några av de vanligaste måltiderna som innehåller tomat och som kan orsaka fläckar är t.ex spaghetti och köttfärssås, pizza och tomatsoppa,

Tomatfläckar kan vara envisa att ta bort, särskilt om de har fått tid att torka in i tyget. Om fläcken fortfarande finns kvar efter tvättning, kan du prova att blötlägga kläderna i en blandning av varmt vatten och vitvinsvinäger eller använda ett enzym-baserat rengöringsmedel. Det är också viktigt att undvika att använda varmt vatten när du behandlar tomatfläckar eftersom det kan göra fläcken permanent.

 

Så tar jag bort urinfläckar

Urinfläckar kan vara svåra att ta bort från kläder och tyger eftersom urin innehåller en mängd olika kemikalier, inklusive urinsyra och urea, som kan orsaka missfärgning och skada tyget. Urinfläckar vara svåra eftersom de ofta torkar in i tyget och blir mer permanenta.

Urinsyra är en syra som finns i urin och kan korrodera tyget om den lämnas kvar under en längre tid. Urea är en annan kemikalie som finns i urin och kan orsaka gulaktiga fläckar på tyget om det inte tas bort snabbt.

Urea är en organisk förening som vanligtvis används inom kosmetikaindustrin och som en kvävegödningsmedel inom jordbruket. Urea är också en av de viktigaste kemikalierna som finns i urin och är en av de huvudsakliga komponenterna i urinfläckar. Urea är en förening som bildas när kroppen bryter ner proteiner och är ett avfall som elimineras från kroppen via urinen. 

Urinfläckar har ofta en obehaglig lukt om de inte tas bort korrekt, och lukten kan vara svår att ta bort från kläderna.

Som alltid -  viktigt att agera snabbt och ta bort så mycket av urinen som möjligt innan den torkar in i tyget. Använd kallt vatten för att skölja bort överflödig urin och undvik att gnugga eller trycka på fläcken, eftersom det kan göra fläcken permanent.

Det finns flera fläckborttagningsmedel som är speciellt utformade för att ta bort urinfläckar, såsom enzymatiska fläckborttagningsmedel och ammoniak. Det kan dock kräva flera omgångar av behandling för att helt ta bort urinfläckar, beroende på hur djupt fläcken har trängt in i tyget och hur lång tid den har varit kvar på tyget.

Att ta bort urinfläckar från kläder eller tyger kan vara en utmaning, men det är möjligt med följande steg:

  1. Absorbera urinen: Om urinen är färsk, absorbera så mycket av den som möjligt med en ren trasa eller pappershandduk.
  2. Skölj fläcken: Skölj fläcken i kallt vatten så snabbt som möjligt för att ta bort så mycket urin som möjligt.
  3. Använd en fläckborttagningsprodukt: Applicera en fläckborttagningsprodukt direkt på urinfläcken och gnugga försiktigt med fingrarna eller en mjuk borste. Låt fläckborttagningsmedlet sitta på fläcken i minst 10-15 minuter.
  4. Tvätta kläderna: Tvätta kläderna i varmt vatten enligt tvättrådet på etiketten. Använd ett tvättmedel som är speciellt utformat för att ta bort urinfläckar och tvätta kläderna separat från andra kläder.

Kontrollera fläcken: Efter tvättning, kontrollera om fläcken är helt borta. Om fläcken fortfarande finns kvar, upprepa stegen ovan eller använd ett annat fläckborttagningsmedel.

Det är också viktigt att undvika att torka kläderna i torktumlaren tills fläcken är helt borta, eftersom värmen kan göra fläcken permanent i tyget.

För att undvika urinfläckar, är det bäst att rengöra olycksplatser omedelbart och tvätta kläderna så snabbt som möjligt.

 

Så tar jag bort chokladfläckar från mattan

Choklad är så gott, men som fläck är det tråkigt besök. Ta bort fläcken med följande steg:

  1. Skrapa bort så mycket choklad som möjligt: Använd en kniv eller en hård plastskrapa för att försiktigt skrapa bort så mycket choklad som möjligt från tyget. Var noga med att inte gnugga chokladen djupare in i tyget. En nedkyld chokladbit är enklare att skrapa bort.
  2. Använd en fläckborttagningsprodukt: Applicera en fläckborttagningsprodukt direkt på chokladfläcken och gnugga försiktigt med fingrarna eller en mjuk borste. Låt fläckborttagningsmedlet sitta på fläcken i minst 10-15 minuter.
  3. Tvätta kläderna: Tvätta kläderna i varmt vatten enligt tvättrådet på etiketten. Använd ett tvättmedel som är speciellt utformat för att ta bort chokladfläckar och tvätta kläderna separat från andra kläder.

Kontrollera fläcken: Efter tvättning, kontrollera om fläcken är helt borta. Om fläcken fortfarande finns kvar, upprepa stegen ovan eller använd ett annat fläckborttagningsmedel.

Om chokladfläcken är torkad eller gamla kan det vara svårare att ta bort fläcken. I så fall kan du prova att blötlägga kläderna i en blandning av varmt vatten och tvättmedel, eller använda en kommersiell fläckborttagningsprodukt som är speciellt utformad för att ta bort chokladfläckar. Det är också viktigt att undvika att torka kläderna i torktumlaren tills fläcken är helt borta, eftersom värmen kan göra fläcken permanent i tyget.

Ju snabbare du tar hand om fläcken, desto enklare blir det att ta bort den.

 

Sammanfattning ta bort fläckar

Fläckbehandling på tygprodukter som tygmöbler, mattor och kläder blir lättare när man förstår fläcken på det kemiska djupet. Hoppas dina fläckar av kaffe, te, rödvin, fett, blod, gräs, bär, olja, mjölk, fruktjuice och tomat går bort på enkelt sätt. Städfirmor har ofta andra fläckborttagningstekniker och kem som används i möbeltvätt. Vi har också diskuterat vanliga fläckborttagningsmedel och tips för att undvika fläckar.

Som alltid gäller tvättråden för respektive tyg och man ska alltid följa tillverkarens råd hur man rengör tyget oavsett om det är matta, möbel eller skjorta.

 

Saknar du någon fläck? Artikeln uppdateras löpande. 




Fler nyheter

Kalk- och fläckfria duschväggar

Städa badrum – följ vår checklista

Topp 7 sätt att städa bort katthår

Städa rummet - steg för steg

Så undviker du de vanligaste misstagen vid rengöring av tvättmaskin

95 %

Kundnöjdhet

150

Antal anställda

1000

Antal första jobb i Sverige

3000000

Antal städade kvm per år