<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="linkedin" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=943036&amp;fmt=gif">

Sök på sidan

  • Det finns inga förslag eftersom sökfältet är tomt.
Så blir du av med svartmögel i badrum | Vardagsfrid

Svartmögel i badrum - miljövänlig hemstädning

Svartmögel i badrummet är ingen trevlig upptäckt och något vi alla helst undviker, men ibland är det lättare sagt än gjort. Dålig ventilation i badrummet är allt som oftast roten till problemet och att ta itu med svartmögel på ett miljövänligt sätt är inte bara bra för vår hälsa utan även för vår planet. Kontinuerlig hemstädning kan hjälpa till med att minska risken för svartmögel.

I det här inlägget ska vi titta på några alternativ du kan göra själv för att bli av med svartmögel i badrummet, samtidigt som vi minskar vår påverkan på naturen. Låt oss dyka in!

Vi kommer att gå igenom följande:

Vad är svartmögel?

svartmögel

Svartmögel är ett samlingsnamn för flera olika mögelarter som har en mörk eller svart färg. Några av dessa arter kan vara skadliga, medan andra är relativt ofarliga men ändå ingenting som vi vill ha i våra hem. Att förstå varför man får svartmögel i badrum och hur man behandlar det är viktigt för att säkerställa en hälsosam inomhusmiljö.

Varför får man svartmögel i badrum?

svartmogel-i-badrum-ventilation

Svartmögel i badrum är ett resultat av hög luftfuktighet och dålig ventilation. När fukt samlas på mörka och fuktiga ytor, som kakelfogar eller väggar, skapar det en perfekt plats för svartmögel att sprida sig snabbt på om den inte tas itu med. Därför är det viktigt att vidta åtgärder för att minska fuktnivåerna och förbättra ventilationen i badrummet. Det är också viktigt att regelbundet inspektera badrummet för eventuella läckor eller fuktproblem och åtgärda dem omedelbart för att förhindra svartmögels tillväxt.

Har jag svartmögel i badrummet?

Svartmögel kan göra sig tillkänna på olika sätt, men det finns några tecken du kan leta efter om du misstänker att du drabbats. Det mest uppenbara tecknet är synliga mörka fläckar på väggar, tak, fogar mellan kakelplattorna eller runt badkaret, duschen eller handfatet. Du kan även upptäcka svartmögel med hjälp av lukten, svartmögel har en unken, jordig och otrevlig lukt. Om ditt badrum konstant luktar konstigt och dåligt så kan det vara ett tecken på dold mögeltillväxt. Om du misstänker att du har svartmögel i ditt badrum, är det viktigt att du gör någonting åt det direkt och vi kommer hjälpa dig med tips på hur du gör det.

Är svartmögel farligt?

Det är viktigt att förstå de potentiella farorna med svartmögel i ditt badrum och hem i helhet. Svartmögel är inte bara otrevligt att se på och luktar illa utan det kan också utgöra en allvarlig hälsorisk för de som utsätts för det. Svartmögel producerar luftburna gifter i gasform. Dessa gifter kan leda till hälsoproblem såsom allergier, kroniska lungproblem och i extrema fall även cancer. Att ta itu med svartmögel i ditt hem är därför helt avgörande för att bevara både hälsan och säkerheten för dig och din familj.

Hur blir man av med svartmögel i badrum?

Det enklaste men ärligaste svaret är att det beror på. Om en vatten- eller fuktskada ligger till grund med svartmöglet så behöver du professionell hjälp med det.

Kakel/Klinker

Om svartmögel har satt sig på djupet i material såsom ditt kakel/klinker så måste det saneras och bytas ut, det kan vara en god idé att låta en firma komma och hjälpa dig med det.

Svartmögel i fogar

Har svartmögel satt sig djupt ner i fogen och det inte går att få bort med tipsen vi strax kommer till så kan även den behövas skäras bort och sen sätta dit ny fog.

Är svartmöglet endast ytligt så finns det en rad knep du kan ta till själv för att ta bort det och förebygga att det sprider sig. Här kommer några tips:

Få bort svartmögel med ättika

svartmogel-i.badrum-torka

Ättika är ett effektivt och miljövänligt husmorsknep att bekämpa svartmögel i badrum med. Gör följande:

  1. Blanda lika delar vatten och ättika i en sprayflaska och spreja på de drabbade områdena. 
  2. Låt verka i cirka 30 minuter.
  3. Skrubba ytan noggrant och skölj av med vatten. 
  4. Torka rent ytan med en torr trasa.

Få bort svartmögel med bikarbonat

svartmögel-bikarbonat-1-1

Ett annat husmorsknep att få bort svartmögel i badrum med är bikarbonat. Bikarbonat kan hjälpa till att avlägsna svartmögel och kan även bidra med att eliminera obehagliga dofter. Gör följande:

  1. Blanda ihop bikarbonat och vatten till en pasta.
  2. Applicera pastan på de drabbade områdena av svartmögel.
  3. Låt pastan verka i några timmar eller över natten.
  4. Skrubba ytan noggrant med en borste.
  5. Skölj av ytan med vatten och torka torrt med en trasa.

 

Få bort svartmögel med bakpulver

Det tredje alternativet och ännu ett typiskt husmorsknep är bakpulver som är ett effektivt och miljövänligt sätt att bekämpa svartmögel i badrum med. Dess rengörande och desinficerande egenskaper bidrar till att ta bort mögel och dess sporer från ytor samt minska risken för återväxt. Gör följande:

  1. Blanda bakpulver och vatten till en pasta.
  2. Applicera pastan på de områden som har svartmögel.
  3. Låt pastan verka i några timmar eller över natten.
  4. Använd en borste för att skrubba bort möglet.
  5. Skölj noggrant med vatten och torka ytan torr med en trasa.

 

Förebygg svartmögel i badrum

svartmogel-i-badrum-badrumsflakt

Ventilation

Som tidigare nämnt är dålig ventilation allt som oftast boven till svartmögel i badrum och för att förebygga svartmögel i badrummet är god ventilation helt avgörande. God ventilation hjälper till att avlägsna fukt från luften, vilket i sin tur minskar risken för mögeltillväxt. Om du har en badrumsfläkt så se till att den är korrekt installerad och fungerar som den ska. Har du ännu ingen, så är det värt att installera en. 

Ha badrumsfläkten igång under tiden du duschar men även efter att avlägsna fuktig luft. Om det går så håll även fönster öppna då det är möjligt för att förbättra luftcirkulationen. Kort och gott- har du god ventilation så kan du minska fuktnivåerna avsevärt och därmed minska risken för svartmögel i badrummet.

Avfuktare

Ett annat bra tips är att investera i en avfuktare, de gör gott i både badrum, källare och tvättstugan. En avfuktare hjälper till att förebygga svartmögel i badrum genom att dra åt sig fukten i luften vilket minskar risken för kondensation och mögeltillväxt. 

Avfuktaren ska stå strategiskt placerad i badrummet där fuktigheten är som högst för att få bäst effekt. Var noggrann med att tömma avfuktaren regelbundet så att inte för mycket vatten samlas där och bildar en ny fuktig miljö.

Bambupalm/Mynta

svartmogel-i-badrum-bambuplanta

Moder Jord är underbar och har en plan för allt, inte sant? En bambupalm eller myntaväxt i ditt badrum kan hjälpa dig med att förebygga svartmögel. Dess naturliga absorberingsförmåga av fukt kan bidra till en mindre gästvänlig miljö för svartmögel att gro i. Bambupalmar kan även hjälpa till med luftrening. De är alltså inte bara trevliga att se på, de kan även hjälpa oss att förebygga svartmögel.

Vill du ha hjälp med städningen hemma? Klicka på knappen här nedan, fyll i dina uppgifter så hör vi av oss om hur vi kan hjälpa till i ditt hem. 

Bli kontaktad

 

 

Fler nyheter

Kalk- och fläckfria duschväggar

Städa badrum – följ vår checklista

Topp 7 sätt att städa bort katthår

Städa rummet - steg för steg

Hur tar man bort fläckar?

95 %

Kundnöjdhet

150

Antal anställda

1000

Antal första jobb i Sverige

3000000

Antal städade kvm per år