<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="linkedin" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=943036&amp;fmt=gif">

Sök på sidan

  • Det finns inga förslag eftersom sökfältet är tomt.
Rengöring med bikarbonat - Städa hemmet med bikarbonat

Städa hemma med bikarbonat - miljövänlig hemstädning


I det här blogginlägget kommer vi att utforska det mångsidiga ämnet bikarbonat och dess fantastiska användningsområden inom hemstädning. Från att bekämpa envisa fläckar till att fräscha upp mattor och neutralisera dålig lukt - låt oss dyka in i de smarta hemstädningstipsen med bikarbonat som kommer att göra ditt hem skinande rent på ett miljövänligt sätt.

Häng med för att upptäcka de bästa knepen för att använda detta prisvärda och naturliga städmedel vid din hemstädning.


Vi kommer att gå igenom följande avsnitt:

Rengöra köket med bikarbonat

stada-koket-med-bikarbonat

Rengör ugnen:

För att effektivt rengöra ugnen med bikarbonat, börja med att blanda bikarbonat och vatten till en tjock pasta. Applicera pastan på insidan av ugnen, undvik att sätta den på värmeelementen. Låt pastan verka över natten eller åtminstone i flera timmar. Efter det, skrubba ugnen noggrant och torka rent med en fuktig trasa för att avlägsna lös smuts och fett. Slutligen, spraya insidan av ugnen med vitvinsvinäger för att lösa upp och skölja bort bikarbonatresterna.

Relaterad artikel: Våra tips på att rengöra ugnen själv

Rengöra ugnsplåtar:

För att rengöra smutsiga ugnsplåtar med bikarbonat, börja med att blötlägga plåtarna i en lösning av bikarbonat och varmt vatten över natten. Efter blötläggningen, skrubba plåtarna noggrant med en svamp eller borste för att avlägsna brända matrester och fettavlagringar. Skölj sedan av plåtarna med rent vatten och torka torrt för att avsluta rengöringen.

Rengör avlopp:

Har du fått stopp i avloppet? Ingen fara! För att använda bikarbonat som en naturlig avloppsrensare, börja med att hälla en kopp bikarbonat i avloppet. Följ upp med en kopp vitvinsvinäger. Denna kombination kommer att skapa en kemisk reaktion som löser upp fettavlagringar och orenheter i avloppet. Låt det bubbla i några minuter och skölj sedan avloppet med varmt vatten för att skölja bort eventuella blockeringar.

Rengör kaffebryggare:

För att rengöra kaffebryggaren med bikarbonat, börja med att skölja ur kaffebryggaren och tömma den på gammalt kaffe och filter. Fyll sedan kaffebryggarens vattenbehållare med en lösning av bikarbonat och vatten. Kör en bryggcykel utan kaffe för att rengöra bryggaren. Skölj sedan noggrant med rent vatten för att avlägsna eventuellt bikarbonat och kaffefläckar.

Rengöra kylskåpet:

För att ta bort dålig lukt från kylskåpet med bikarbonat, börja med att placera en skål med bikarbonat i kylskåpet. Det absorberar dålig lukt och hjälper till att hålla kylskåpet fräscht. Byt ut bikarbonatet varannan månad för bästa resultat.

Rengöra diskbänken:

Strö bikarbonat över diskbänken och skrubba med en fuktig trasa eller svamp för att avlägsna envisa fläckar och orenheter.

Rengöra skärbrädor:

Strö bikarbonat över skärbrädorna och skrubba dem med en fuktig trasa för att avlägsna matrester och obehagliga lukter.

Avlägsna matrester från kastruller och stekpannor:

Strö bikarbonat i de smutsiga kastrullerna och stekpannorna tillsammans med lite vatten och låt det sjuda i några minuter. Skölj sedan noggrant för att få bort matrester och orenheter.

Relaterad artikel: Städa kök - den kompletta guiden

Städa sovrummet med bikarbonat

stada-sovrummet-med-bikarbonat

Fräscha upp madrasser:

För att fräscha upp en madrass med bikarbonat, börja med att dammsuga madrassen noggrant för att avlägsna eventuellt damm och ytlager av smuts. Därefter, strö generöst med bikarbonat över hela madrassen och gnugga försiktigt in det med en borste. Låt bikarbonatet verka i flera timmar eller över natten för att absorbera dålig lukt och fukt. Slutligen, dammsug madrassen för att avlägsna bikarbonatet och eventuell lukt.

Rengöra garderoben:

Placera en öppen burk med bikarbonat i garderoben för att absorbera fukt och oönskade lukter. Byt ut bikarbonatet regelbundet för att hålla garderoben fräsch och luktfri.

Relaterad artikel: Städa rummet - steg för steg

Rengör badrummet med bikarbonat

stada-badrummet-med-bikarbonat

Avlägsna mögel från badrummet

För att avlägsna mögel från badrummet med bikarbonat, börja med att göra en pasta av bikarbonat och vatten. Applicera pastan på mögeldrabbade områden i badrummet och låt det verka i minst 15 minuter. Skrubba sedan noggrant med en borste eller svamp för att avlägsna möglet. Skölj av med rent vatten och torka torrt för att avsluta rengöringen.

Relaterad artikel: Så blir du av med svartmögel i badrummet 

Rengöra kakel och fogar

Blanda bikarbonat med vatten för att skapa en pasta och applicera den på kakel och fogar. Skrubba med en borste och skölj sedan noggrant för att avlägsna smuts och mögel.

Avkalka duschen 

Gnid in bikarbonat på duschmunstycket och andra avkalkningsbara ytor i duschen. Låt det verka i några minuter och skölj sedan noggrant för att avlägsna kalkavlagringar.

Relaterad artikel: Kalk och fläckfria duschväggar

Rengöra handfat och vaskar 

Strö bikarbonat på ytan av handfat och vaskar och skrubba sedan med en fuktig trasa eller svamp för att avlägsna smuts och fläckar. Skölj noggrant efteråt.

Färska upp avloppet

Häll en blandning av bikarbonat och vinäger i avloppet för att avlägsna obehagliga lukter och lösa upp fett- och smutsavlagringar. Skölj med kokande vatten efteråt.

Relaterad artikel: Stopp i avloppet

Rengöra toaletten 

Strö bikarbonat i toalettskålen och låt det verka i några minuter innan du skrubbar med en toaborste. Skölj sedan för att avlägsna rester och få en ren toalett.

Avlägsna svartmögel

Blanda bikarbonat med vatten för att skapa en pasta och applicera den på ytor med svartmögel. Låt det verka i ca 30 minuter innan du skrubbar ytan noggrant och sköljer av med vatten.

Relaterad artikel: Städa badrum - följ vår checklista

Rengör övriga delar av hemmet med bikarbonat


Rengör silverbestick 

För att rengöra silverbestick med bikarbonat, börja med att försiktigt polera besticken med en blandning av bikarbonat och vatten. Applicera pastan på silverbesticken och gnugga försiktigt med en mjuk trasa eller svamp. Skölj sedan av besticken med varmt vatten och torka torrt med en ren trasa för att avlägsna eventuellt bikarbonat och avsluta rengöringen med en poleringstrasa för att få dem att skinna.


Fräscha upp skor och sportutrustning

För att fräscha upp skor och sportutrustning med bikarbonat, börja med att strö ett tunt lager av bikarbonat i skorna eller på utrustningen. Låt det verka över natten för att absorbera dålig lukt och fukt. Efter det, skaka av eller dammsug bort bikarbonatet för att avlägsna eventuell lukt och fukt.

Relaterad artikel: Tvätta skor i tvättmaskin - en komplett guide


Rengör rostfria ytor och apparater

För att rengöra rostfria ytor och apparater med bikarbonat, börja med att göra en pasta av bikarbonat och vatten. Applicera pastan på ytan eller apparaten och skrubba försiktigt för att avlägsna fläckar och smuts. Torka sedan av med en fuktig trasa och torka torrt för att avsluta rengöringen.


Desinficera leksaker 

För att desinficera leksaker med bikarbonat, börja med att blötlägga leksakerna i en lösning av bikarbonat och vatten. Låt dem ligga i blöt i minst 15 minuter för att bli av med bakterier och avlägsna smuts. Skölj sedan noga med rent vatten och låt dem lufttorka helt innan de används igen.


Avlägsna fläckar från väggar

För att avlägsna fläckar från väggar med bikarbonat, börja med att göra en pasta av bikarbonat och vatten. Applicera pastan på fläcken och låt det verka i några minuter. Använd sedan en fuktig trasa eller svamp för att försiktigt skrubba bort fläcken. Skölj sedan av ytan med rent vatten och torka torrt för att avsluta rengöringen.


Fräscha upp kattlådan

För att fräscha upp kattlådan med bikarbonat, börja med att tömma kattlådan och tvätta den noggrant med tvålvatten. När kattlådan är torr, strö ett tunt lager av bikarbonat i botten för att absorbera dålig lukt och fukt. Täck sedan med kattsand och låt katten använda kattlådan som vanligt.

Anlita Vardagsfrid idag

För en bekymmersfri och effektiv städupplevelse, anlita Vardagsfrid och njut av den sinnesfrid som kommer med ett rent och välskött hem. Våra professionella städspecialister är dedikerade till att tillhandahålla tjänster av högsta kvalitet för att hålla ditt hem skinande rent.

För att få mer information och pris på hemstädning i Stockholm och- eller Uppsala, klicka på knappen nedan och fyll i dina uppgifter så kontaktar vi er.

Bli kontaktad

Fler nyheter

Kalk- och fläckfria duschväggar

Städa badrum – följ vår checklista

Topp 7 sätt att städa bort katthår

Städa rummet - steg för steg

Hur tar man bort fläckar?

95 %

Kundnöjdhet

150

Antal anställda

1000

Antal första jobb i Sverige

3000000

Antal städade kvm per år