<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="linkedin" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=943036&amp;fmt=gif">

Sök på sidan

 • Det finns inga förslag eftersom sökfältet är tomt.

Allt du behöver veta om hemstädning och kollektivavtal

Allt du behöver veta om hemstädning och kollektivavtal

Att använda sig av hemstäd blir allt vanligare. Det är en otroligt skön känsla att komma hem till ett städat hushåll utan att behöva städa själv. Du kan lägga tiden på annat men fortfarande ha ett rent och städat hem. I dagens samhälle finns det många olika städföretag som kan leverera hemstädning. Därför kan det bli svårt att avgöra vilket städföretag du ska använda för ditt hemstäd.

De kan vara svårt att veta om ett företag är ordentligt uppbyggd. Vilket är bästa sättet att veta vilket städföretag du ska välja? är en fråga du kan ställa dig själv innan du väljer hemstädning.  Kollektivavtalad hemstädning är inte bara bra för städare. Utan det finns fördelar för både städföretag och kunder till dessa. Nedan kan du hitta svar på fundering som uppståt eller som du har kring kollektivavtalad städning. 

Topp 10 anledningar till att ha kollektivavtal

Blogg- checklista röd-684 x 456 px

Vardagsfrid lägger stor vikt i att skapa en trygghet på arbetsplasten samtidigt förbättra arbetsklimatet i Sverige. Vardagsfrid erbjuder kollektivavtal till alla sina medarbetare. Ofta kan en kollektivavtalad hemstädning kosta några kronor mer just för att medarbetarna ska ha schyst lön och schysta arbetsvillkor. Genom att anställa hemstädning med kollektivavtal får du ett gott samvete då du vet att städbolaget värnar om sina anställda och ger betalt för hela arbetsdagen. Att det finns en trygghet på arbetsplatsen är något som ska värderas högt och bör prioriteras på alla företag.  Fler kunder idag kräver att städföretaget dem väljer har kollektivavtal till sina anställda för att städarna ska ha trygg anställning och rimliga villkor. 

Tio anledningar till kollektivavtalad hemstädning

 1. Färre konflikter och stabil arbetsmarknad med kollektivavtal
 2. Rätten för anställd att påverka sin lön genom prestationen i arbetet.
 3. Arbetsplatsen
 4. Rimlig lön och villkor
 5. Företag med kollektivavtal ett seriösare bolag
 6. Rättigheter för anställda
 7. Regelverk
 8. Trygghet
 9. Förhandling
 10. Tidseffektivt

Läs den fullständiga artikeln om 10 topp anledningarna här.

Fördelar för kunden med kollektivavtal

Det finns många olika delar att tänka på när det kommer till att anlita städföretag. Det är svårt att veta om du har valt rätt för att få det mesta ut ur din hemstädning. Att anlita ett städföretag med kollektivavtal är inte bara fördelaktigt för städbolaget och städaren utan också för dig som kund. När du köper hemstädning är en av det viktigaste delarna trygghet och säkerhet när du lämna över nycklar och hemmet till städhjälpen. För att åstadkomma den trygghet kan det vara bra att överväga ett städföretag med kollektivavtal. Det som du först och främst åstadkommer med kollektivavtalad hemstädning är det faktum att du vet att din städare har schyssta löner och villkor vilket ger dig ett rent samvete. En städare med en bra lön, bra villkor samt trivs i arbetsmiljön kommer utföra ett bättre jobb än någon som inte är nöjd i den positionen.

Ett riktigt viktigt jobb

jag-ar-stadare-facebook-linkedin-3-min-900x472-1-min

 

 

Om fler kunder tar ansvar för att välja schyssta kollektivavtalade arbetsvillkor för “ett riktigt viktigt jobb”. Då kan vi göra vår integrationsmission större och hjälpa fler utrikesfödda till nästa hållplats i livet i Sverige. Tillsammans med ALMEGA Serviceföretagen lanserar Vardagsfrid kampanjen “Jag är städare” för att lyfta fram den yrkeskompetens och stolthet som finns i vår bransch.

Läs om hela kampanjen “Jag är städare” här

Vad kan jag som kund göra för kollektivavtalad städ

 • Du kan börja med att kontrollera om ditt städbolag har kollektivavtal.
  Sökmotorerna för Auktoriserade servicentreprenörer hittar du här.
 • Har ditt städföretag inte kollektivavtal, så byter du till ett som har kollektivavtal. När du säger upp ditt avtal så lämnar du feedback att du väljer kollektivavtalad städning.

Kollektivavtal för hemstäd och integration

rutinerad-hemstad-sodermalm-900x598 (1)-1

 

I dagsläget är ungefär 350 hemservice bolag anslutna till kollektivavtalet för hemservice. Sedan start har Vardagsfrid följt kollektivavtalet samt en aktiv arbetsintegration. Detta har gjort att Vardagsfrid blivit 9:e största företag inom RUT-branschen i Sverige. Genom att ha en aktiv arbetsintegration och följa kollektivavtalet, kan Vardagsfrid hjälpa medarbetare öka förståelsen för det rättigheter och normer som finns i samhället. Genom att erbjuda en god arbetsmiljö och kollektivavtalade arbetsvillkor på arbetsmarknaden skapar vi en grund till  respektfulla samtal. En annan del som är viktigt för Vardagsfrid är att hjälpa medarbetare öka svenska kunskaperna. Detta för att skapa förståelse för hur samhället och arbetsplatser…

 Läs hela artikeln här

Vilka i branschen har kollektivavtal?

kollkollen-kommunal-kontrollera-arbetsgivare-1024x926-1-1

 

För vardagsfrid är det en självklarhet att medarbetare ska känna sig trygga och vilja gå till jobbet. för att Vardagsfrid ska kunna ta hand om de anställda är det viktigt att kunna erbjuda ett tryggt avtal som medarbetare förstår alla delar av. Därför har Vardagsfrid kollektivavtal för alla medarbetare inom företaget. Att vara ett transparent städföretag som erbjuder bra villkor för medarbetare är något som Vardagsfrid är stolta att visa upp för kunder. I hemstädnings branschen är det största städföretagen de som erbjuder kollektivavtal för sina anställda.


Det blir därför allt viktigare för kunder att städföretaget det väljer har kollektivavtal. Det finns ett enkelt sätt att ta reda på om ett städföretag har kollektivavtal för anställda genom att använda sig av Kollkollen på kommunals hemsida. Genom att kontrollera ditt städföretag kan du säkerställa att de anställda har bra villkor och lön för det jobb dem utför.

Den fullständiga artikeln kan du läsa här. 

Kollektivavtal en del av affärsidén

aktiv-arbetsintegration-kollektivavta 1

Då det finns över 12 000 utförare av RUT-avdraget från skatteverket har endast 350 av dessa anslutit sig till kommunala hemservice avtal. Vardagsfrid är ett av dem 350. För vardagsfrid var det självklart att ha med kollektivavtalet för att affärsiden skulle ro i land.

” Som stolt ägare och VD till ett framgångsrikt företag inom städbranschen vill jag gärna dela med mig av välgången av organisationen och hur vi tänker kring kollektivavtal som är en del av vår affärsidé. Det vore bra för Sverige, branschen och inte minst för de anställda.”

Med en tydlig regelbok där medarbetarna lätt kan läsa och förstå dem svenska rättigheter, regler och plikter. Då dessa är bestämda av facket behövs det inte läggas tid på att värdera om denna regel är frikostig eller inte. I och med det kan tiden läggas på att bygga bolaget, dess medarbetare och processer.

Kollektivavtalet i städbranschen är bara början av integrationen

Kundens ansvar att välja rätt städföretag när det kommer till hemstädning har blivit viktigare. Detta inte bara för att kunden ska ha trygghet och säkerhet men också för integrationens start. Genom att vara det första svenska jobbet till utrikes födda kan vardagsfrid erbjuda ett integrations fast track. Då det flesta är ny till språket är det viktigt att utbildningen inför jobbet går till på rätt sätt.  Vardagsfrids utbildning inför att bli städare utförs Verbalt skriftligt och med video. Vi är specialister på repetitiva rutiner där hög kvalitet kan levereras, trots låg språknivå i början. Självklart går städarna på utbildning och får betalt för att vara där. Hos andra städföretag utan kollektivavtal är detta inte självklart.

Du som kund kan hjälpa till

 Att som kund vara med att jobba mot en rimlig och bra integration som ska snurra snabbare kan du ompröva ditt val av leverantör. Att kontrollera att städföretaget har kollektivavtal och årligen klarar ”Auktoriserad Serviceentrepenör” som kommunal och Almega utför kan du vara med och hjälpa städbranschen bli bättre. Läs mer om sambandet mellan städbranschen och integrationen här. 

Läs den fullständiga intervjun här

Kollektivavtalets dag – varför behövs den för hemstädning

kommunal-logo-roda-rummet-900x506-1

17:e mars firas kollektivavtalets dag. Självklart är kollektivavtal viktigt för det flesta branscherna men inte minst för städbranschen. Med ett fackligt löfte mellan arbetsgivare och kommunal skapas en grund för arbetstagare som går samman och ställer gemensamma krav på arbetsgivaren. Med ett avtal för olika villkor om lön, semester, övertidsersättning och andra viktiga villkor skapas en trygghet för det anställda på arbetsplatsen. När alla inblandade parter vet vad som gäller med hjälp av kollektivavtalet skapas en ordning och reda på arbetsmarknaden.

Förutom det ovanstående kan kunden som anlitar städföretag med kollektivavtal gynnas

När du anlitar ett städföretag med kollektivavtal får du inte bara ett rent samvete utan bidrar också till en framgångsrik jobb integration. Att släppa in någon i ditt hem för att dem ska städa kan vara läskigt till en början. Därför är det viktigt att du känner dig trygg med det städföretag du väljer. Förutom tryggheten vill du även att städföretaget ska utföra städningen på rätt sätt. Det är därför viktigt att välja et städföretag som är seriöst och ansvarstagande detta kan du få från ett städföretag med kollektivavtal.

Läs hela artikeln om kollektivavtalets dag här.

Kollektivavtalet villkor för Hemstädning

almega-share-logo-900x473-1

 

ALMEGA serviceföretagen och kommunal är det två parterna som Hemservice avtalet tecknas mellan. Detta är kollektivavtalet för hemstädnings personal. Hem serviceavtalet ligger i linje med handelsavtalet om OB-tillägget räknas bort, detta då det inte är lika högt för hem serviceavtalet.  inoms städbranschen finns det många skräckhistorier från personal hos städföretag där kollektivavtal inte funnits. (dessa kan du läsa mer om här). då det är många utrikesfödda som jobbar inom städbranschen finns det en stor risk för dem att bli utnyttjade av städföretagen. Därför är det bra att välja ett städföretag med kollektivavtal för att du ska veta att det får både schyssta löner och villkor när det jobbar hos dig.  Städbranschen med kollektivavtal blir en renare bransch och blir mer rimlig. Det är en deltidsbransch med ingångslön på 21 995 kr för en heltidstjänst. Som deltidsbransch med låga marginaler, är normen 50-80% anställningsavtal.

Läs hela artikeln här.

Intervju med Ari: Är kollektivavtal en unik konkurrensfördel i städbranschen?

intervju med Ari
 

Ari Kouvonen är näringspolitisk expert på Almega. I en intervju med Ari får vi  svar på frågan varför det är viktigt att företag inom hemservice och Städbranschen ansluter sig till kollektivavtalet.

Kan kollektivavtalet vara en unik konkurrensfördel för företag i städbranschen?

För att bygga en en trygghet och en säkrare arbetsplats är kollektivavtal en viktig stämpel. Genom detta kan städbranschen utvecklas. När städföretag skippar att ha kollektivavtal till sina anställda kommer det kunna ha lägre priser och löner till sina anställda och kunder. Om fler städföretag ansluter sig till kollektivavtalet kan städbranschen bli ljusare och renare. Detta då det anställda får bättre villkor och löner. När händelsen med statsminister Magdalena Andersson skedde såg man en ökning i anslutningsgraden till ALMEGA. Företag kan också uppleva fördelar med att ansluta sig till kollektivavtal då det kan ses som mer seriösa och ansvarstagande i städbranschen.

Läs hela intervjun med Ari Kouvonen här.

Kollektivavtalad hemstädning för en renare bransch

Med kollektivavtal gör vi städbranschen renare och ser till att arbetsintegrationen går framåt. Att välja städföretag med kollektivavtal har många fördelar. Väljer du ett städföretag med kollektivavtal kan du känna trygghet och tillit till ditt städföretag. Förutom att få ett mer seriöst och ansvarstagande städföretag kan du ha ett rent samvete för du vet att din städare har bra villkor. Går du i tankar om att köpa hemstädning eller kanske vill byta till ett städföretag med kollektivavtal. Hör av dig till oss på vardagsfrid så kan vi berätta mer om hemstädning. Klicka på knappen nedan och ta nästa steg till kollektivavtalad hemstädning. 

95 %

Kundnöjdhet

150

Antal anställda

1000

Antal första jobb i Sverige

3000000

Antal städade kvm per år

Utmärkelser

Ta ett möte med oss via telefon eller video.

Beställ städhjälp