<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="linkedin" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=943036&amp;fmt=gif">

Sök på sidan

  • Det finns inga förslag eftersom sökfältet är tomt.

Städa miljövänligt – är det möjligt?

 

Untitled design (16) (1)-1

Att värna om miljön har blivit allt viktigare för många. Hur kan hemstädningen bli miljövänlig?  När det kommer till att städa miljövänligt handlar mycket om vilka produkter du väljer. Du ska också tänka på att du kan försöka städa upp direkt och inte låta smuts gro in på detta sätt behöver du inte använda en stor mängd rengöringsmedel. Det du kan tänka på när du vill städa miljövänligt är inte bara dessa Svanenmärkta produkter utan hur du utför din städning också. Det finns många knep inom städningen som man kan använda sig av när det kommer till att städa miljövänligt, nedan kommer du kunna läsa dig till några knep du kan använda dig av för att just kunna städa miljövänligt.

Rengöringsmedel

Untitled design (17) (1)

 

Att använda sig av naturliga rengöringsmedel hjälper till att värna om miljön. Det finns en del som tänker att det inte riktigt hjälper att få bort de där tuffa fläckarna om du inte använder ett riktigt starkt rengöringsmedel. Sanningen är dock att såpa och vatten fungerar riktigt bra och är helt naturligt rengöringsmedel. 

På marknaden idag finns det en hel del olika rengöringsmedel och produkter som du skulle kunna leva utan. i många produkter är det olika kemikalier som inte är bra för miljön. förutom dessa kemikalier ska dessa produkter tillverkas och fraktas till dig. Det är också en stor miljöpåverkan när denna process och på det sättet gör avtryck på miljön. Genom att använda koncentrerade produkter som ska blandas ut i vatten kan du minska inköpet av rengöringsmedel och minska din miljöpåverkan när du inte behöver köpa lika mycket rengöringsmedel. Med rätt produkter kan du bidra med att städa miljövänligt.

Miljömärkt 

Hur vet du då vilka rengöringsmedel och diskmedel som ska köpas. jo det du vill leta efter är markeringar om Svanenmärkt eller bra miljöval för att veta att det är en rimlig produkt att köpa för din miljövänliga städning. Genom att att köpa produkter med dessa markeringar vet du att det inte innehåller dåliga kemikalier och är bra inte bara för miljön utan även för din egen hälsa. 

När folk tänker på miljömärkta produkter kan det ibland tro att det inte är lika bra som det produkterna med stora namn och som syns i reklamerna. Men en miljömärkt produkt kommer vara minst lika bra som de andra produkterna. Förutom det kan det till och med vara lite billigare än det stora märkena som måste lägga ut stora utgifter på reklam som gör att det går upp i pris. Skulle det kosta mer att använda miljömärkta produkter så kan  det ändå vara värt att köpa dem då det inte har samma påverkan på planeten. Håll därför utkik efter Svanen, bra miljöval eller Krav nästa gång du köper dina rengöringsmedel för att veta att du får en bra produkt. Dessa tre markeringarna går i god för att produkten är gjorda enligt det krav som ställs för att en produkt inte ska vara farlig för miljön.

Fördelar med såpa

Untitled design (18) (1)-1

 

Såpa fungerar till mycket inom städning det är naturligt, miljövänligt och effektivt när det kommer till städning. Det flesta städ situationer som uppstår i hemmet kan du använda såpa till, allt från rengöring av köket till badrummet. Det är även väldigt effektivt vid moppning av golvet. förutom det så kan det hjälpa att få bort saker som bränts fast i kastrullen eller spishällen. När det kommer till fastbränt i kastrullen kokar du upp vatten och såpa och sedan låter du det stå ett tag för att sedan diska som vanligt. Skulle du behöva rengöra ugnen så kan du använda såpa till detta också gnid in insidan med outspädd såpa och sätt på ugnen på 100 grader. låt det sedan svalna och torka ur med vatten. Istället för att använda toablock för att få toan att inte lukta illa kan du istället hälla lite såpa på toaborsten. Då varje gång du använder toaborsten rengörs toan med såpa och du får en ren och fräsch toalett. 

Klorin 

Klorin är en produkt som kan anses väldigt effektiv att använda vid rengöring. Dock är det väldigt dåligt för miljön och bör inte användas om du försöker städa mer miljövänligt. Det innehåller ämnen som är farliga för vattenlevande djur. Även om klorin när det kommer i kontakt med biomassa omvandlas till icke farligt salt är det inte att rekommendera att ha i hemmet då det kan förekomma olyckor omd et inte tas hand om korrekt. om klorin blandas med andra rengöringsmedel kan klorgas bildas vilket är farligt för människor. Det är inte bra farligt för ögon och slemhinnor utan även för lungorna och kan skapa andnöd. Därför är det inte att rekommendera att använda om du inte är väldigt försiktigt i användningen. men för att städa miljövänligt skippa klorin.  

Skulle du ändå vilja använda klorin se till att hålla det långt borta från barn och husdjur. Detta för att inte några missöden ska ske. när du väl använder det tänk på att vara försiktig och inte blanda med andra rengöringsmedel.  

Fönsterputsning med diskmedel

Untitled design (19) (1)-1

 

När det är dags för fönsterputsning behöver du inte införskaffa i någon fantastisk fönsterputs. En hink med varmt vatten, diskmedel, trasa, fönsterskrapa och en kökshandduk är egentligen det du behöver när det kommer till att rengöra dina fönster. Du behöver inte egentligen inte lägga en stor summa pengar på någon fönsterputsnings produkt då det fungerar lika bra med diskmedel. Fönsterputsspray är ofta en miljöbov om det inte är miljömärkta men som det nämndes tidigare kommer diskmedlet göra jobbet och det kommer inte påverka miljön på samma sätt som fönsterputs rengöringsmedel. se även till att diskmedlet är miljömärkt för att minska påverkan på miljön och att du kan på så sätt städa miljövänligt. Har du många fönster och tycker det är otroligt tråkigt att putsa fönster kan du alltid anlita en städfirma att göra det åt dig. 

Dosering och energisnåla maskiner

Untitled design (20) (1)-2

 

Att använda en mindre mängd rengöringsmedel kan göra stor skillnad i det långa loppet genom att du behöver inte handla nytt medel lika ofta. Förutom att försöka minska på dosen rengöringsmedel du använder kan du också se över hur mycket energi dina produkter drar en äldre maskin kan dra mer energi än det nyare så kanske är det dags att uppdatera dammsugaren eller andra maskiner du använder för att städa. För att förbättra din miljövänliga städning. 

Dammsugning och moppning 

Detta är en del som många förmodligen redan gör och det är att dammsuga innan du våttorkar golvet. Varför är det viktigt att  dammsuga innan golvet torkas. Detta är för att  damm partiklarna i hushållet kan innehålla gifter från plastprodukter som kan vara farligt om det kommer till reningsverket. Då reningsverk inte är utrustade till att kunna ta hand om det kommer det tillslut ut i det fria och kan skada djur och planeten. När du sedan slänger dammet i papperskorgen så kommer det tillslut brännas istället för att hamna i naturen. Det är därför viktigt att du dammsuger innan moppning av golvet för att städa miljövänligt. Du kan även köpa microfiberdukar för att inte blanda dammet med vatten för att sedan hälla ut det i avloppen. Läs nedan varför microfiberdukar kan vara ett bra val för dig som vill städa miljövänligt. 

Införskaffa i microfiberdukar

Untitled design (21) (1)-3

 

microfiberdukar fungerar extremt bra när det kommer till att städa med. Microfiberduken lyfter smuts och damm från ytan som torkas av och fastnar på trasan genom fibrerna. detta även utan att behöva använda något rengöringsmedel. Det fungerar även att använda rengöringsmedel såklar men se då till att använda dig av miljövänligt medel. när du har städat kan du slänga in trasan i tvättmaskinen och rengöra den. vill du vara extra miljömedveten ta ett fast grepp på microfiberduken och dammsuga av den innan du tvättar den i tvättmaskinen. kom ihåg att inte använda sköljmedel när du tvättar dukarna då det förstör hela effekten av microfiberdukar. 

Husmorstipsen

Untitled design (22) (1)-3

 

Många använder sig av husmorstips som att städa med citron, bakpulver, ättika och andra varor du kan hitta i skafferiet det fungerar för vissa situationer men vill du städa miljövänligt ska du hellre som nämnts tidigare använda dig av ett bra och miljövänligt rengöringsmedel. Det fungerar absolut att använda sig av skafferi varorna också men om du ska använda dig av den tekniken så kan det vara bra att tänka på att späda ut ättikan ordentligt. Detta då den är väldigt starkt frätande, du kan också öppna fönstret då ättikan luktar starkt. 

Det är också viktigt att dosera rätt om du använder produkterna man har i skafferiet för att det ska vara ett miljövänligt sätt att städa på. Många kan dosera fel när det använder skafferi produkter och det kan i sin tur leda till miljöbelastning i det långa loppet om man räknar in produktion och transporter av produkterna. viktigt för dig att veta är vilken typ av smuts du ska behandla då exempelvis citron fungerar bra på kalk men det inte kommer hjälpa i att få bort tvålrester i badrummet. Det finns även områden där skafferivaror kan vara skadliga för ytorna så var försiktig var du använder det.

En tanke som du kan tänka när du står i valet mellan husmorstipsen och ett bra miljömärkt rengöringsmedel är, att alla svenskar skulle städa sina badrum varannan vecka med citron då skulle importerna av citroner bli mycket högre och på så sätt skulle det påverka miljön. Därför är det mer miljövänligt att använda dig av ovanstående tips om rengöringsmedel och microfiberdukar för att göra skillnad miljömässigt än att använda dig av husmorstipsen. 

Tips på att städa miljövänligt

Untitled design (23) (1)-3

 

Andra tips i vardagen för att värna om miljön är att införskaffa i en sopborste för att kunna sopa upp smulor får knäckebröd mackan och annat som hamnar på golvet istället för att dra fram dammsugaren. Detta sparar på din egen energi och även elen. Självklar kan du sopsortera för att också hjälpa miljön. Du kan även lufttorka tvätten istället för att använda torktumlaren, på detta sätt sparar du på elen. Att hänga tvätten inomhus kan öka luftfuktigheten i hemmet. Har du därför möjlighet att hänga tvätten ute kan det vara att rekommenderas då tvätten inte bara torkar utan även kommer kännas otroligt fräscha när du tar in den. Dessa små knep kan hjälpa dig påverka miljön för det bättre så jobba in dem i din vardag för att bevara planeten till framtiden. Vill du städa miljövänligt så se till att använda rätt mängd rengöringsmedel och överdosera inte och försök att alltid köpa miljömärkta rengöringsprodukter. 

När du ska göra en mer omfattande städning som storstädning eller flyttstädning och tänkt anlita en städfirma se till att välja en städfirma som är svanenmärkt och prata med dem vilka medel som används av firman för att se till att du gör ett grönt val. Är du i tankarna om att anlita en städfirma för veckostädning eller städning varannan vecka kan det också vara bra att kontrollera om det använder svanenmärkta produkter vid städning. 

Fler nyheter

Kalk- och fläckfria duschväggar

Städa badrum – följ vår checklista

Topp 7 sätt att städa bort katthår

Städa rummet - steg för steg

Hur tar man bort fläckar?

95 %

Kundnöjdhet

150

Antal anställda

1000

Antal första jobb i Sverige

3000000

Antal städade kvm per år