linkedin Vad ingår i veckostädning? Med Vardagsfrid blir vardagen enklare.

Vad ingår i veckostädning?

Vad ingår i veckostädning?

När det kommer till veckostädning är det viktigt att veta vilka delar som ska städas. Det gäller att veta vad och hur det ska städas för att veckostädningen ska bli effektiv. 

Veckostädning i hemmet

Vad ingår i veckostädning?

Att veckostäda i hemmet är en viktig del i vardagen. Det kan dock vara svårt att hinna med med allt annat som pågår under dagarna. I veckostädning gäller det att ha en plan för vad och hur det ska städas. Detta effektiviserar städningen och underlättar så att ingen del missa när städningen utförs. För att en plan för veckostädning ska fungera för dig gäller det att veckostädning är utformat för ditt hem. Detta kan vara i form av en checklista. Många städföretag använder sig av checklistor för att utföra veckostädning hos kunder. Att skapa en checklista för veckostädning kan alltså vara ett bra sätt för dig att effektivisera din veckostädnings rutin och utförande. 

Skapa en checklista för veckostädning

Vad ingår i veckostädning?

Som det nändes tidigare kan städföretag ofta använda sig av checklistor inom veckostädning. Att skapa en checklista kan vara svårt till en början och därför kan det vara en ide att kolla checklistor hos olika städföretag. Då får du en bild om vad som är viktigt att ta och kanske också en eller två tror som du glömmer att ta när du veckostädar. En checklista ger dig en överblick på veckostädningen. När du vet vad som ska städas och hur du ska utföra det kan du få en rutin på detta och bli mer effektiv. Checklistor är ofta uppbyggda på så sätt att det är en checklista per rum som blir ihopsatt till en stor checklista. Ungefär som det visas nedan: 

Generellt för alla rum:

 • Dammtorkning av tavlor vid behov.
 • Dammtorkning av lampor och lampfötter.
 • Dammtorkning av fönsterbrädor.
 • Rengöring av synliga fläckar på dörrar.
 • Rengöring av möbler med fria ytor
 • Rengöring av speglar
 • Dammsugning av klädda/stoppade möbler.
 • Dammsugning av golv och mattor. 
 • Dammsugning och rengöring av golv och golvlister.
 • Putsning av speglar, rengöring av synlig smuts på kontakter, dörrar och karmar.
 • Tömning av papperskorgar. 

Kök:

 • Rengöring av diskbänk, arbetsbänk och spis samt vid behov ovanför dessa. 
 • Rengöring av kran och kakel ovanför diskbänk. 
 • Rengöring av synlig smuts på köksluckor och runt handtag på köksskåp. 
 • Rengöring av eventuella hyllor. 
 • Tömning av sopbehållare. 
 • Rengöring av ut- och insidan i skåp där sopbehållare finns. 
 • Rengöring av utsidan på vitvaror och fläkt. 
 • Rengöring av mikrovågsugn (ut- och invändigt). 
 • Dammsugning av eventuella mattor. 

Badrum / dusch / tvättstuga:

 • Rengöring av badkar, handfat och toalett.
 • Rengöring av eventuella hyllor.
 • Rengöring av duschkabinväggar / duschväggar.
 • Rengöring av fläckar och runt handtag på badrumsskåp.
 • Tömning av papperskorgar.
 • Rengöring av kranar och rör som man kommer åt.

Viktigt att tänka på i veckostädning

Vad ingår i veckostädning?

Att använda rätt rengöringsmedel till rätt plats i hemmet underlättar veckostädningen. Att inte behöva köpa för att få bort smuts och fläckar är viktig när du gör din veckostädning därför är det bra att veta var du ska använda vilket medel. För badrummet är det viktigt att använda ett surt rengöringsmedel och i köket bör du använda ett som behandlar fett bra

Dammsugning 

Dammsuga är en viktig del för att det ska bli rent i hemmet. Det är bra att tänka att dammsugningen sker nästintill sist i städningen då damm kan ramla ner när du dammtorkar. När du dammsuger kan finns det några viktiga delar att tänka på som att använda rätt munstyck vid rätt tillfälle. På det svåråtkomliga ställena där det är ont om plats eller tajt kan det vara bra att använda ett samlare munstycke. Tänk på att dammsuga möbler och golv lister innan du dammsuger golvet för att få upp allt damm och smuts. Efter du har dammsugit är det viktigt att komma ihåg att rengöra dammsugarens filter. Detta för att livslängden på dammsugaren ska vara lång. Det är även viktigt att byta dammsugarpåse regelbundet. 

Rengöring av badrum

När du städar badrummet regelbundet minskar du risken att kalk uppstår på väggar, kranar och munstycken. Därför är veckostädning i badrummet viktigt. Rengöringen av handfatet är ofta inget du glömmer att göra i städningen men att torka under handfatet är ofta det som glöms. Under handfatet kan det ofta bildas en kalkrand från att det runnit vatten efter man tvätta händerna. För att det inte ska bildas kalk där är det viktigt att rengöra varje vecka. 

Veckostädning hos ett städföretag

Vad ingår i veckostädning?

Att anlita ett städföretag som utför veckostädningen åt dig är inte helt fel. Du slipper städa och låter dem sköta jobbet. Genom att hitta ett bra städföretag som fyller det behov du och ditt hem har kan du bli riktigt nöjd. Det du behöver göra är att hitta rätt och den biten kan vara det svåra. Att veta vilka städföretag som fungerar bra och vilka som fungerar mindre bra. Ett städföretag som är bra ska ha det utbudet du behöver till ett rimligt pris och kunna leverera detta utbud under den tiden du vill ha det städat. Viktiga delar att tänka på när du anställer ett städföretag är priset, tid, säkerhet, kollektivavtal och utbud. 

Veckostädning pris

Vad ingår i veckostädning?

Ett bra städföretag ska komma till ett rimligt pris. Att tänka ut vad du är redo att lägga på veckostädning av ett städföretag är första steget. Det är också viktigt att veta vad som gör att priset hos städföretaget blir vad det blir. Ett städföretag utan kollektivavtal för sina anställda kommer komma undan billigare än ett som har kollektivavtal. När ett städföretag har kollektivavtal för sina anställda vet du att dem får bra arbetsvillkor och schyssta löner. Då kan det vara värt för dig att anlita det städföretaget. Detta är inte bra för att du ska veta att din städare blir behandlad bra på sin arbetsplats utan det finns mer föredelar. När en städare trivs med sin arbetsgivare är sannolikheten att dem stannar kvar på städföretaget. Då är chansen att du får en ordinarie städare större. Vilket ökar tryggheten hos dig. 

Veckostädning trygghet

Att känna trygghet och tillit till ditt städföretag är lika viktigt som att städningen blir till den standard du vill ha. För att du ska få denna trygghet till städföretaget kan dem erbjuda ordinarie städare som kommer varje eller varannan vecka och städar ditt hem. Du lär känna din städare och vet vem som kommer in i ditt hem och städar. Genom att du vet vem det är skapas en trygghet och tillit och du kan komma hem till ett städat hem. Andra delar som kan skapa trygghet hos di är att veta hur kundkommunikationen ser ut med ett städföretag. Hur lång tid tar det att få svar? Att veta hur städföretaget hantera ombokningar eller avbokningar är bra att titta på innan du väljer städföretag. Vissa städföretag kan ta betalt för bokning eller avbokning. Om du då behöver omboka kan du behöva betala för dessa dolda avgifter. 

Veckostädning säkerhet 

Ett städföretag ska ha hand om dina nycklar och då är det viktigt att du vet att dem har en bra rutin. Att veta vad som är en bra rutin när det kommer till nyckelsäkerhet kan vara svårt. Det du kan göra för att ta reda på det är att söka efter svenska stöldskyddsföreningens nyckelrutiner på städföretagets hemsida. På så sett kan du vara säker på att städföretag har en bra rutin för att ta hand om dina nycklar. För att känna dig säker är det alltid viktigt att kolla avtalet innan du skriver på. Kontrollera så att allting du ska betala för står med om du har valt någon tilläggstjänst ska den stå med också. Om någonting saknas kan du då ta det direkt så det inte blir några onödiga missuppfattningar.

Veckostädning tid

Vad ingår i veckostädning?

Att städföretag kan erbjuda en tid som passar ditt hushåll är självklart en stor del till att det ska kännas bra. Mänga städföretag har ett bra utbud på tider för veckostädning. Ofta kan du se att priset för veckostädning på måndagar och tisdagar är billigare än dem andra dagarna. Detta gör att om du vill ha veckostädning någon av dessa dagar kan du komma undan några kronor billigare. Många väljer veckostädning på onsdagar eller torsdagar detta då det blir rent inför helgen.

Veckostädning utbud & tilläggstjänster

Vad ingår i veckostädning?

Förutom att städföretaget ska ha en tid som passar dig ska det ha ett utbud som också är bra. Olika städföretag kommer erbjuda olika utbud i veckostädning. För att hitta rätt städföretag för veckostädningen så är det därför nödvändigt att veta vad ditt hem behöver för att det ska bli städat. Ett städföretag har alltid ett grundutbud men kan även erbjuda tilläggstjänster för att det ska kunna anpassas till dina behov. Genom att kolla städföretags utbud och tilläggstjänster kan det bli riktigt bra för dig och livspusslet får en bit på plats. Tilläggstjänster som kan vara bra att titta på om städföretaget har är storstädning, fönsterputsning och lite mindre tjänster som går att lägga till på veckostädningen. 

Storstädning 

Eftersom du ska några gånger per år utföra storstädning för att hålla hemmets hälsa i behåll är det bra att kolla om städföretaget kan utföra det. Då det är många delar som ska utföras i storstädning kan detta vara ett mycket jobbigt och tidskrävande arbete. Genom att veckostäda kommer storstädningen gå lättare men det är fortfarande ett rätt krävande jobb att utföra. Det är många delar som ska utföras och mycket som är lätt att glömma. Genom att ha möjligheten att  lägga till storstädning till ditt veckostädnings abonnemang underlättar du för dig själv. Att ha veckostädning och storstädning hos samma städföretag gör att du vet vilka som städar och att jobbet blir gjort rätt. 

Fönsterputsning 

Fönsterputsning precis som storstädning bör utföras några gånger per år. Det kan vara svårt att få fönsterna sådär riktigt rena när du gör det själv. Då kan det vara skönt att veta att dem som är riktigt duktiga gör det åt dig. Genom att kolla om ett städföretag har fönsterputsning som går att kombinera med ditt veckostädnings abonnemang. Då har du möjligheten att komma hem till ett rent och städat hem där ljuset får lysa in och ge ett ännu renare och fräschare intryck.  

Andra tilläggstjänster

Tilläggstjänster som du kan lägga till i veckostädningen kan vara exempelvis plocktid, ur plockning av diskmaskin eller vikning av tvätt och mer. Plocktid kan vara den vanligaste tilläggstjänsten som väljs till i veckostädning. Det betyder att du inte behöver plocka undan leksaker och dylikt själv utan att städaren sköter detta. Ofta i veckostädning ska det gå lätt för städaren att utföra sitt arbete. Det betyder att saker och ting som inte ska ligga framme bör ha plockats undan innan städaren kommer. Ofta kan du då lägga till plocktid till ditt veckostädnings abonnemang för att slippa göra detta själv. Genom att kolla tilläggstjänster som erbjuds kan du få en veckostädning som fyller alla dina behov. Då kan du släppa städning helt till någon annan. 

Veckostädningsabonnemang 

Blir du sugen på att skaffa ett veckostädningsabonnemang? Hör av dig till oss på vardagsfrid för att se vad vi kan erbjuda just dig. Klicka på knappen nedan så kan vi svara på dina frågor och funderingar. 

95 %

Kundnöjdhet

150

Antal anställda

1 000

Antal första jobb i Sverige

 3 000 000 

Antal städade kvm per år

Utmärkelser

Ta ett möte med oss via telefon eller video.

Beställ städhjälp