<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="linkedin" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=943036&amp;fmt=gif">

Sök på sidan

  • Det finns inga förslag eftersom sökfältet är tomt.
Fönsterputs - så tvättar du dina fönster och gör de skinande rena

Fönsterputs - så tvättar du dina fönster och gör de skinande rena

Att tvätta fönster själv kan verka som en enkel uppgift, men det finns några knep för att få dem skinande rena utan ränder eller fläckar. I detta blogginlägg ger vi dig en steg-för-steg-guide för att själv kunna utföra fönsterputs som ett proffs. Från att välja rätt utrustning och rengöringsmedel till att använda rätt teknik för att undvika vanliga misstag, kommer vi att ta dig genom processen för att uppnå kristallklara resultat. Vi ger dig de bästa metoderna för att få dina fönster att glänsa och skapa en ljusare atmosfär i ditt hem eller på din arbetsplats.

Tvätta fönster med ättika och vatten:

Att tvätta fönster själv med ättika är ett kostnadseffektivt och miljövänligt alternativ till kommersiella rengöringsprodukter. Blanda en deciliter 24% ättika eller två deciliter 12% ättika med tre till fyra delar vatten i en sprayflaska för att skapa en effektiv rengöringslösning. Spraya blandningen på fönstret och torka sedan av det med en ren trasa eller tidning för att undvika ränder. Ättikan bryter effektivt ner smuts och fett utan att lämna rester, vilket ger dig skinande rena fönster på ett enkelt sätt. Det är ett snabbt, enkelt och hållbart sätt att få dina fönster att glänsa igen.

Putsa fönster med tvättmedel

Att putsa fönster med tvättmedel är ett enkelt, prisvärt och effektivt sätt att få dem skinande rena. Blanda en liten mängd tvättmedel med varmt vatten i en hink. Använd en svamp eller mjuk borste för att applicera lösningen på fönstret och arbeta noggrant över hela ytan. Efter att du har löst upp smutsen, skölj fönstret med rent vatten och torka av det med en fönsterskrapa eller en ren trasa för att undvika ränder. Tvättmedlet bryter effektivt ner smuts och fett, vilket gör dina fönster skinande rena på nolltid. 

Tvätta fönster med tandkräm

Applicera lite vit tandkräm på fönstret med en trasa eller svamp. Arbeta in tandkrämen i cirkulära rörelser och torka sedan rent med en fuktig trasa för att få bort resterna.

Putsa fönster med citronsaft

Har du några citroner liggandes? Då har du redan kommit halvvägs på vägen till rena fönster. Först blandar du färskpressad citronsaft med vatten i en sprayflaska. Applicera sedan lösningen jämnt över fönstret och använd en fönsterskrapa för att jämna ut och avlägsna rengöringsvätskan. Torka sedan av eventuellt överblivet vatten med en ren trasa eller hushållspapper. Kontrollera fönstren noggrant för fläckar och ojämnheter, och använd vid behov mer citronvatten för att rengöra dem. Slutligen, låt fönstren lufttorka helt.

Såhär tvättar du dina fönster - steg för steg

tvättar fönster själv med skrapa

  1. Förberedelse: Samla dina rengöringsmaterial, inklusive en hink med varmt vatten, fönsterputsmedel eller annan rengöringslösning, en mjuk svamp eller trasa, en fönsterskrapa eller gummiskrapa, samt en separat borste eller dammvippa för att rengöra fönstret, handtag, karmar och fönsterbleck.

  2. Damma av fönster och omfattning: Använd en borste eller dammvippa för att avlägsna löst damm och smuts från fönstrets yta, ramar, fönsterbrädor och omfattningar, inklusive handtag och fönsterbleck.

  3. Förbered rengöringslösningen: Blanda fönsterputsmedel eller annan rengöringsprodukt enligt anvisningarna på förpackningen i hinken med varmt vatten.

  4. Applicera rengöringslösningen: Doppa svampen eller trasan i rengöringslösningen och applicera den jämnt över fönstrets yta, handtag, karmar och fönsterbleck.

  5. Skrapa och torka: Använd fönsterskrapan eller gummiskrapan för att försiktigt skrapa bort rengöringslösningen från fönstret och dess omfattning, handtag, karmar och fönsterbleck. Torka sedan rent eventuellt överbliven fukt med en torr trasa eller hushållspapper.

  6. Efterbearbetning: Kontrollera handtagen, karmarna och fönsterblecken för eventuella kvarvarande fläckar eller smuts och torka av dem med en ren trasa eller papper.

  7. Upprepa vid behov: Om det fortfarande finns smuts kvar på omfattning, handtag, karmar eller fönsterbleck, upprepa processen tills de är helt rena och glänsande.

Tips när du tvättar fönstren

rena fönster i hus

  • Använd rätt verktyg och produkter: Investera i högkvalitativa fönsterputsredskap, som fönsterskrapor, svampar och mikrofibertrasor, tillsammans med ett effektivt fönsterputsmedel eller en hemmagjord rengöringslösning för bästa rengöringsresultat.

  • Tvätta på en molnig dag eller i skuggan: Undvik att tvätta fönster i direkt solljus eftersom detta kan orsaka att rengöringsmedlet torkar för snabbt och lämnar ränder eller fläckar på glaset. Välj istället en molnig dag eller tvätta på morgonen eller kvällen när solen inte är så stark.

  • Arbeta metodiskt: Börja med att damma av fönster och omfattningar för att avlägsna löst smuts och damm innan du applicerar rengöringslösningen. Arbeta från toppen av fönstret neråt för att undvika att droppar rinner ned och lämnar fläckar. Använd en fönsterskrapa eller gummiskrapa för att avlägsna rengöringsmedlet jämnt och undvik att gnugga för hårt för att minska risken för repor.

  • Torka av ordentligt: Efter att du har skrapat av rengöringsmedlet från fönstret, använd en ren och torr mikrofibertrasa eller hushållspapper för att torka bort eventuellt överblivet vatten och rengöringsmedel från glaset och dess omfattning. Se till att torka även karmar, handtag och fönsterbleck för ett komplett rent resultat.

  • Kontrollera efter fläckar: Efter att du har torkat av fönstret noggrant, kontrollera noga för eventuella fläckar eller ojämnheter. Om du hittar några, använd en ren trasa eller papper fuktad med lite rengöringslösning för att noggrant torka bort dem och få en skinande ren finish.

  • Tvätta fönster på vintern: Häll i lite T-sprit i din rengöringslösning så kan du putsa dina fönster även på vintern.

Vill du ha hjälp med fönsterputsningen och slippa behöva göra det själv? 

Anlita Vardagsfrid idag, för en bekymmersfri och effektiv städupplevelse och njut av den sinnesfrid som kommer med ett rent och välskött hem. Våra professionella städspecialister är dedikerade till att tillhandahålla tjänster av högsta kvalitet för att hålla ditt hem skinande rent.

För att få mer information och pris på fönsterputs i Stockholm och- eller Uppsala, klicka på knappen nedan och fyll i dina uppgifter så kontaktar vi er.

Bli kontaktad

Fler nyheter

Kalk- och fläckfria duschväggar

Städa badrum – följ vår checklista

Topp 7 sätt att städa bort katthår

Städa rummet - steg för steg

Hur tar man bort fläckar?

95 %

Kundnöjdhet

150

Antal anställda

1000

Antal första jobb i Sverige

3000000

Antal städade kvm per år