<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="linkedin" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=943036&amp;fmt=gif">

Sök på sidan

  • Det finns inga förslag eftersom sökfältet är tomt.

Tips städning - så blir det roligare att städa

Tips städning - så blir det roligare att städa

Tips städning - så blir det roligare att städa

 

Många ser på städningen som något jobbigt, tidskrävande och sist men inte minst tråkigt. Det behöver inte vara tråkigt. Det ska vara roligt att städa. För att få ett hem som är rent och fräscht så behövs det ju städas regelbundet. Ett städat hem är en bra plats för att slappna av och varva ner. När det är rent och fräscht hemma är du även i en bättre miljö för din hälsa än om det inte är städat.

 

Du kan gör din städning så mycket roligare än vad du faktiskt tror! Det finns många olika vägar att gå för att hitta något tips eller tricks som funkar för att just du ska få mer motivation och glädje till städningen. Visst du kanske tycker att det är jobbigt att städa men då är det ju perfekt läge att testa nya olika sätt för att göra det roligare. Vi på städfirman Vardagsfrid vet hur. 

 

Så hur gör man för ett effektivisera, förenkla och framförallt få städningen roligare och göra till en rolig och motiverande syssla. Det finns mycket som kan göra städningen roligare och mer motiverande. Vissa saker är självklar, vissa mindre självklar. 

 

Nedan kommer ett gäng tips på hur du kan få städningen att bli roligare:

 

Lyssna på musik

 

stada-med-musik-scaled-e1617270691206-900x506

Många använder sig av musik för att få städningen att kännas enklare. Musik är den enklaste och vanligaste grejen som får städningen att bli enklare, däremot inte så mycket roligare. Det är ändå ett väldigt bra alternativ då musik har mycket positiva effekter på kroppen. Musik kan även vara väldigt motiverande!

 

Lyssna på podcast

Podcast är likt musik ett väldigt bra sätt att förenkla städningen. Spara nån av dina favorit podcasts speciellt tills det är dags för städning. Podcast är ett väldigt bra sätt för det tar fokuset bort från städningen och lägger det mer på podcasten vilket kommer få dig att känna att du lyssnar på en podcast och städar under tiden istället för tvärtom.

Lyssna på ljudbok

Ljudbok är ganska likt podcast, man kommer in i ett annat slags mode än när man lyssnar på musik. Gör likadant här att du sparar en unik ljudbok som du bara får lyssna på när det är dags att städa. Effekten kommer vara likadan som med podcast, det känns som att du lyssnar på ljudbok och städar under tiden och inte tvärtom. En riktigt bra ljudbok kommer få dig att längta till varje gång det är dags att städa.

 

Undvik att skräpa ner för mycket

Försök att hålla det så rent som möjligt innan du börjar städa och göra rent. Lägg disk i diskmaskinen, kläder i tvätten och plocka bort saker som inte ska vara framme. Genom att du slipper plocka bort massa smutstvätt och disk innan du börjar städa slipper du att  motivationen sjunker redan innan du börjar städa. Det här kommer att göra det både psykiskt och fysiskt enklare med städningen.

 

Belöna dig själv

Efter en hel eftermiddags städning förtjänar du att belöna dig själv! Gör en god middag eller någon god efterrätt. Va generös mot dig själv, belöningar ökar motivationen till att göra saker man inte tycker är så roligt. Belöningar ger också bekräftelse på att du gjort något bra, egot förtjänar en boost lite då och då.

 

Tävla med en vän 

Prata i telefon med en kompis och tävla om vem som gör klart någon typ av städning först. 

Ni kan tävla om vem som sorterar tvätten snabbast, dammsuger sovrummet snabbast eller diskar klart all disk snabbast. Genom att få in ett tävlingsmoment med en kompis försvinner tanken på att diska och tävlingsinstinkten kommer fram istället. Ett bra alternativ om man vill få mycket gjort på kort tid.

Tävla med dig själv 

 

stada-pa-tid-900x600 (1)

Hur snabbt dammsög du hallen förra veckan? inte lika snabbt som den här veckan. Att göra städningen till en tävling funkar bra för vinnarskallar. Tävlingsmomentet är något många människor tycker är kul och kan vara nog för att få städningen att bli superkul! Till exempel, gissa hur lång tid det tar för dig att göra rent i badrummet, sätt sedan en timer och tävla mot klockan. Du kan även testa att sätta en timer och försöka slå rekord i olika moment av städningen.

Tävla inom familjen

 

stada-med-familjen-900x600 (1)

Om du har barn kommer du bli förvånad över hur effektivt det här är för att få barnen att hjälpa till. Plocka fram något man kan lägga saker i och gör det till en tävling att se vem som kan plocka upp flest kläder eller leksaker på kortast tid. Det finns flera olika tävlingar man kan köra, till exempel vem som kan dammsuga sitt rum snabbast eller bädda sängen snabbast. Genom att tävla och göra en rolig grej av städningen ger det även barnen koll på att man ska plocka upp efter sig inför framtiden. 

 

Planera städningen

För att förenkla städningen och få den successivt enklare, planera så att du börjar med det tråkigaste eller jobbigaste momenten och jobba dig sedan till de lite lättare och roligare. Genom att göra så här kommer de lättare momenten kännas ännu lättare när det tyngre jobbet är gjort.

 

Testa nya produkter

 

robotdammsugare-scaled-e1617271115628-900x432 (1)

Köp produkter eller medel som du aldrig testat och leta dig fram till din nya favorit. Det finns tusentals olika städprodukter, allt ifrån robotdammsugare till steamers och nya rengöringsmedel. Passa på att införskaffa något nytt och ha roligt med din nya utrustning. Städningen kommer att bli lite som en egen “bäst i test” där du kan ställa olika medel emot varann. Har du tur kanske du hittar någon outsider som visar sig vara riktigt grym!

 

Ha en film eller serie på i bakgrunden

Det här funkar såklart bäst om man bor lite mindre. En bra film eller serie kan också vara kul att ha i bakgrunden för att få bort känslan av att det är tråkigt eller jobbigt för stunden. Vissa kan tycka att det här inte funkar så bra eftersom risken finns att man missar delar av det man kollar på.

 

Städa lite varje dag

Få in att på rutin städa lite varje dag, det behöver inte vara mycket. Ta 5-10 minuter om dagen och bara plocka bort skräp eller kläder som ligger framme. Får du in att på rutin göra mindre städsysslor varje dag, blir större städsysslor enklare. Det blir även mindre att plocka bort och städa undan vid större städning.

 

Få städningen att bli ett träningspass

För dig som gillar att träna är städningen ett bra sätt att smyga in lite träning. Gör din vanliga städrutin men öka tempot utan att slarva med noggrannheten. I och med att du skruvar upp tempot en del får du igång pulsen. Sätt upp städningen likt ett träningspass med 10-minuters intervaller, under dessa 10 minuter är det 100 procent fokus på städningen. Lägg bort telefonen och andra störmoment och fokusera endast på uppgiften.

Sätt inte så hög press på dig själv

Tänk inte på att allt ska vara så perfekt som möjligt. Sätt rimliga mål med städningen. Om du inte jobbar med att städa och kan alla tips och tricks kommer det vara svårt att få världens mest perfekta resultat. Sätt upp enkla delmål och va nöjd där. Om du har för höga krav på dig själv kommer det bara bli jobbigt och den bördan du ser i städning kommer bli större. Allt som blir gjort ska du vara nöjd med. Ta pauser om du känner att du vill göra så, det är bra och nyttigt med pauser för det hjälper att få tillbaka energi och hålla ut hela vägen.

 

Gör egna rengöringsmedel 

 

gora-egne-rengoringsmedel-900x675 (2) (1)

Använd rengöringsmedel som du har gjort själv. Använder du rengöringsmedel som du gjort själv ökar det självförtroendet och det leder till ökad motivation som kommer göra att städningen går enklare. Det finns många olika rengöringsmedel du kan göra med produkter som du har hemma. 

 

Till exempel:

  • Bikarbonat och citron
  • Ättika och bikarbonat
  • Citron och ättika
  • Citron och bakpulver
  • Bikarbonat och vinäger

 

Dessa blandningar funkar perfekt att torka av en massa ytor hemma med. Alla används på samma sätt, tillsammans med en fuktig duk. Tvätta med hjälp av valfri blandning och torka sedan rent med en ren duk.

Bjud över gäster 

Man vill ha rent och fräscht hemma när man har gäster över. I och med att du bjuder över folk får du ett “måste” till att städa och blir sedan belönad med en trevlig kväll med fint sällskap. Genom att bjuda över folk och på så sätt bli tvungen att städa blir inte städningen i sig roligare men motivationen till att städa blir starkare, man vill ju inte bjuda hem folk till ett smutsigt hem.

 

Ha sluttider på städningen

Sätt en speciell tid när du är klar med städningen. Många människor har lättare för att lägga fullt fokus på saker när dem vet att dem har en fast tid som dem är klar med det. Därför kan det här funka bra för många. Dem flesta kan fokusera fullt ut på en grej under nån timme, så varför inte använda det under städningen? Det här är inte likadant som att ta tid på olika sysslor där målet är att va så snabb som möjligt. Här är målet att hålla ut hela tiden. Det är lite som att jobba, fast för sig själv hemma.

 

Städa med din partner eller dina barn

Att städa ensam är sällan lika kul som att göra det med någon annan. Passa på att ta den värdefulla tiden och städa med dina nära och kära. Gör städningen till en aktivitet mer än ett måste. Det blir som 2 flugor i 1 smäll, du får spendera tid med dina nära och det blir rent och fint hemma. 

 

När du städar med dina barn finns det olika sätt som du kan dra nytta av för att få barnen att tycka att städningen blir mycket roligare! 

Några tips och tricks:

  • Ge dem enkla saker att göra, till exempel lägga alla kläder i en tvättkorg.
  • Sätt en klick färg på leksakerna och sedan en plats för alla färger att vara och låt dem sedan lägga rätt färg på rätt plats.
  •  Göm små överraskningar som dem hittar under tiden dem plockar bort saker. Till exempel en godisbit under en tröja på golvet. 
  • Håll det kort så att dem inte hinner bli less så snabbt. Vilket tyvärr kan vara ett problem med barn.
  • Utbyt lättare städning mot belöningar och visa uppskattning.

Va kreativ

Testa nya sätt att städa. Lite omväxling är bra för dig. Använd olika produkter till saker dem inte är menad att användas till. Låt tankarna flöda och gör städning till en ny upplevelse varje gång. Du kanske hittar någon produkt som funkar hur bra som helst till “fel” grej! 

 

Va även kreativ med hur just du bemöter allt som har med städning att göra, alla är olika. För vissa funkar musik bra, för andra är det roligare att tävla, för dig kanske det funkar bäst att dansa under tiden du städar för att göra det roligare. Det finns säkert många sätt som funkar för dig som inte är listat här så kör bara på och hitta det som funkar bäst för dig.

 

95 %

Kundnöjdhet

150

Antal anställda

1000

Antal första jobb i Sverige

3000000

Antal städade kvm per år

Utmärkelser

Ta ett möte med oss via telefon eller video.

Beställ städhjälp