<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="linkedin" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=943036&amp;fmt=gif">

Sök på sidan

  • Det finns inga förslag eftersom sökfältet är tomt.
Så gör du bästa valet av dammsugare

Så gör du bästa valet av dammsugare

 

Dammsugare är en viktig del till hemstädningen för att hemmet ska bli rent. Att ha en riktigt bra dammsugare som städhjälp kan underlätta städningen. Har du städhjälp hemma kan det också vara bra att ha en bra dammsugare. Men ibland kan det vara svårt att veta vad som gör en bra dammsugare. För att en dammsugare ska göra sitt jobb finns det olika delar att tänka på. Det kan vara allt från munstycke till hur mycket ljud dammsugaren gör ifrån sig. De tre vanligast typerna av dammsugare är en klassisk dammsugare, robotdammsugare och skaftdammsugare. 

Dammsugare för olika behov

Självklart kan inte en specifik dammsugare passa alla när det kommer till städning i hemmet. Därför är dammsugare uppbyggda med olika funktioner för att den ska passa det som personen behöver. Olika dammsugare är bra på olika saker och i råd och röns dammsuger test kan du hitta en som passar dig. Är du exempelvis allergiker så ska du kolla på någon dammsugare som inte släpper ut så mycket partiklar. Är du ljuskänslig så vill du titta på en dammsugare som fått bra ljudbetyg.  Möbleringen kan också spela in när du ska välja dammsugare. Har du låga möbler får det viktigt att munstycket inte är för högt så att du enkelt kommer under soffan eller sängen. 

Munstycket och slang

Untitled design (31) (1)-1

 

Att ha ett bra munstycke till din dammsugare kan vara mer effektiv än effekten på dammsugaren. Detta då munstycket utformning kan påverka dess förmåga att suga upp damm och smutts. Ett munstycke ska vara designat för att ligga tätt mot golvet för att ett vakuum ska uppstå så damm och smuts sugs upp. På en del billiga moddel saknas denna detalj därför är det viktigt att kika på detta när du söker efter en bra dammsugare. När detta sug uppstår är det lätt att mattor och annat löst fastnar. Då är det viktigt att röret har flödesreglage som gör det lätt att få dammsugaren att släppa det som sugit fast. Är du i behov av att köpa en ny dammsugare och har mycket lösa mattor bör du titta på om dammsugaren har ett flödesreglage och på betyget för hur lätt det är att dammsuga mattorna. 

Funktioner och tillbehör

Untitled design (29) (1)-1

 

Dammsugare har andra funktioner förutom flödesreglaget som kan göra att dammsugningen blir ett nöje att utföra. Men då gäller det att utnyttja dem och veta hur det ska användas. En funktion är reglaget som styr munstycket att anpassa för hårt golv eller matta. Detta reglar ska gå att styra med foten för att du ska slippa böja dig och krångla med det. Att tillbehören som fogmunstycken och möbelborstar ska helst förvaras i eller på dammsugaren. Detta så du ska slippa leta efter dessa när du behöver dem. För att underlätta förvaringen av dammsugaren är det bra om du kan fästa slangen vi dammsugarkroppen. Dessa funktioner är inte dem mest nödvändiga att ha men dem gör dammsugningen lättare och roligare.

Dammsugare som städhjälp

En dammsugare ska vara lätt att hantera för att det inte ska vara irriterande att ta fram dammsugaren och dammsuga. Har du städhjälp hemma vill du inte heller att det ska vara bökigt för städaren att ta fram dammsugaren. Därför är det bra att kolla hur enkel dammsugaren är att hantera innan du köper. Är den enkel att lyfta upp för att bära upp för trappor samt om den är trög att dra över trösklar eller liknande. Olika hem behöver olika funktioner på den dammsugare dem ska ha. Att hitta en prisvärd dammsugare som passar för det behoven du har är inte alltid lätt därför är det bra att veta vad just du behöver.

Klassisk dammsugare

En klassisk dammsugare är bra på att suga upp det mesta typ av smuts och damm. Det flesta klassiska dammsugare är även bra på att suga upp damm från springor. Några modeller är sämre på att suga upp djurhår. Den klassiks dammsugaren fångar upp nästan alla partiklar.  

Robotdammsugare

Robotdammsugaren är bra på smulor och djurhår, sämre på damm. Roterande borstar som samlar ihop skräp och suger upp. 

Skaftdammsugare 

Skaftdammsugare är likt robotdammsugaren bra på smulor och djurhår. Dem roterande borstar skyfflar upp skräpet. Skaftdammsugaren är sämre på damm. Fångar inte upp några partiklar.

Fler nyheter

Kalk- och fläckfria duschväggar

Städa badrum – följ vår checklista

Topp 7 sätt att städa bort katthår

Städa rummet - steg för steg

Hur tar man bort fläckar?

95 %

Kundnöjdhet

150

Antal anställda

1000

Antal första jobb i Sverige

3000000

Antal städade kvm per år