<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="linkedin" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=943036&amp;fmt=gif">

Sök på sidan

 • Det finns inga förslag eftersom sökfältet är tomt.
Vilken typ av dammsugare ska jag ha? Robot, batteri, handhållen, klassisk?

Vilken typ av dammsugare ska jag ha? Robot, batteri, handhållen, klassisk?

vilken-typ-av-dammsugare-ska-jag-ha-900x545-1-min (1) (1) (1) (1)

 
 

Är det dags att köpa en ny dammsugare till städhjälp? Det kanske känns svårt att välja då det finns så många olika typer att välja mellan. När du köper en ny dammsugare måste du tänka på vad den ska användas för. Har du städhjälp hemma så är en klassisk dammsugare ett bra alternativ. En robotdammsugaren sköter dammsugningen åt dig men damm ligger kvar i hörnen. Även om Skaftdammsugaren blivit bättre med åren kan batteritiden inte räcka. 

Klassisk dammsugare

Gul dammsugare-1-min (1) (1)

 

Det som gör att en klassisk dammsugare suger så bra är för det vakuumet som bildas vid munstycket. Innan det nya energi kraven kom 2017, där det förbjöd en maxeffekt på mer än 900 watt, kunde tillverkan skryta om den stora effekten motorn hade.Men efter detta så har utformningen av dammsugarens delar blivit viktigare. Att munstycket, rör och slang har den optimala designen för att den ska suga så bra så möjligt.  Ett bra alternativ för den som planerar att anlita städhjälp.

Viktigt att tänka på innan köpet av en klassik dammsugare

Att munstycket ligger helt tätt mot golvet, vilket de inte alltid gör på en del billiga modeller. Det är även viktigt att kolla priset noga innan du köper. Mellan olika återförsäljare kan det skilja tusenlappar för det olika topptestade modellerna. Genom att byta filter med jämna mellanrum håller du uppe funktionaliteten och dammsugarens livslängd. Vad finns det för andra plus och minus med en klassisk dammsugare: 

Plus

 • Den klassiska dammsugaren fyller det flesta behoven. 
 • Den fångar upp i stort sett alla slags partiklar och är generellt bra på att suga upp. 
 • När det kommer till priset kan du hitta riktigt bra modeller med en rimlig prisklass. 

Minus

 • Det som kan vara problematiskt med en klassik dammsugaren är om du gör allergiker. Då är det viktigt att se upp för dem dammsugarna som släpper igenom en hel del partiklar. 
 • En hel del klassiska dammsugare klarar inte av att suga upp djurhår därför är det viktigt att du som husdjursägare väljer rätt modell.

Robotdammsugare

 

Robotdammsugare-1 (1)

Skönt att få behöva slippa dra fram dammsugaren men vad gör en robotdammsugare? En vanlig klassiks dammsugare skapas ett vakuum som effektivt suger upp damm. Detta händer inte hos robotdammsugaren då den måste ha hjul eller larvfötter för att ta sig fram. Det leder till att öppningen där dammet ska sugas upp hamnar högre upp och tappar vakuumet. 

Viktigt att tänka på

Innan du väljer att köpa en robotdammsugare kolla då noga på priserna. Det kan skilja sig väldigt mycket men var beredd på att spendera mellan 3000 – 10000 kronor. Det är även en bra ide att kolla över hur du möblerar. För att robotdammsugaren ska kunna köra utan krångel är det viktigt att undvika låga soffor, lösa kablar, långa gardiner och andra ställen där dammsugaren kan fastna. Självklart finns det Plus och minus med alla dammsugare men för robotdammsugare kan det se ut såhär: 

Plus

 • Programmera själv hur den ska dammsuga ditt hem. 
 • Liten och tar inte så mycket plats.
 • Smidigt för den som inte vill städa. 
 • Fungerar bra på hårda golv utan mattor.

Minus

 • Under robotdammsugaren sitte små borstar som ska samla ihop smuts och damm dessa måste med jämna mellanrum rengöras. 
 • Dammsugarens plastbehållare rymmer bara några deciliter och måste tömmas regelbundet. 
 • Kan röja undan lite men städar inte rejält
 • Priset kan gå upp mot 10 000 kr 
 • Grundläggande problemet som finns med robotdammsugare är att de är dåliga på att suga upp damm.

Skaftdammsugare

 

Skaftdammsugare-1 (1)

En skaftdammsugare kan vara en bra hjälpreda för att snabbt få upp större smuts, som flingor eller djurhår. Men sugeffekten för en skaftdammsugare ligger på kring 10 watt medans en klassisk dammsugare ligger på kring 200 watt. Med hjälp av dem roterande borstarna på en skaftdammsugare är den bra på som sagt större smuts, men däremot inte får upp det damm som kan hamna i springor eller liknande. Därför blir den svår att använda till storstädning. 

Viktigt att tänka på

Innan du köper en skaftdammsugare är det viktigt att kolla batteritiden. Vissa modeller ute på marknaden har batteritid på tio minuter. Med en sådan låg batteritid gäller det att dammsuga fort om du bor stort. Några skaftdammsugare kan även ha lån laddtid. 

Plus

 • Det som man kan se som ett plus med skaftdammsugaren är att det är smidiga och tar lite plats i städskåpet  
 • Genom åren har den blivit bättre. 

Minus

 • Att använda en skaftdammsugare som ett komplement är ett absolut plus. Dock rekommenderas den sällan för en storstädning. Att få upp smuts från springor och mattor tillhör svagheterna.
 • En skafftdammswgare är generellt dyrare än en klassik dammsugare. 
 • Denna typ av dammsugare kan också leva om väldigt mycket. Den rekommenderas inte till den som är ljuskänslig 
 • Vissa modeller av skaftdammsugare har också en tendens att vara bökiga att rengöra. 

Robot-, skaft- eller klassisk dammsugare som städhjälp

Beroenden på vilka förutsättningar och vad du behöver för din hemstädning finns det för och nackdelar med det flesta dammsugarna. Därför är det bra att tänka igenom vad du behöver och välja utifrån vad som passar dig bäst. Se över funktionerna på dammsugaren innan du köper. Då kan du få en fantastisk dammsugare som hjälper till i städandet. 

Fler nyheter

Kalk- och fläckfria duschväggar

Städa badrum – följ vår checklista

Topp 7 sätt att städa bort katthår

Städa rummet - steg för steg

Hur tar man bort fläckar?

95 %

Kundnöjdhet

150

Antal anställda

1000

Antal första jobb i Sverige

3000000

Antal städade kvm per år