linkedin Gör rent hus - ytorna du ofta glömmer | Vardagsfrid

Gör rent hus - ytorna du ofta glömmer

Gör rent hus - ytorna du ofta glömmer

Att storstäda och göra rent huset ska vara enkelt och roligt, sätt på lite bra musik eller din favorit podcast och bara kör igång. Storstädning av huset innebär exakt vad namnet säger, STORSTÄDNING. Då blir det rent och städat i hela huset inifrån och även utifrån om du skulle känna att det behövs. Göra rent huset med storstädning omfattar dammsugning, fönsterputsning, damma av, moppa osv. När du gör rent huset invändigt är ett gäng bra städhjälpmedel mycket underlättande, några exempel är dammsugare, dukar, hinkar, fönsterskrapa, rengöringsmedel, vatten, listan kan göras lång.

 

Ett rent hus skapar en bekväm och bra stämning i hemmet och ger en skön lugnande känsla. När du gör rent huset gör du även din hälsa en tjänst i och med att du får bort damm och bakterier. En bra dag för en lite större städning skulle kunna vara torsdag men är såklart upp till var och en med vad som känns bäst samt när tid finns. Känslan att komma hem till ett rent hus efter en lång arbetsvecka är en perfekt start på helgen.

 

Göra rent huset med storstädning eller grovstädning är inget som behöver göras speciellt ofta. När du bestämmer dig för att göra rent huset så får du inte glömma mindre, gömda eller helt enkelt bortglömda ytor. Det finns faktiskt mycket fler än vad man skulle kunna tro, här kommer några exempel samt tips på hur du skulle kunna rengöra dom får att nå ett perfekt rent hus.

 

Dammsuga under möbler och vitvaror


Precis som under din säng, soffa, eller skåp osv samlas mängder damm. Med tanke på att det inte lika frekvent dammsugs eller städas överhuvudtaget skapas en bra miljö för damm att samlas. Här krävs ingen rejäl insats men får du bort dammet som kan ha samlats med hjälp av dammsugaren så har du gjort det viktigaste. Skulle det krävas kan du även ta fram moppen och tvätta bort lite tuffare smuts som inte dammsugaren får bort.

Under kylen och ugnen är en grogrund för mängder damm. Gör ditt golv en tjänst och städa under dina vitvaror någon gång varje år. Där är en yta man inte ser och där talesättet “syns det inte, finns det inte” tyvärr inte spelar in med verkligheten. Under vitvarorna är ett lite knepigt ställe att nå om man inte flyttar på dom så ser man ofta förbi det och låter det vara. Men som sagt, någon gång varje år, ge lite kärlek och omtanke och dammsug så golvet under dina vitvaror blir rent och fräscht.

Tvätta lister och dörrkarmar 

 

Gör rent hus - ytorna du ofta glömmer

Här behöver du inte göra så mycket mer än att damma av och dra några varv med en dammvippa. Dammet blir inte några stora mängder på just dörrar och dörrkarmar med tanke på den begränsade ytan. Golvlister är ett ställe där det finns en del plats för damm att samlas, speciellt under sommaren då fönster och dörrar är öppen och smuts kommer in och ut. Därför kan det vara smart att dammsuga listerna i samma veva som golvet för att slippa att det sedan ska falla ner på golvet.

 

Rengöra ugn

 

Gör rent hus - ytorna du ofta glömmer

Det är inte speciellt svårt att rengöra ugnen. Använd en svamp, vatten och såpa och skrubba hela insidan, låt det sedan sitta några minuter och verka på smutsen och fettet. Torka sedan ur insidan med en ren duk och sätt ugnen på 100 grader och låt den stå 10-15 minuter.

Under tiden kan du passa på att diska plåtar och galler med diskmedel och vatten medans ugnen är på. du kan även göra en pasta utav vatten och bikarbonat som smetas ut på insidan av ugnen. Bikarbonat har en fettlösande och slipande effekt som är väldigt effektiv. Processen genomförs sedan likadant som med såpa. Torka ur och låt sedan ugnen stå på 100 grader en liten stund.

 

Gör rent köksutrustning

Gör rent hus - ytorna du ofta glömmer

En vanlig del man glömmer att göra rent i hemmet är att lyfta köksutrustningen och torka under och bakom. vanlig köksutrustning som används varje dag behöver också sin dos av lite uppfräschning. Kaffebryggare och brödrost är några exempel. 

 

Exempel på köksutrustning som kan tvättas

 • Kaffebryggaren kräver inte så mycket mer än en avkalkning då och då, det är väldigt enkelt och går snabbt att fixa. Fyll vatten som vanligt men skippa filtret, ha sedan i avkalkningsmedel i vattnet och koka likt du gör när du kokar kaffe. Koka sedan vatten två omgångar till fast utan något medel i. Har du inget avkalkningsmedel kan du använda citronsyra eller ättika. Torka sedan utsidan med en duk, vatten och diskmedel.

 

 • Brödrosten kanske låter konstigt, oftast rostar man sitt bröd sen låter man brödrosten vara utan att lägga någon extra energi på det. Tänk på att det samlas mycke brödsmulor i botten som bara ligger där. Vänd upp och ner på brödrosten och häll smulorna i sopkorgen. Vissa brödrostar har en liten lucka under som du kan dra ut där smulorna samlas. Rengör sedan utsidan efter behov med en duk, vatten och diskmedel.

 

Genom att rengöra och se till att dom är fräsch ökar även livslängden på produkterna, perfekt för plånboken!

 

Göra rent växterna 

 

Gör rent hus - ytorna du ofta glömmer

Det här kanske ser lite konstigt ut, växterna? ja, precis. Växter samlar väldigt mycke damm som flyger i luften. Det är smidigt att ställa växterna i duschen och med låg kraft skölja av dom, växterna mår bra av en tvätt och får även en vattning på köpet.

 

Rengör tvättmaskin

Gör rent hus - ytorna du ofta glömmer

Ännu en sak som kan få en att höja lite på ögonbrynen. Men en ren tvättmaskin leder till ren tvätt, såklart. Tvättmaskinen är inte värst med tanke på att den kontinuerligt körs och får en typ av tvätt i och med att den tvättar kläder. Tvättmaskinen rengör du enkelt med ättika och/eller bikarbonat. Häll i 2-3 dl ättika i tvättmedelsfacket och kör en tvätt på 90 grader. Det går även att hälla ättikan direkt i tvättmaskinen tillsammans med en blandning av bikarbonat och vatten som hälls i facket för tvättmedel. Efter att det fått köra klart så låter du det bara torka ur och det kommer vara skinande rent.

 

Städa garderob

 

Gör rent hus - ytorna du ofta glömmer

För en effektiv städning av garderoben kan du fokusera på följande fem punkter:

 

 • Städa Garderobens golv med dammsugaren
 • Städa hörnen i garderoben med borstmunstycket
 • Borstmunstycken använder du även i lådorna
 • Rengör garderobens väggar
 • Avsluta med att städa hyllorna i garderoben och lämna onödiga kläder du inte använder till återvinningen.

 

Börja med att dammsuga garderobens golv. Tänk på att nå ut i hörnen där damm tenderar att samlas. Använd borstmunstycket för att dammsuga där. Blötlägg en duk i vatten och rengöringsmedel och vrid ur. Torka sedan av väggarna i garderoben. Medans du tvättar lådorna kan du passa på att rensa kläder som kan återvinnas eller skänkas. Använd dig sedan av samma duk och även samma blandning med vatten och rengöringsmedel. Torka sedan ur och låt torka.

 

Rengöra ovansidan av möbler 

Använd dammsugare för att få bort damm som finns ovanpå dina möbler såsom garderober, skåp, hyllor, förvaringar osv. Dessa ytor är relativt orörda och blir sällan mer smutsig än att dom blir dammiga. Använder du en dammvippa finns risk att dammet faller ner på golvet och behöver dammsugas upp.

 

Rengöra dörrhandtag och lampknappar

Dörrhandtag och lampknappar används dagligen och blir lätt full med bakterier, fett och allmänt smuts. Här behövs inte heller någon stor insats, använd en duk och rengöringsmedel för att tvätta av dörrhandtag och lampknappar. En mikrofiberduk funkar också väldigt bra och ger en effekt som är polerande.

 

Rengöra mikro

 

Städa kök - den kompletta guiden Gör rent hus - ytorna du ofta glömmer

Det finns olika sätt att rengöra mikron på. Viktigast är ju att kunna göra det utan att åka och handla. Här hittar du topp 5 metoderna:

 

 • Allrent eller Såpa
 • Rengör med Yes
 • Rengör med citron
 • Rengör med ånga
 • Rengör med ättika

 

Processen när du rengör mikron med dessa metoder är rätt lika. Ställ in en mikrovågssäker skål med vatten och någon av dessa medel i mikron. Kör mikron 2-4 minuter eller tills det börjar komma ånga. Torka sedan ur med en fuktig duk. Använder du citron går du tillväga på ett liknande sätt. Dela citronen på mitten och pressa ner lite saft i en mikrovågssäker skål tillsammans med vatten, lägg även i ena halvan av citronen. Kör sedan mikron 2-4 minuter och torka ur med en fuktig duk. Se även hela vår rutin för att städa kök.

Tänk på att ättikan ger från sig en speciell lukt så det kan vara smart att vädra efter om du väljer den metoden.

 

Rengöra värmepump

Filtret i värmepumpen måste rengöras ofta för att inte förlora någon effekt. Ett smutsigt filter gör även så att pumpen skapar oljud. Att rengöra värmepumpens filter är väldigt enkelt. Börja med att dammsuga filtret för att får bort den ytliga smutsen. Skölj det sedan 

under rinnande vatten innan du låter det torka.

 

Rengöra kran

Gör rent hus - ytorna du ofta glömmer

Det är viktigt att rengör dina kranar regelbundet. I och med att du tvättar dom regelbundet minskar du risken för smuts i vattnet samt ökar livslängden på dom. Det är även vanligt med kalkavlagringar på kranar. Att tvätta kranen är enkelt och kräver bara en mjuk duk och något medel. 

 

Tips på två effektiva produkter som du har hemma:

 • Vinäger och citron

Avkalkningsmedel och vinäger/citron-blandningen används på samma sätt. Häll i en del vinäger och citronjuice i en bunke med vatten. Blötlägg duken och rengör kranen. Tänk på att gnugga rejält på vissa fläckar. Täck sedan kranen med en plastpåse och låt verka. Torka sedan av med en fuktig duk. Skrubba med en diskborste vid behov.

 

 • Tandkräm

Tandkräm funkar på det flesta kranar men inte kranar i guld eller brons. Tryck ut lite tandkräm på kranen och gnugga med en duk. Låt sedan verka en stund och rengör sedan med en fuktig duk.

 

Rengör under och på ben på stolar och bord 

Rengör benen med en fuktig trasa och byt ut möbeltassarna. Möbeltassarna samlar mycket smuts som finns på golvet, till exempel damm, hår, mat osv. 

 

Tvätta bakom toaletten 

Kom ihåg att rengöra bakom toaletten. Ta en fuktig duk med allrengöringsmedel på och torka av golvet och på väggen. Ta sedan en fuktig duk och torka rent.

 

Rengör lampor och lampskärmar 

Lampor kräver inte så mycket mer än att dammas av. Lampskärmarna däremot kan man göra mer med. Börja med att damma av. Blanda sedan vatten och milt rengöringsmedel. Blötlägg och vrid ur en duk som du sedan kan rengöra lampskärmen med. 

 

Städa soffan 

Bakom kuddar och under dynor är det bra att köra ett varv med dammsugaren. Du kan även ta av kuddfodralen och köra i tvättmaskinen. Många fodral klarar av en tvätt på 60 grader, annars måste dom handtvättas. 

 

Rengör under handfatet 

Ta en duk som är blötlagd i vatten och rengöringsmedel. Tvätta under och runt handfatet. Torka sedan av med en torr duk. 

 

Städa skåp för sopkorgen

Rensa ur skåpet där du har din sopkorg. Dammsug sedan igenom hela skåpet. Ta sedan och torka av med en fuktig duk och rengöringsmedel. 

 

95 %

Kundnöjdhet

150

Antal anställda

1 000

Antal första jobb i Sverige

 3 000 000 

Antal städade kvm per år

Utmärkelser

Ta ett möte med oss via telefon eller video.

Beställ städhjälp