linkedin Städa kök - den kompletta guiden | Vardagsfrid

Städa kök - den kompletta guiden

Städa kök Vad ingår i storstädning?

För att få ett trevligt kök och ett sug efter att laga mat så är det viktigt att du städar köket grundligt i samband med hemstädningen. Eftersom att du lagar mat i köket varje dag är det viktigt att du städar köket ordentligt då mycket bakterier kan växa på olika platser i köket. Det är viktigt att du har utrustning nog för att kunna städa köket och för att få det rent beroende på vilka vitvaror, bänkskivor och andra köksytor som finns i köket för att uppnå ett perfekt städat kök. Tänk på att först börja torka det fina ytorna när du städar köket. Till exempel rostfritt som kyl och frys, speglar och glasytor. Städa kökets smutsigare ytor efter att du städat vitvarorna. Efter det fina ytorna är torkade kan det vara smart att börja med det övre skåpsluckorna för att sedan fortsätta i en röd tråd. Följ denna guide för att få tips och tricks på hur du kan städa kök tidseffektiv och enkelt.

 

Städa köket med vardagsfrids städrutin

Här ser du internvideon för hur vardagsfrid städar köket. Du kan även använda dessa tips till din städning av köket för att se hur du städar köket.

Städa kökets skåpsluckor

Städa kök - den kompletta guiden

Det är vanligt att köksluckor blir attackerade av fett och matos som kommer helt naturligt av matlagning, men som tur är går det smidigt att tvätta bort. 

 

 • Rengöra släta köksluckor ett avfettande rengöringsmedel gör susen för dina köksluckor, i och med matos och fett vill du använda dig av ett medel som bekämpar fett från djupet när du städar kökets skåpluckor. Köksluckor i trä tenderar att ha små skåror som fett och smuts kan fastna i. Bikarbonat är ett annat alternativ för rengöring av köksluckorna. Bikarbonat har en fettlösande effekt som är super när det kommer till bland annat köksluckorna men funkar även till andra saker när du städar köket.
 • Rengöra köksluckor med mönster som sagt så kan fett och smuts sätta sig i skåror och liknande. För att bli kvitt det rekommenderas att du använder dig av en diskborste, tandborste eller liknande för att komma åt dessa ställen. Du använder dig även här av samma medel som för de släta luckorna

Tvätta kakel

Städa kök - den kompletta guiden

Kökskaklet likt andra delar av köket blir flottigt och fettigt över tid men även det är väldigt enkelt att rengöra, skönt!

 

 • Rengöra kökets kakel gör du på samma sätt som med köksluckorna. Du använder dig av ett bra avfettande rengöringsmedel för att bekämpa fettet från djupet för att få det skinande rent. Du blandar endast ut några droppar rengöringsmedel i vatten och torkar med en trasa. Du kan också använda dig av bikarbonat när du rengör kökets kakel.

 

 • Fogarna i kaklet istället för att blanda ut vårt rengöringsmedel använder du koncentrerat rengöringsmedel tillsammans med en trasa. Efter första varvet låter du rengöringsmedlet verka på fogarna i cirka 30 minuter innan du upprepar processen 2-3 gånger och skrubba med en tvättsvamp. Fogarna är inte alltid lika slät som kaklet och det finns risk att smuts kan klamra sig fast lite djupare, därför upprepar du processen.

 

Städa kökets bänkskiva, spis och diskho 

Städa kök - den kompletta guiden

För att städa kökets bänkskiva och spis. Börja först med att torka av det som står på bänkskivan som exempelvis kaffebryggare. Rengör kaffebryggaren med en avkalkning. Kör en bryggning med avkalkningsmedel, citronsyra eller ättika i vattnet. Kör sedan 2-3 bryggningar med endast vatten. Plocka bort kaffebryggare och köksredskap och ställ dem där dem inte är i vägen för att kunna göra rent bänkskivan. Är det en träskiva behöver det inte vara svårare än att använda såpa och vatten när du städar kökets bänkskiva. Se till att det blir ordentligt med lödder, med hjälp av en tvättsvamp går detta att uppnå. Torka sedan av bänkskivan. 

 

Rengör spisen efter varje användning genom att torka av den med en fuktad trasa och lite diskmedel. Använder du diskmedel kom ihåg att skölja av efter och torka av. Här kan det vara bra att använda en microfiberduk för att torka av. Sitter det mycket fett och smuts på spishällen och du har induktionshäll ska du använda ett milt universalrengöringsmedel, glasskrapa och mikrofiberduk för att få bort det. Gå vidare till skåpen ner till samt lådor och torka av dessa. När du torkar lådorna glöm inte att dra ut lådorna och torka kanterna runt om.

 

Städa diskhon efter att det mesta är klart då den ofta är mer smutsig än det som hittills nämnts. Med hjälp av en tvättsvamp och diskmedel gnugga runt i diskhon samt kranen. Här gäller det att gnugga tills det skiner. Skölj av ytan och torka med en torr duk eller en bit hushållspapper. 

 

Städa köksgolvet

Görs på samma sätt som i resten av bostaden. Dammsugare och mopp kommer du långt med och bör vara tillräckligt för att städa de flesta golv. Fläckar från matlagning eller bakning går ofta bort med allrengöringsmedel. Skulle du inte ha något allrengöringsmedel går det bra att göra ett eget medel på ättika och bikarbonat för att städa kökets golv.

Städa ugnen

Gör rent hus - ytorna du ofta glömmer

För att få en städad ugn börja med att ta ut ugnsgaller och har du möjlighet lägger du det i blöt. Fukta en svamp och använd koncentrerad såpa eller ugnsrengöring och smörj in ugnen. För att inte skada golvet om ugnsrengöring använd se då till att skydda golvet. När du är klar med att smörja in ugnen stänger du luckan och sätt på värmen efter anvisningarna på flaskan, om du använt såpa ska ugnen vara på 100°. Låt svalna och tvätta ur med en svamp som inte repar.

 

Kanske har du inte ugnsrengöring eller såpa hemma kan du även använda bikarbonat. Då gör du enkelt rent din ugn genom att blanda bikarbonat och varmt vatten till en pasta, smeta ut pastan i ugnen och häll ättika eller vitvinsvinäger i en sprayflaska. Detta använder du för att spraya på blandningen. Viktigt att du låter detta verka en stund för att sedan torka bort det med en trasa eller tvättsvamp som inte repar.

 

Städa mikro

Städa kök - den kompletta guiden Gör rent hus - ytorna du ofta glömmer

Då mikron ofta används dagligen är det viktigt att du inte glömmer bort att städa mikron också. Torka ur den varje gång du städar köket för att förebygga smuts. Dock då och då kan det behövas en mer ordentlig städning av mikron.

 

Bästa sätten att städa mikron med det du har hemma

 • Citron Du delar citronen på mitten och pressar ner saften i en skål med vatten. Kom ihåg att använda dig av en mikrovågssäker skål. Därefter kan du lägga ner halvorna i skålen och ställa in den i mikron. starta mikron på max i 2 till 4 minuter och håll koll på mikron då ånga kommer bildas av att citronvattnet då det värms upp. Ta ut skålen var försiktig då den kommer bli varm, sedan torkar du ur mikron med en fuktig trasa.


 • Ättika På ungefär samma sätt som med citronen blandar du ättika med vatten i en mikrovågssäker skål ta cirka en fjärdedel ättika med en tredjedel vatten och ställ in i micron på max i 2 till 4 minuter. Detta kommer också börja ånga inne i mikron. TIPS då ättika kan skapa en frän doft kan du öppna fönstret en stund. Plocka ur skålen försiktigt och torka ur.


 • Såpa Det fungerar även att använda såpa för att rengöra mikron. Blanda 2 dl såpa med 3 dl vatten i en skål. sätt in i mikron på 2 – 4 minuter i max värme. plocka ur skålen och torka rent.


 • Vatten Det fungerar även med helt vanligt vatten. Häll vatten i en skål och ställ in i mikron på 2 – 4 minuter i max värme, plocka ur och och torka rent.

 

Städa kylskåp och frys

Städa kök - den kompletta guiden veckostädning

Varje gång du städar köket kom ihåg att torka av kylskåp och frys. Har du vitvaror i rostfritt stål använd då en microfiberduk. Vita vitvaror kan du göra rent med en disktrasa, ljummet vatten och lite diskmedel. Ibland behövs dock en grövre städning av kylen göras. 

 

Följ dessa enkla steg för ett bra resultat. 

 • Stäng av kylskåpet Stänga av kylskåpet detta första är nödvändigt om hyllor och dylikt sitter fast och ej går att ta ut. Genom att stänga av kylen sparar du på resurser.


 • Töm kylen plocka ut alla matvaror och lådor samt hyllorna om det går att ta ut. När du tar ut matvarorna kan du passa på att kolla igenom och slänga det som har gått ut och blivit gammalt. När det sedan kommer till att rengöra hyllor och lådor använder du varmt vatten och diskmedel lättast är om du gör detta i diskhon. Har du stora lådor och ett badkar kan det vara lättare att rengöra dessa där.


 • Städa insidan Här är det effektivt om du använder allrengöring och torkar uppifrån och ner. Se till att torka överallt i kylskåpet både väggar, kanter samt gummilister.


 • Ställ tillbaka När det är klart är det dags att ställa tillbaka allt, Innan du ställer tillbaka hyllor, lådor och matvaror torka av så det blir torrt och passa på att torka av det burkar och annat som ska in. Se till att lock är ordentligt åtskruvade för att minimera risken för dålig lukt. 


 • Torka utsidan Torka sedan utsidan av kylen. Är kylen i rostfritt stål kan det vara en bra ide att byta till en ny trasa antingen fuktar du trasa lite och sedan torkar du av med papper för att få en skinande kyl eller använd en microfiberduk.

 

Rengöra köksfläkt

Städa kök - den kompletta guiden

 

Köksfläkten är en del av köket som är viktig att hålla ren i bra och fräscht skick. En smutsig köksfläkt är full av bakterier och även en brandrisk i och med att smält fett i filtrena riskerar att droppa ner på stekhällen och ta eld.

 

5 Bästa sätten att rengöra fläktfiltret med det du har hemma:

 • Blötlägg i Yes blötlägg filtret i vatten som är blandat med några droppar yes. Yes är avfettande och hjälper till att lösa upp fettet, sedan kan du ta en diskborste för den sista smutsen.

 

 • Kör i diskmaskinen det går bra att köra ditt filter i en tom diskmaskin. Det finns risk att fettet fastnar på annan disk så kör den i en tom maskin.

 

 • Kokande Vatten du kan lägga filer av metall i kokande vatten och lösa upp fettet. Försiktig dock med polyesterfilter(plast), det finns risk att värmen kan gör att det smälter. 

 

 • Bikarbonat och ättika ett alternativ som funkar bra om du inte har något diskmedel att använda dig av. Låt filtret ligga i blandningen i cirka 10 minuter innan det sköljs av. Borsta sedan med en diskborste och skölj av.


 • Tvättmaskinen har du urtagbara kolfilter (läs mjuka) så kan du köra dom i tvättmaskinen. Tänk på att kolet i kolfilter blir “avaktiverat” efter att det tvättats och måste då aktiveras igen. Aktivera kolet gör du genom att värma det i ugnen på 100-150 grader några timmar och sedan låta det torka.

 

Rengöra utsidan på fläkten.

Utsidan på köksfläkten är enkel att rengöra.

Köksfläktar i rostfritt stål går bra att rengöra med hjälp av en våt trasa och diskmedel. 

För köksfläktar i aluminium används istället varmt eller kolsyrat vatten och avfettningsmedel. Var noggrann med att rengöra hela köksfläkten, även undersidan, runt luckan där filtrena sitter och runt kanterna där matos kan fastna. Runt luckagn där filtrena sitter är det viktigt att vara noggrann då det oftast finns mycket fett och bakterier i det området.

 

95 %

Kundnöjdhet

150

Antal anställda

1 000

Antal första jobb i Sverige

 3 000 000 

Antal städade kvm per år

Utmärkelser

Ta ett möte med oss via telefon eller video.

Beställ städhjälp