<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="linkedin" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=943036&amp;fmt=gif">

Sök på sidan

  • Det finns inga förslag eftersom sökfältet är tomt.
Vad ingår i flyttstädning?

Vad ingår i flyttstädning?

 

Vardagsfrid erbjuder en professionell flyttstädning som garanterar nöjda kunder enligt Mäklarsamfundets riktlinjer. Genom att ge din lägenhet en genomgående rengöring inför ägarbytet gör vi försäljningsprocessen enklare och mindre stressig för dig.

Vår flyttstädning inkluderar fönsterputs och följer de rekommenderade städrutinerna från Mäklarsamfundet vid flytt. Vi genomför städningen när lägenheten, radhuset eller villan är tomställd inför utflyttningen. Vår prissättning för flyttstädning baseras på tidsåtgången.

Observera att grovstädning och tömning av bohaget inte ingår i vår tjänst. Vårt flyttstädningsteam tar med sig all nödvändig utrustning för städningen.

När det handlar om flyttstädning är korrekt utförande och en omfattande rengöring av varje del i hemmet av avgörande betydelse. Vid en flytt är det lätt att glömma vissa detaljer då det är mycket som ska göras samtidigt. Eftersom flyttstädning tar mycket tid är det kritiskt att ha en genomtänkt strategi.

Med hjälp av en detaljerad checklista kan du effektivt och ordentligt genomföra städningen utan att missa några områden. En bra riktlinje att följa vid starten av flyttstädningen är att avlägsna all smuts och fläckar, förutom de som ackumulerats över årens gång och som inte kan tas bort vid en vanlig grovstädning

Flyttstäda själv

Gör du flyttstädningen själv är det mycket som ska rengöras och nedan är viktiga delar som ska rengöras. Först är det viktigt att se till att du har den utrustning som behövs för att utför flyttstädningen.

  • Trasor eller mikrofiberdukar 
  • Dammsugare 
  • Mopp och skurhink
  • Fönsterskrapa 
  • Rengöringsmedel för kök, badrum samt övriga rum. använd rätt rengöringsmedel det vill säga att inte använda för starka rengöringsmedel som kan förstöra trägolv eller liknande 
  • Avkalkningsmedel 
  • Toaborste 


Checklista flyttstädning 

Vid överlämnandet av lägenheten har din efterträdare rätt att förvänta sig att den är välstädad. Om lägenheten lämnas i otillräckligt skick kan du bli ansvarig för att täcka kostnaderna för städningen i efterhand.

Rum

  • Samtliga målade ytor inkl. utrymmen mellan element och väggar rengörs.
  • Fönster tvättas in- och utvändigt, fönsterbågar, snickerier och persienner torkas av.
  • Garderober, garderobsinredning och yta ovanpå garderob rengörs.
  • Golv, golvlister och trösklar avtorkas.
  • Krokar efter tavlor samt dekaler och liknande borttages.

Kök

  • Taket tvättas (om det är målat).
  • Spisen rengörs ut- och invändigt och golv- och väggytor bakom spisen rengöres på alla sidor.
  • Armaturer nedmonteras och diskas.
  • Köksfläkt samt ventiler rengörs in- och utvändigt.
  • Kyl, sval och frys avfrostas och rengörs in- och utvändigt på alla sidor samt luftas.
  • Överskåp samt utrymmen bakom kyl och frys rengörs väl.
  • Samtliga målade ytor inkl. utrymmen mellan element och väggar rengörs.
  • Fönster tvättas in- och utvändigt, fönsterbågar, snickerier och persienner torkas av.
  • Golv, golvlister och trösklar avtorkas.
  • Krokar efter tavlor samt dekaler och liknande borttages.

Badrum, wc

  • Badrumsskåp rengörs och speglar tvättas.
  • Toalettstol, tvättställ samt badkar/duschkabin rengörs noggrant på in- och utsidor.
  • Golvbrunnar rensas.
  • Väggar och golv rengörs.

Balkong, förrådsutrymmen, garage

  • Städa och sopa på balkongen.
  • Förrådet ska tömmas, sopas och städas.
  • Har du ett garage måste det också sopas och städas.
  • Ta med dig alla dina tillhörigheter.

Hur utför man flyttstädning?

blogg- ihop rullad matta-1


Beroende på om du bor i villa, bostadsrätt eller hyresrätt kan avtalet för flyttstädning se olika ut men oftast ska det göras enligt avtal. Bor du i villa eller bostadsrätt kan du ibland avtala med motparten om att inte behöva flyttstäda och att de själva får göra det men de får ett billigare pris eller inflyttning tidigare. Dock på detta sätt kan det vara krångel med avtal och liknanden och då kan det vara billigare för dig att anlita en städfirma som gör flyttstädningen åt dig. Allt för ofta blir den nya tillträden till bostaden missnöjd med slutresultatet av flyttstädning. Detta kan bero på slarv eller dålig planering. För bästa resultat av en flyttstädning kan det vara bra om den utförs 2-5 dagar innan nycklarna till bostaden lämnas över. Städfirmor har ofta 10 dagars garanti på städning om du använder dig av dem.

För att underlätta flyttstädningen försök att ha tömt hela huset på dina saker. Kom ihåg att lämna bra belysning till städning för att se allt smuts, damm och alla fläckar.

Vad ingår i flyttstädning av lägenhet?

Blogg- balkonger-1


När det kommer till att flyttstädning av lägenhet en bostadsrätt eller hyresrätt går det till som på samma sätt som i en villa. Det kan vara lite färre rum att städa i lägenheten om det är en mindre lägenhet. Nedan kommer du kunna läsa dig till vad som ingår i flyttstädning för det vanligaste rummen i ett hem. Det vill säga kök, sovrum, vardagsrum, badrum och mer. 

Bor du i en hyresrätt har oftast de du hyr av en checklista för vad som ska städas tillgänglig. Denna kan du använda dig av vid flyttstädning för att se till att du gör det som hyresrättsägaren vill och att flyttstädningen blir korrekt. Är flyttstädningen gjort på korrekt sätt slipper du klagomål. Vårdplikt är något som ingår när du bor i en hyresrätt. Vårdplikten innebär att du som hyresgäst har skyldighet att se till att lägenheten tas hand om med du bor där. Ofta återkommer detta i hyresavtalet att när du flyttar ska flyttstäda lägenheten innan flytt. Vissa hyresrättsägare kan ta ut en summa pengar för att städningen är slarvigt gjord eller inte är korrekt utförd. 

Kök

Denna del av bostaden är tidskrävande och kan kräva en bra planering. Köket ska städas från taket till golvet. Som regel städa köket uppifrån och ner för bästa resultatet. I kökskåp samlas mycket damm och smuts. Torka ur skåpen på insidan, ovanpå samt utsidan. Rengör kakel och väggar.

Rengör ugnen samt tillhörande galler och plåtar. Använd ett ugnsrengöringsmedel använder du ett bra rengöringsmedel kan detta spar dig timmar i städarbetet. Vissa ugnar har ett rengöringsprogram detta kan underlätta om du använder för att rengöra din ugn. Kom ihåg att dra ut ugnen och rengör sidorna av ugnen genom att torka av dem och städa även bakom ugnen. Rengöring av köksfläkten och filter ska utföras.

En avfrostning och rengöring av kyl och frys ska också göras detta kan vara bra att göra innan själva flyttstädningen för att spara lite tid när du väl ska flyttstäda. När du väl flyttstädar ska även här kylen och frys dras fram för rengöring bakom. Diskho, diskbänk, kranar samt diskmaskin ska rengöras från fett och matrester. diskmaskinen kan behövas kalkas av och sidorna på diskmaskinen är viktigt att komma ihåg torka av dessa då det kan fastna mycket smuts där. Förutom detta ska även alla ytor torkas av och rengöras samt dammsugning och tvättning av golv i köket utföras.

Sovrum och vardagsrum

sovrum- överkast för säng-1


I denna del av flyttstädningen kommer de flesta generella sakerna som även ska städas i alla rum. Fönsterrutor ska putsas insidan, inuti och på utsidan. Fäll ner persiennerna i fönstren och rengör även dessa. Glöm inte att torka av fönsterbrädor och element. Beroende på avtal med nästa boende av hushållet kan gardinstänger sitta kavar annars ta ner dessa och avlägsna gamla spikar och krokar från väggarna. Andra saker som också ska göras i alla rum är: 

  • Dammtorka av väggar.  
  • Torka av och runt ventiler. 
  • Torka av inuti, utvändigt och ovanpå snickerier, skåp, hyllor samt garderober.
  • Spegelväggar och speglar torkas av.
  • Dörrar, dörrhandtag, dörrkarmar samt lampknappar ska dammtorkas. 
  • Torka av lampor. 
  • Har du skjutdörrar i hemmet ska du torka golvskenorna.

Du ska också dammsuga och torka av lister och eluttag. Trapporna om det finns ska rengöras på samma sätt som golvet. Avsluta alltid med att rengöra golven genom att dammsuga och våttorka.

Badrum

Badrum- Dusch, badkar & handfat-1


När det kommer till badrum och rengöring av detta kommer denna del också vara tidskrävande. I badrummet kan mycket kalk andra typer av smuts uppstå. Därför krävs det ofta mycket arbete med att rengöra och putsa kakel, fogar och klinker. För att underlätta denna del av flyttstädningen kan det vara bra att införskaffa sig bra borstar och rätt typ av rengöringsmedel. Om det är mycket kalk använd då ett avkalkande medel. Dusch och badkar kan kräva mycket rengöring och putsning. På badkar lyft bort eventuella sidor på badkaret så som fronten och rengör under 

Andra viktiga delar att komma ihåg och inte missa i badrummen är handfatet. Rengör detta ovanför på kakel, på och runt hela kranen samt under handfatet där kalk ofta uppstår från vatten som runnit när du tvättat händerna. Duschmunstycket, blandare och rör ska också torkas av och rengöras från smuts och kalkavlagringar. Glöm inte att rensa vattenlås och golvbrunnarna i badrummen. Putsning av speglar och glasdörrar till dusch är också viktigt att komma ihåg. Badrumsskåpen ska torkas ur insidan, utsidan och ovanpå. 

Alla synliga vattenledningar ska rengöras dessa är lätt att glömma bort och städas inte så ofta. Vattenledningarna kan bestå av små krokar och annat där smuts kan samlas och därför viktigt att ta dessa det kan dessutom vara ganska tidskrävande. Sist men absolut viktig är toaletten. Rengör denna ordentligt utvändigt och invändigt även rör som är synliga bör torkas av för att uppnå ett bra resultat. Ta även golvet på toaletten dammsug och våttorka.

Tvättstuga

Likt det andra rummen ska tvättstugan städas på liknanden sätt. Förutom golv och lister med mera ska även tvättmaskinen rengöras om detta finns i hushållet. Tvättmaskinen ska rengöras från gamla tvättmedelsrester, smuts och ludd. Dra fram tvättmaskinen och rengör bakom och sidorna av maskinen. Här kan det ofta finnas massa damm, ludd och smuts. Finns torkskåp i tvättstugan rengör detta bakom, utsidan och invändigt. Eventuella golvbrunnar och ventiler bör rengöras. 

Trädgård, tomt och balkong

Denna del av hushållet kan vara svårt att få ren och den nya boende bör ha en viss acceptans då denna del är utomhus. Det finns inte några riktiga riktlinjer till hur detta ska rengöras. Finns det eventuellt en markis på balkongen eller altanen ska denna rullas ut och rengöras. Som nämnt tidigare är det svårt att få det riktigt rent men balkong och altan bör var ren och snygg och föremål som ej ska infinna där bör vara borta. 

Trädgården och gångar är inget krav på att det ska blir städade dock kan det vara en trevlig sak att göra för den som ska flytta dit. Har du en trädgård kan du se till att den är rensad på saker som inte hör dit. Det kan vara skrot eller annat i trädgården ta bort detta. Precis som balkong och altan är det svårt med riktlinjer för hur en rengöring av trädgården ska vara dock kan det vara en trevlig gest att klippa gräs och buskar så det ser prydligt ut. Att sopa gångar och plocka bort grenar eller kvistar som ligger på gången är alltid bra för att det ska se rent och iordning för den nyinflyttade. Här kan du tänka på hur du själv skulle vilja att det såg ut när du flyttar någonstans med trädgård och gångar. Detta för att som nämndes tidigare finns det inga krav på rengöring av trädgård eller gångar till huset. 

Garage och förråd

Finns det ett garage eller annat utrymme för bil som tillhör hushållet. Då ska detta rensas på allt som inte hör dit och sedan sopas. bor du i lägenhet har du allt som oftast tillgång till ett förråd i detta fall ska detta också tömmas på det som ej tillhör förrådet och sopas ut finns hyllor i förrådet se till att torka av dessa då smuts och damm kan samlas där.

Slutliga touchen

blogg- nycklar i dörr-1


Finns det ytterligare rum utom det ovanstående så städar du de i princip på samma sätt som det andra rummen. På detta sätt får du en korrekt städning. Glöm inte bort att börja med att göra upp en plan för vilket rum du börjar med och städa alltid uppifrån och ner för en så effektiv städning som möjligt. Andra tips är att kolla igenom själ- eller hyresavtalen noggrant inför flyttstädningen för att se och förstå vad som gäller. 

Se till att ha gått om tid och se till att du är riktigt noggrann. Bor du i en stor villa kan du alltid be om hjälp från familj eller vänner. Har dem ej möjlighet och det känns som att flyttstädningen kommer vara ett evighetsprojekt kan du alltid anlita en städfirma, kolla upp vad som ingår i städfirmans flyttstädning och priser för att se till att det som ska bli städat blir det och inget missas. Det flesta städfirmor vill att du ska styra ut tung inredning för att det ska komma åt att städa dem, exempelvis på tung inredning är ugn, kyl och frys Kolla även igenom städfirmans garantier se till att det har tydliga garantier ifall det skulle bli nedslag vid städbesiktningen. 

Anlitar du en städfirma kan du använda rut-avdrag på det arbete som utförs. som privatperson kan du använda dig av detta för att tjänsten du använder dig av ska bli lite billigare då det blir ett skatteavdrag. Därför kan det vara bra att anlita städfirma när du ska flytta så slipper du den delen av stress under flyttprocessen.

Vill du ha hjälp med flyttstädningen och slippa behöva göra det själv? 

Anlita Vardagsfrid idag, för en bekymmersfri och effektiv städupplevelse och njut av den sinnesfrid som kommer med ett rent och välskött hem. Våra professionella städspecialister är dedikerade till att tillhandahålla tjänster av högsta kvalitet för att hålla ditt hem skinande rent.

För att få mer information och pris på flyttstädning i Stockholm och- eller Uppsala, klicka på knappen nedan och fyll i dina uppgifter så kontaktar vi er.

Bli kontaktad

Fler nyheter

Kalk- och fläckfria duschväggar

Städa badrum – följ vår checklista

Topp 7 sätt att städa bort katthår

Städa rummet - steg för steg

Hur tar man bort fläckar?

95 %

Kundnöjdhet

150

Antal anställda

1000

Antal första jobb i Sverige

3000000

Antal städade kvm per år