<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="linkedin" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=943036&amp;fmt=gif">

Sök på sidan

  • Det finns inga förslag eftersom sökfältet är tomt.
Tvätta vinterkläder - hur tvättar du dina vinterkläder på bästa sätt

Tvätta vinterkläder - hur tvättar du dina vinterkläder på bästa sätt

Tvätta vinterkläder på rätt sätt

Torka vinterkläder

Ta bort fläckar

Förvara vinterkläder

Nu när det börjar bli varmare och vintern officiellt är över är det dags att lägga undan vinterkläderna och plocka fram vårkläderna. Att tvätta dina vinterkläder innan du lägger undan dem för nästa år är viktigt för att se till att de håller längre och förblir fräscha. Här ger Vardagsfrid en guide till hur du tvättar vinterkläder!

tvätta vinterkläder

Tvätta vinterkläder på rätt sätt

Läs alltid tvättanvisningarna innan du tvättar dina vinterkläder. Olika material behöver behandlas på olika sätt för att garantera optimal livslängd. Börja alltid med att tömma fickor och dra igen dragkedjor. Kolla vilken temperatur dina kläder ska tvättas i, ylle bör handtvättas på låg temperatur. Använd alltid flytande tvättmedel då pulver och sköljmedel kan försämra plaggens funktion då det sätter igen funktionsmembranets porer. Skölj gärna plaggen en extra gång innan du centrifugerar på låg intensitet. 

Torka vinterkläder

Låt plaggen lufttorka på låg värme med avigsidan utåt. Torktumla jackor och skidbyxor i 20 minuter när de är torra för att återaktivera plaggets impregnering. Om era kläder och skor är i material som ni kan impregnera är det bara att spraya på ett heltäckande lager av impregneringen och låta lufttorka. 

tvätta vinerkläder

Ta bort fläckar

Har era vinterkläder lyckats samla på sig fläckar. Ta bort fläckarna innan ni tvättar plaggen genom att gnugga fläcken med diskmedel eller grönsåpa och en disksvamp. Om ni har en kletig fläck som kåda eller tuggummi kan ni frysa fläcken med ett frysblock innan ni pillar bort fläcken med en smörkniv. Undvik att använda starka medel som blekmedel då de försämrar plaggets funktion rejält. 

förvara vinterkläder

Förvara vinterkläder

Hur ni förvarar vinterkläderna är viktigt för hållbarhet och fräschhet. 

  • Förvara i plastlådor istället för kartonger - Plastlådor gör det enklare att se exakt vad du har i vardera låda. Då pappkartonger drar åt sig fukt håller sig även kläderna fräschare i platslådor. 
  • Vaccumförpacka vinterkäder - Vaccumförpackade vinterkläder håller sig rena och väldoftande längre och tar dessutom upp mindre plats än traditionell förvaring.
  • Förvara dina vinterkläder med lavendel - Lavendel håller kläderna väldoftande och kan dessutom hålla borta mal som äter tyg, vilket förlänger klädernas livslängd. Lägg buntar av torkad lavendel mellan vikta kläder innan du förvarar de i lådor.
  • Förvara skor - Impregnera skor och se till att de är torra och rena. Du kan även stoppa tepåsar i skorna och låta stå över natten för att dra åt sig fukt och odör. Vik tidningspapper och tryck in i skorna för att de ska hålla formen. Förvara sedan i skokartonger eller plastlådor.

 

Läs mer om hur du tvättar skor i tvättmaskin 

Läs mer om hur du tar bort fläckar

Fler nyheter

Kalk- och fläckfria duschväggar

Städa badrum – följ vår checklista

Topp 7 sätt att städa bort katthår

Städa rummet - steg för steg

Hur tar man bort fläckar?

95 %

Kundnöjdhet

150

Antal anställda

1000

Antal första jobb i Sverige

3000000

Antal städade kvm per år