<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="linkedin" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=943036&amp;fmt=gif">

Sök på sidan

  • Det finns inga förslag eftersom sökfältet är tomt.
Så tvättar du dina mattor hemma - steg för steg

Att ta hand om mattorna hemma är den delen av hemstädning som kan vara väldigt krävande, men när mattorna får den kärlek och omsorg de behöver kan livslängden på mattan bli längre. En regelbunden dammsugning av mattor gör att en grovrengöring inte behövs oftare än någon gång per år eller upp mot ett och ett halvt år. 

Vi kommer att gå igenom följande i det här inlägget:

Första steget i att tvätta matta hemma
Förberedelser
Tvätta matta i tvättmaskin
Tvätta matta för hand
Tvätta matta med ångrengöring
Rengöringsmedel som kan användas vid handtvättning av matta

Första steget i att tvätta matta hemma

tvatta-matta-tvattrad (1)

Alla mattor är olika, det är därför viktigt att läsa på tvättråden för mattorna innan du börjar tvätta mattorna. Symbolen för vattentvätt i maskin är en balja fylld med vatten med en temperatur siffra.

Storleken på din tvättbara matta avgör också om du kan tvätta den i din tvättmaskin. På mattor som tål handtvätt ser tvättsymbolen ut som en balja fylld med vatten med en hand i. 

Läs tvättråden noggrant, innan du tvättar din matta är det viktigt att du läser och följer tillverkarens tvättråd. Vissa mattor kan kräva speciella rengöringsmetoder eller vara olämpliga att tvätta hemma.

Förbered din matta inför tvätt  

När du har koll på vilket sätt din matta kan tvättas på är det dags att förbereda mattan. Det första du bör göra när du ska tvätta mattorna är att dammsuga dem ordentligt. Då avlägsnar du lös smuts och partiklar från mattan. Detta hjälper till att förhindra att smutsen fastnar i mattan och att den blir lerig under tvättningen. Om det finns fläckar, behandla dem med ett lämpligt fläckborttagningsmedel eller en mild tvållösning innan du fortsätter.

Innan du börjar tvätta hela mattan, testa rengöringsprodukten eller tvättmetoden på en liten del av mattan, till exempel baksidan av mattan om det är samma material för att se om det orsakar några skador eller missfärgningar.

Olika sätt att tvätta mattorna i hemmet

pexels-liliana-drew-9462316 (1)-1-1

Tvätta matta i tvättmaskin 

Innan du slänger in din matta i tvättmaskinen, börja med att kolla skötselråden under mattan och se om den tål att tvättas i maskin. Hittar du inga skötselråd så undvik att slänga in den i maskinen, ta det säkra före det osäkra och tvätta mattan för hand. Bomullsmattor och mattor gjorda i syntet tål allt som oftast att köras i maskin, men risken att de tappar formen och slits finns alltid.

När du har kontrollerat att mattan går att köra i maskinen så gör följande:

  1. Kontrollera att tvättmaskinen är ren och fri från smuts eller tvättmedelsrester.
  2. Placera mattan i tvättmaskinen och se till att den är jämnt fördelad för att undvika obalans.
  3. Ställ in maskinen på en skonsam eller delikat tvättcykel med kallt eller ljummet vatten.
  4. Använd ett milt tvättmedel och undvik att använda sköljmedel.
  5. När maskinen är klar, häng upp mattan för torka.

Tvätta matta för hand 

Att tvätta en matta för hand kan vara en mer skonsam metod, särskilt för större mattor som inte får plats i en tvättmaskin. Här är några steg att följa när du tvättar en matta för hand:

  1. Hitta en lämplig plats att tvätta mattan på, utomhus eller i ett badrum med gott om utrymme. 
  2. Se till att underlaget där du ska tvätta är slitstarkt och tål fukt, som betong eller kakel.
  3. Fyll en hink eller en större behållare med varmt vatten och tillsätt en mild tvål eller ett speciellt rengöringsmedel för mattor.
  4. Blanda väl för att skapa ett skummande rengöringsmedel.
  5. Sänk ned mattan i rengöringslösningen och använd en mjuk borste eller svamp för att försiktigt skrubba mattan i olika riktningar, fokusera extra på områden med tydliga fläckar men var försiktig att gnugga för hårt som kan skada mattans fibrer.
  6. Skölj mattan noggrant med rent vatten.

Tvätta matta med ångrengöring 

Att använda ångrengöring för att tvätta en matta är en effektiv metod som hjälper till att lösa upp smuts, fläckar och oönskad lukt från mattan. Här är stegen för att tvätta en matta med ångrengöring:

  1. Fyll ångrengöring apparaten med vatten enligt tillverkarens instruktioner. Se till att använda rent vatten och undvik att tillsätta kemikalier eller rengöringsmedel i vattnet, om inte specifika instruktioner följs.
  2. Dammsug mattan noggrant för att ta bort löst smuts och partiklar. Om det finns synliga fläckar, behandla dem före ångrengöringen med en fläckborttagningsprodukt som är lämplig för mattor.
  3. Ånga mattan och följ instruktionerna, vanligtvis håller du ångmunstycket nära mattan och arbetar i små sektioner åt gången. Rör långsamt fram och tillbaka över varje sektion för att ånga och rengöra mattan.
  4. Skrubba vid behov: Om det finns envisa fläckar eller smutsiga områden kan du använda en mjuk borste eller en skurborste för att försiktigt skrubba mattan medan du ångar den. Var försiktig så att du inte skadar mattans fibrer.
  5. När du är färdig, se till att tömma eller byta ut vattenbehållaren när det behövs för att undvika att sprida smuts och bakterier.

Det är viktigt att följa ångrengöringsapparatens instruktioner noggrant och använda den på rätt sätt för att undvika skador på mattan eller maskinen. Vissa mattor kan vara känsliga för ånga, så det kan vara bäst att testa ångrengöraren på en mindre synlig del av mattan innan du använder den på hela ytan. 

Rengöringsmedel som kan användas vid handtvätt av matta

Rengöra matta med såpa

1. Blanda varmt vatten med en lämplig mängd såpa i en hink eller större behållare. Använd en såpa som är avsedd för rengöring och passar för mattor. Följ anvisningarna på förpackningen för korrekta proportioner.

2. Doppa en mjuk borste eller svamp i rengöringslösningen och applicera den på mattan. Arbeta in såpan i mattan genom att borsta i olika riktningar. Fokusera särskilt på områden med fläckar eller smuts.

3. Efter att ha arbetat in såpan, skölj mattan noggrant med rent vatten för att avlägsna såpan och eventuella rester. Använd antingen en trädgårdsslang eller en ren hink med vatten för att skölja av mattan.

Kom ihåg att olika typer av såpa kan ha olika koncentrationer och rekommendationer för användning. Följ alltid tillverkarens instruktioner för rätt användning och proportioner av såpan. 

Rengör mattan med mattschampo 

Mattschampo är en speciellt formulerad rengöringsprodukt som är utformad för att användas vid rengöring av mattor. Det är en populär produkt för att ta bort smuts, fläckar och obehagliga lukter från mattor. Här är några punkter att tänka på när du använder mattschampo:

Välj rätt mattschampo: Det finns olika typer och märken av mattschampo tillgängliga på marknaden. Se till att välja ett schampo som är lämpligt för din mattas material och typ av smuts eller fläckar som du vill ta bort. Läs noga igenom produktinformationen och instruktionerna på förpackningen för att säkerställa att det passar dina behov.

Förbered rengöringslösningen: Följ instruktionerna på mattschampots förpackning för att blanda rengöringslösningen. Vanligtvis kräver det att du blandar schampot med vatten i en hink eller en behållare. Använd rätt proportioner och se till att blanda väl för att få en jämn lösning.

Applicera schampot: Applicera rengöringslösningen jämnt över mattan med hjälp av en borste, svamp eller en speciell mattborste. Arbeta schampot in i mattan noggrant, speciellt på fläckar eller smutsiga områden. Följ anvisningarna på förpackningen för att veta hur länge schampot ska få verka.

Skrubba och rengör: Använd en borste eller en mjuk svamp för att skrubba mattan i olika riktningar. Detta hjälper till att lösa upp smuts och fläckar och rengöra mattan ordentligt. Var försiktig så att du inte skadar mattans fibrer, särskilt om det är en känslig matta.

Skölj mattan: Efter att ha skrubbat och rengjort mattan med mattschampo, skölj den noggrant med rent vatten för att avlägsna schamporester och eventuell smuts. Använd en trädgårdsslang eller en ren hink med vatten för att skölja av mattan ordentligt.

Följ alltid tillverkarens instruktioner och rekommendationer för användning av mattschampo för att uppnå bästa resultat. 

Diskmedel

Diskmedel kan användas för att tvätta mattor, särskilt om de är lätta till måttligt smutsiga. Det är viktigt att komma ihåg att diskmedel inte är utformat specifikt för mattvätt och kan vara för starkt eller för aggressivt för vissa mattor. Så det är alltid bra att testa diskmedlet på en osynlig del av mattan först för att säkerställa att det inte orsakar missfärgning eller skada. 

Tvättmedel 

Att tvätta en matta för hand med tvättmedel kan vara ett effektivt sätt att rengöra den. Det är viktigt att välja ett tvättmedel som är lämpligt för mattor och inte innehåller starka kemikalier. Testa tvättmedlet på en osynlig del av mattan först för att säkerställa att det inte orsakar missfärgning eller skada. 

pexels-isabelle-taylor-1421253 (1)-1-1

Torka mattan ordentligt 

Efter tvättningen är det viktigt att du torkar mattan ordentligt för att undvika mögel och dålig lukt. Om det är möjligt, häng upp mattan på en torkställning utomhus. Annars kan du använda fläktar eller öppna fönster för att främja snabb torkning. Se också till att mattan är helt torr innan du lägger tillbaka den på golvet för att undvika fuktproblem.

Om du är osäker på hur du ska tvätta din matta eller om den har speciella krav, kan det vara bäst att kontakta en professionell mattvätt för råd och hjälp.

Fler nyheter

Kalk- och fläckfria duschväggar

Städa badrum – följ vår checklista

Topp 7 sätt att städa bort katthår

Städa rummet - steg för steg

Hur tar man bort fläckar?

95 %

Kundnöjdhet

150

Antal anställda

1000

Antal första jobb i Sverige

3000000

Antal städade kvm per år