linkedin Kollektivavtalets dag - varför behövs den för hemstädning?

Kollektivavtalets dag för hemstädning den 17:e mars

En gång om året, den 17:e mars firas kollektivavtalets dag. Kollektivavtalet bygger på det fackliga löftet och är ett avtal mellan arbetsgivare och Kommunal men grundar sig i att arbetstagare går samman och ställer gemensamma krav på arbetsgivare.

Avtalet består av olika villkor kring lön, semester, övertidsersättning och andra villkor som är viktiga för anställda på arbetsplatsen. Kollektivavtal gör det möjligt att skapa ordning och reda på arbetsmarknaden, där alla inblandade parter vet vad som gäller. Främst handlar det om att värna om arbetstagarens rättigheter men också att vara en del av att skapa stabila förutsättningar för Sveriges ekonomi.

Var med och uppmärksamma kollektivavtalets dag för en bättre arbetsmarknad inom städbranschen.

Kollektivavtalets dag – varför behövs den för hemstädning?

Jag är städare Instagram

Att ha kollektivavtal gynnar alla de inblandade inom städbranschen. Alltifrån arbetstagaren, arbetsgivaren och själva verksamheten i stort. En arbetsgivare kan ha mycket att vinna på genom att teckna kollektivavtal med facket.

Varför är kollektivavtal en fördel?

Med tydliga villkor, rimliga löner och andra viktiga aspekter såsom semester etc så ökar förutsättningar för att verksamhetens personal ska trivas på arbetsplatsen. Detta gör att de anställda trivs mer på arbetsplatsen, arbetsmiljön blir trevligare och de anställda vill stanna kvar och vara med att utveckla verksamheten och sina kunskaper. De anställda är den viktigaste tillgången på en arbetsplats.

Ett kollektivavtal sätter grunden för den nivån som arbetstagare har rätt till på en arbetsplats. Utifrån denna kan arbetsgivaren även välja att förbättra dina villkor, lön eller öka dina semesterdagar. Att inte ha kollektivavtal kan innebära flera nackdelar för någon som arbetar inom städbranschen. Det kan vara alltifrån låga löner, orimliga arbetstider, eller andra viktiga förmåner som en arbetstagare kan missa utan kollektivavtal. T.ex pensionsavsättning eller andra försäkringar. 

Kunden som anlitar en städfirma med kollektivavtal 

Kommunal städhjälp med Vardagsfrid

För att anlita en städfirma krävs det att man som kund känner trygghet och säkerhet över att släppa in någon i sitt hem. En städfirma som även kan genomföra en noggrann och väl genomförd städning. En städare som trivs på jobbet och har en stark grund med goda arbetsvillkor kommer också att prestera bättre och bidra till ett gott slutresultat. Genom att anlita en städfirma med kollektivavtal är du som kund med och bidrar till en framgångsrik jobbintegrationsresa för städaren med en trivsam och rättvis miljö med fler goda villkor. 

 Hur kollar man upp om en städfirma har kollektivavtal?


Det är lätt att tro att det räcker att fråga städfirman rakt ut om de är auktoriserade serviceentreprenörer och har kollektivavtal. För att vara på den säkra sidan kan du själv kolla upp om städfirman har kollektivavtal antingen genom att kontakta Kommunal eller själv kolla upp genom att trycka på länken här: (kommunal.se/Kollkollen). Alla borde ha för vana att kolla där, innan man anlitar en städfirma. Få en städning med rent samvete!

 

Var med och fira Kollektivavtalets dag 

Det finns alltid krafter eller andra motparter som vill avskaffa eller förminska kollektivavtalets värde. För att fortsätta förbättra en tuff bransch och göra den bättre för alla parter, inte enbart arbetstagare och arbetsgivare, utan också Sveriges hela ekonomi, är det viktigt att städning utförs av en städfirma med kollektivavtalad arbetsmiljö. Var med och fira kollektivavtalets dag – Fråga, uppmärksamma, dela och var med och bidra till information om hur kollektivavtal inom hemstädning gör det bättre, för alla! 

Fördelar för kunden med kollektivavtal

Att anlita ett städ med kollektivavtal är fördelaktigt för kunden som ska ha städhjälp i sitt hem. Som kund är det viktigt att känna sig trygg och säker när man lämnar över sitt hem för städhjälp. Dessutom kan du som kund känna dig trygg och i goda händer när städaren som städar i ditt hem utför ett bra jobb.

Bland annat är du som kund med och bidrar till att den anställda har bättre och rimligare villkor på jobbet genom att välja städ med kollektivavtal.

Rätt val av städ med kollektivavtal ger dig ett rent samvete

Det kan vara omständigt att välja rätt städfirma. Genom att börja att välja ett städ med kollektivavtal har du kommit en bra bit på vägen. Det valet är det enda sätt du som kund kan veta om den anställde har avtalsenliga villkor på jobbet. Städaren är en viktig komponent åt dig som kund och hjälper dig att lösa vardagspusslet.

Städ med kollektivavtal gör alla nöjda

När ett städjobb blir bra utfört ligger det en rad orsaker till det. Bland annat är du som kund med och bidrar till att den anställda har bättre och rimligare villkor på jobbet genom att välja städ med kollektivavtal. Det kan vara alltifrån en rimlig lön, till fler semesterdagar, pensionavsättningar mm. I helhet får kunden en nöjdare anställd som i kombination ofta har utbildning i städ och trivs i sin arbetsmiljö och gör allt för att kunden ska vara nöjd med resultatet.

Städhjälp i Stockholm, Uppsala & Norrtälje

95 %

Kundnöjdhet

150

Antal anställda

1 000

Antal första jobb i Sverige

 3 000 000 

Antal städade kvm per år

Utmärkelser

Ta ett möte med oss via telefon eller video.

Beställ städhjälp