<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="linkedin" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=943036&amp;fmt=gif">

Sök på sidan

  • Det finns inga förslag eftersom sökfältet är tomt.
Blöt tvätt i tvättmaskinen

Blöt tvätt i tvättmaskinen

Att tvätta är en del av hemstädningen. Att låta de tvättade och blöta kläderna ligga kvar i tvättmaskinen skadar inte bara kläderna utan även tvättmaskinen. Det klart det händer ibland att tvätten glöms och att tvätten blir liggandes kanske över natten. När det sker är det inget att gå runt och tala om, för rädslan att bli sedd som någon som bryter mot det oskrivna tvättstugereglerna.

Självklart kan det bli att du måste lämna tvätten i maskinen av olika anledningar men det är viktigt att inte göra det till en ful ovana. Lämnas tvätten blöt i maskin för länge är det lätt för mögel att bildas. Lukten av mögel på kläderna luktar skarp och kläderna förstörs. När tvätten får ligga blöt kvar i tvättmaskinen flera gånger om är det stor chans att själva maskinen också samlar på sig mögel. Därför är det viktigt att försöka undvika att ha blöt tvätt i maskinen allt för ofta. 

Kläder som luktar mögel

Untitled design (31) (1)

 

För att försöka rädda kläder eller annan tvätt som luktar mögel. Då är det viktigt att inte torka kläderna. Vill du försöka rädda tvätten som luktar mögel ska du istället tvätta dem en gång till. Luktar tvätten surt eller unket finns det en hel del husmorsknep som kan få bort den lukten. Det kan vara att tvätta kläderna med ättiksprit. Genom att blanda ättika och vatten och låta tvätten ligga i cirka 15 till 20 minuter sedan tvätta den kan det hjälpa mot dålig lukt. Det är viktigt att inte låta det illaluktande kläderna eller dylikt ligga allt för länge då det kan förstöras. 

 

Håll borta mikroorganismerna

Untitled design (32) (1)

 

Enzymerna i tvättmedlet är inte bara bra för smuts utan även för mikroorganismer. Olika tvättmedel har olika typer av enzymer därför kan det vara bra att byta tvättmedel då och då. Köper du ett nytt tvättmedel med en annan typ av enzymer i sig kan du hålla andra sorters mikroorganismer i schack. 

Håll koll på tvättmaskinen och torktumlaren 

För att minska brandrisken är det viktig att du är hemma när du tvättar eller torkar tvätten. Det är viktigt att inte trycka in för mycket tvätt i tvättmaskin då maskinen kan fatta eld om tvättprogram körs när maskinen är överfylld. Är du en av dem som tvättar på kvällen och kör torktumlaren på natten är det bäst att sluta med det. Torktumlare har lätt att bli varma och kan fatta eld. 

Håll maskinen ren

 

Untitled design (33) (1)

Det är inte ovanligt att det uppstår beläggningar av olika typer av smuts och mögel i tvättmaskinen. För att hålla maskinen i gott skick är det bra att rengöra maskinen. Genom att läsa bruksanvisningen till maskinen kan du få reda på hur du ska rengöra just din tvättmaskin. Glöm inte att rensa avloppsfiltret, där det kan samlas en hel del skräp. När maskinen inte används är det bra att lämna tvättmedelsfacket och luckan till trumman öppna. Detta för att minska risken för mögel och andra mikroorganismer.

Att tvätta lakan i 90-95 grader ibland kan vara en god vana att ha, samt att köra med vittvättmedel. Att utsätta mikroorganismer för höga temperaturer är viktigt för att dem ska dö. Vissa av mikroorganismerna dör inte förens maskinen kommer upp i riktigt höga temperatur anlat. Det vittvättmedel gör är att se till att minska på mikroorganismerna med hjälp av blekmedel som vittvättmedel innehåller.  Alternativt kan du köra en tom maskin, då kör du maskinen tom i 90–95 grader, med cirka två deciliter av någon syra med lågt pH-värde, till exempel ättikssprit eller citronsyra. Med en lågt PH-värde i miljön i tvättmaskinen kan inte bakterierna leva. Med dessa knep har du en ren och fräsch tvätt maskin att tvätta dina kläder, handdukar och lakan i.

Fler nyheter

Kalk- och fläckfria duschväggar

Städa badrum – följ vår checklista

Topp 7 sätt att städa bort katthår

Städa rummet - steg för steg

Hur tar man bort fläckar?

95 %

Kundnöjdhet

150

Antal anställda

1000

Antal första jobb i Sverige

3000000

Antal städade kvm per år