<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="linkedin" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=943036&amp;fmt=gif">

Sök på sidan

  • Det finns inga förslag eftersom sökfältet är tomt.
Vårstädning - 12 enkla tips på hur du kan fräscha upp huset i vår!

 

Desinfektera svampar i mikrovågsugnen

Värmande vårkänsla med kanel

Rengör badkaret med grapefrukt

Vårstäda med ättika

Vårkänsla med citroner

Vårstädning med bikarbonat

Skrubba diskho med salt

Vårstäda med majsmjöl

Fräscha upp trämöbler med olja

Cola som blekningsmedel

Fräscha upp lakan med lavendel

Städa diskmaskinen 

Våren är här och det är dags att göra rent och fräscha upp hemmet efter en lång vinter. En utförlig vårstädning kan göra underverk för både ditt hem och sinne. Här är 12 enkla tips på vad du kan göra med saker du har i hemmet för att fräscha upp din hemstädning och vårstädningsrutin.

Desinfektera svampar i mikrovågsugnen

Svampar samlar på sig smuts och bakterier som en magnet. Du kan enkelt fräscha upp dina städsvampar genom att pressa på lite färsk citron juice och stoppa in de i mikrovågsugnen  i två minuter. Värmen tar död på bakterier och citronjuicen ger de en god lukt. Se bara till att din städsvamp inte har metall i sig. Redo för vårstädning!

rengör städsvampar

Värmande vårkänsla med kanel

Kanel har en härlig värmande lukt som kan få vilket hus som helst att kännas som ett hem. Få enkelt ditt hem att kännas välkomnande genom att strö lite kanel över mattor och sen dammsuga upp. Enkelt och prisvärt. 

Rengör badkaret med grapefrukt

Miljövänlig vårstädning med grapefrukt! Vill du ha ett skinande rent badkar som både luktar och ser fräscht ut. Enkelt! Skär upp en grapefrukt på mitten, strö över lite salt på ena hälften och skrubba sedan badkaret med grapefrukt halvan. Tvätta bort resterande salt med duschen. Inga starka kemikalier eller illaluktande produkter behövs för effektiv vårstädning av badkaret.

Vårstäda med ättika

Ättika är en välkänd produkt för miljövänlig hemstädning och kan användas till olika moment vid vårstädning i hemmet. Blanda lika delar ättika med vatten i en spray flaska. Spraya på speglar, fönster, använd för att avkalka dusch och att städa i kylskåpet. 

miljövänlig städning

Vårkänsla med citroner

Citroner är vårstädningens hjälpte! Syran i citroner hjälper till att avlägsna smuts, kalk och rost, helt naturligt. Testa att gnugga citronjuice på kranar, och diskbänk för ett skinande resultat. Citronjuice kan också ta bort fläckar från skärbrädor. Gnugga på juice och låt sitta ett tag, skölj sedan bort med rent vatten. Ett annat trick med citron för vårstädning är att ångrengöra mikrovågsugnen. Fyll en mikrovågssäker skål med vatten och klyftor av citron, ställ in i mikrovågsugnen och kör i några minuter. Torka sedan insidan med en mikrofiberduk.

Vårstädning med bikarbonat

Bikarbonat är en mångsiding ingrediens, annat än för i bakverk kan du även använda bikarbonat vid din vårstädning. Du kan använda bikarbonat för att skrubba bort rost och även för att rengöra ugnen och kylskåpet. Testa att ställa in en skål med bikarbonat i kylskåpet för att absorbera dålig lukt.

Strö bikarbonat i soptunnan för att eliminera dålig lukt, täck med några tidningsark för att absorbera fukt för ett ännu fräschare resultat. Har du någonsin testat att använda bikarbonat för en bättre luktande madrass. Strö bikarbonat över madrassen, lämna i minst en timma, damsug sedan upp för en superren säng.

Skrubba diskho med salt

Salt är ett utmärkt redskap vid vårstädning. Använd för att skrubba diskbänken, eller blanda hett vatten med salt och häll ner i diskbänken för att hålla borta dålig lukt och motverka stopp

Vårstäda med majsmjöl

Majsmjöl är en ingrediens som du kanske har använt i bakning tidigare, men kan man använda majsmjöl till städning. Har du spillt något oljigt på mattan, ingen fara! Täck fläcken med majsmjöl, låt stå i 20 minuter och damsug sedan upp. Du kan även använda majsmjöl till att putsa bestick.  Blanda majsmjöl med vatten och skrubba besticken, skölj under vatten, torka av och se hur de glänser. 

Fräscha upp trämöbler med olja

Vill ni putsa upp era trämöbler. Enkelt! Blanda två delar vegetabilisk olja med en del citron juice och putsa med en tygtrasa. Undvik gamla antiker men funkar bra på träbord och bänkar. Har ni fått färg på händerna efter att fräscha upp möbler med ett nytt lager färg. Testa att använda olja blandat med salt för att skrubba bort färgen från händerna. 

Cola som blekningsmedel

Letar ni efter ett giftfritt alternativ till blekningsmedel för vårstädningen. Coca-cola innehåller en mild syra som kan ta bort kalk och fläckar i toaletten.  Häll en burk med Coca-cola i toaletten, häll lite cola på en trasa och se till att alla delar av toaletskålen är täckta. Låt stå i en timma och spola sedan bort för ett skinande resultat

fräscha upp lakarn med lavendel

Fräscha upp lakan med lavendel

Vill ni hålla tvätten fräsch längre efter vårstädningen. Lägg en bunt med torkad lavendel mellan vikta lakan för att hålla de väldoftande längre. Du kan även hänga buntar med torkad lavendel i garderoben för att hålla kläderna fräscha. 

Städa diskmaskinen

Glöm inte bort att grovstäda diskmaskinen under vårstädningen. Spraya insida och utsida med en mix av lika delar ättika och vatten och torka bort med mikrofiberduk. Ta ut filtret och skrubba försiktigt med en tandborste. Strö bakpulver och citronsyra över nedre delen av diskmaskinen och fyll bestickhållaren med citronklyftor, kör sendan en tom maskin på hög värme för en fräsch maskin. 

 

Fler nyheter

Kalk- och fläckfria duschväggar

Städa badrum – följ vår checklista

Topp 7 sätt att städa bort katthår

Städa rummet - steg för steg

Hur tar man bort fläckar?

95 %

Kundnöjdhet

150

Antal anställda

1000

Antal första jobb i Sverige

3000000

Antal städade kvm per år