<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="linkedin" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=943036&amp;fmt=gif">

Sök på sidan

  • Det finns inga förslag eftersom sökfältet är tomt.
Veckostädning
 

Att städa en gång i veckan är en viktig del i vardag. Det hjälper till att bibehålla välmåendet och minskar risken för damm och andra allergener.  Dock kan det ibland vara svårt att få det att gå ihop med det andra aktiviteterna som står på schemat under vecka. Det kan därför vara en bra ide att anlita en städfirma för att underlätta och spara tid under vardagen. Att anlita en städfirma kan vara svårt att veta vilken städfirma man ska välja du kan läsa mer om hur du väljer den bästa städfirman här.

Att städa minst en gång i veckan kan låta jobbigt och tidskrävande men är viktigt för välmåendet. När det kommer till veckostädning i hemmet är det inte bara bra för välmåendet i hushållet. Det underlättar även dem storstädningarna som behöver göras någon gång per år. Genom att anlita en städfirma för veckostädning eller städning varannan vecka kan du spara din tid till annat än städningen och får då mer tid till annat.

Allmänt om veckostädning

Bor du i en lägenhet eller hus ska det hur som helst städas och helst varje vecka. Eftersom det ibland är svårt att få ihop tiden för att hinna med städningen. Det är då tur att det finns städfirmor som du kan anlita för att få veckostädning gjord. Det flesta städfirmor erbjuder veckostädning eller städning varannan vecka. En bra städfirma som är professionell, dessa arbetar effektivt för att du ska få ett städat och rent hem. Ofta kan du erbjudas att bestämma i förväg vad du vill ska städas. Dessutom om du vill ha det städat varje eller varannan vecka. Många städfirmor försöker att erbjuda samma städare varje städnings tillfälle. Genom det får du en trygghet och inte behöver känna att det är en främling i ditt hem. 

 

Utförandet av veckostädning hos en städfirma

 

soffgrupp-hemstadning-900x600 (1)-1

Hur och vad som ingår i veckostädning hos en städfirma kan se olika ut beroende på vilken städfirma du väljer.  Beroende på vilken städfirma du väljer kan det i vissa fall ha färdiga mallar för vad som ingår i veckostädningen i form av checklistor. En veckostädning som är grundläggande  ingår oftast det som används dagligen i ett hushåll. Det vill säga köket, badrum och sedan brukar det även vara en generell städning av övriga rum.  Allt som oftast så kan du komma överens med städfirman vad du vill ska ingå. 

Generell veckostädning 

Generellt brukar det ingå dammsugning och torkning av golv och golvlister, klädda möbler och mattor. Torkning och putsning av synligt smuts, speglar, kontakter, dörrar och karmar. Dammtorkning av lampor, lampfötter, fönsterbrädor och vid behov avtorkning av tavlor. Tömning av soptunnor.  Detta är typiskt utbud på hur städandet utförs av städfirmorna. När det gäller städning för alla rum sedan är det lite saker utöver dessa som görs i kök och badrum. I köket rengör de skåpsluckor, diskbänk, kakel, kran och vitvaror samt mikro och mer. Badrummet är en av de ytor som används flitigt i hushållet här är det vanligt att handfat, badkar eller duschkabinväggar/ duschväggar och toalett rengörs. Även kranar och synliga rör rengörs förutom detta tillkommer även andra ytor som rengörs i badrummet.

Material och inför städning

 

veckostadning.materialjpg-scaled-e1619441853563-900x806 (1)-1 (1)

Det kan vara så att städfirman vill att du ska stå för vissa saker själv så som dammsugare och dammsugarpåse och annat därför kan det vara bra att veta vad städfirman förväntar sig av dig. Det kan förutom material också vilja att du har plockat undan leksaker, kläder och annat för att städaren ska kunna göra en så effektiv städning som möjligt. Det flesta vill också att diskbänk och arbetsbänken är fri från saker. 

Plocktid som tilläggstjänst

Vardagsfrid erbjuder plocktid där det löser förberedelserna så du slipper. Alla Städfirmor har inte den tilläggstjänsten men skulle du vara intresserad av att lägga till denna del innan städningen kan det vara bra att kolla innan om städfirman har den tjänsten tillgänglig. Vardagsfrid erbjuder en ordinarie städare om du anlitar dem för veckostädning eller städning varannan vecka. Detta kommer göra att den ordinarie städaren kommer veta hur du vill ha det i hemmet och var du vill att glasen från diskmaskinen ska vara och leksaker ska förvaras vilket gör att du inte behöver oroa dig för att dina saker ska hamna på fel plats.

Veckostädning pris

 

veckostadning.-pris-scaled-e1619447042295-900x647 (1)-1

Detta kan absolut variera vilket pris det är på veckostädning och städning varannan vecka utifrån vilken städfirma du väljer. Därför är det viktigt att kontrollera städfirman du tänkt att välja med vad det erbjuder exempelvis, hur ser det ut för det anställda. Är det kollektivavtal och finns det ansvarsförsäkring. Hur se uppsägning av tjänsten ut. Har medarbetarna kontrollerats mot brottsregistret. Kan städfirman erbjuda en ordinarie städare hos dig. Finns det en bra nyckel och larmhantering hos städfirman samt är det säkra. Allt detta erbjuds hos vardagsfrid och du är säker på att du får en välrekommenderad hemstädning.  

Räkna ut pris för städning

När det kommer till vilket pris som det är på veckostädning betalar du endast för timmarna som städaren jobbar. Vilket rimligtvis är 4 timmar per tillfälle sedan tar du det gånger timpriset 231 kr i timmen. Därefter tar du det antingen gånger 26 vilket blir varannan vecka eller 52 gånger det vill säga varje vecka delat på 12 för att få fram ett fast månadskostnad som även ryms i RUT- reglerna.  

Välja rätt med gott samvete

Att välja en städfirma med bra arbetsförhållanden för städaren kan vara en viktig del att tänka på när det kommer till valet av städfirma. Ett städat hem med rent samvete är viktigt för att det inte ska bli ett stressmoment när det kommer till anlitandet av städhjälp. Som tidigare nämndes det med kollektivavtal detta kan göra att städfirman kostar lite mer men kan vara värt det då du vet att städaren har ett bra avtal. 

Städning varannan vecka

 

veckostadning.-fordelar-veckostad-varannan-vecka-scaled-e1619446986676-900x797 (1)-1

Om du väljer att anlita en städfirma som ska städa varannan vecka kan du spara på viss tid i din vardag eftersom veckostädning ger den bästa resultatet kan det vara bra om du städar själv det veckorna som din städare ej kommer. Detta för som sagts tidigare underlätta för storstädningen senare på året och hålla hushållet från damm samt i och med det få ett bra välmående. 

Städning och storstädning

Städningen varannan vecka är en otrolig hjälp för dig i vardagen för att hinna med det andra aktiviteterna i vardagen som träningar och annat. Vissa städfirmor kan utföra även storstädning som en av de andra tjänsterna dem har att erbjuda. Vilket gör att du kanske väljer att inte städa det veckorna städaren inte är där men tänk på att damm byggs upp fort och kan skapa hälsoproblem för dig och andra i hushållet. Förutom att hjälpa till med att det ska vara rent kan städning varannan vecka eller veckostädning minska stress om du känner att städningen skapar mycket stress i vardagen för att den inte hinns med. 

Fördelar med veckostädning samt städning varannan vecka

 

Blogg- kalender i bok-1

Att städa varje vecka är lika viktigt som att du värnar om din hygien, att äta hälsosamt och träna. För att hinna med träningen kan det därför vara en ide  att anlita en städfirma som får sköta städningen åt dig. Genom att inte låta damm och smuts bildas till stora samlingar där bakterier kan växa minskar du risken för sjukdom och allergier i hushållet. Ett rent hem hjälper även den mental hälsan. Att komma hem eller vakna upp i ett stökigt och smutsigt rum kan ska en inre stress och påverka ditt mående. Ett rent hem kan leda till att du lättare hittar dina ägodelar du behöver när du lämnar hemmet så som nycklar och plånboken. 

Underlätta städningen med hjälp av daglig städning

 

veckostadning.-daglig-rutin-scaled-e1619446944593-900x744 (1)-1

Förutom den veckostädningen som är viktig och underlättar för storstädningen. Finns det andra delar du kan göra för att underlätta veckostädningen också. Att ta en daglig städning kan vara hjälpsamt i att hålla hemmet rent. 

Daglig städning

I den dagliga städningen är det inte menat att du ska ta fram all städutrustning och köra igenom hela hemmet utan det finns en del små saker du kan göra. Daglig städning hjälper med att hålla bort bakterier och smuts. Självklart är det också ett plus att det hjälper dig i veckostädningen. I den dagliga städningen är en stor del att torka av diskbänken och diskhon samt att diska bort all disk. Du kan också vädra i dina rum för att få in ny frisk luft i rummen. Badrummet kan mycket smuts och bakterier uppstå därför kan du få för vana att när du tvättat händerna göra en snabb städning genom att torka av handfatet samt torka av toalettstolen.  Förutom detta kan du få in på rutin att plocka undan saker som inte ska vara framme och ta bort tvätthögarna som ibland kan uppstå. Om du plockar undan detta innan du går och lägger dig på kvällen får du vakna upp till ett rent hem och får en bra start på dagen. 

Rutin för veckostädning 

Första som är viktigt med veckostädning är att planera vilken dag som passar dig för att utföra städet. Sedan försöka hålla dig till den dagen en bra dag för veckostädning är torsdagar då det blir rent och fräscht inför helgen. Du behöver inte heller känna att du inte är ledig under helgen för den är fylld av städning. Beroende på hur stort ditt hem är kan tiden du behöver lägga ändras men försök att tillåta åtminstone en timmes effektivt arbete för städningen.

Planera och effektivisera veckostädningen

Du kan börja med att städa det rum som används mest och där det samlas mycket smuts som kök och badrum. För att sedan gå vidare till det andra rummen detta om du har lite tid en städning hinner du med det som är viktigast. såklart ska det du gör i den dagliga städningen göras, men förutom det ska luckor, skåps städas samt dammsuga och torka alla golv. Du kan göra upp en checklista för vad som ska städas i varje rum för att veta vad som ska tas och då glömmer du inte det delarna som kan glömmas. Det kan även vara bra om du tar in lite detalj städning vissa veckor i din veckostädning för att rengöra ugnen lite extra ordentligt. Dessutom torka ur kylskåpet vi dessa tillfällen för att hålla hemmet fritt från bakterier och smuts. 

Underlätta storstädning 

 

Kök kylskåp, spis & diskho-1

När du har fått till dagliga städningen, veckostädning och detaljstädningen är det sista och mest tidskrävande storstädningen eller om du så vill kalla det grovstädning. Denna bör som sagt utföras några gånger per år. En storstädning kan se olika ut från person till person det kan vara att du tar alla ytor som i veckostädningen men också rensar ut i skåp där du förvarar torrvaror och rensar ut det gamla burkarna som står i kylen och avfrostar frysen. Gör upp en checklista för vad du vill att din storstädning ska innehålla för att inte missa någon del i storstädningen. 

Anlita städfirma för veckostädning

Tycker du att det låter som mycket arbete med veckostädning ja då kan du anlita städfirma för att underlätta för dig själv. Det kan ses som ett lyx att använda sig av en städfirma, men det kan i vissa fall vara nödvändigt för att du själv ska må bra och slippa stress.

Fler nyheter

Kalk- och fläckfria duschväggar

Städa badrum – följ vår checklista

Topp 7 sätt att städa bort katthår

Städa rummet - steg för steg

Hur tar man bort fläckar?

95 %

Kundnöjdhet

150

Antal anställda

1000

Antal första jobb i Sverige

3000000

Antal städade kvm per år