linkedin Bästa städutrustningen för hemstädning | Vardagsfrid

Bästa städutrustningen för hemstädning

städutrusting för hemstädning

Är utrustningen rätt, går hemstädningen lätt.

Vilken utrustning älskar hemstädningsspecialisten? Här delar Vardagsfrids hemstädare med sig av sina tips för att välja rätt utrustning för hemstädningen och hur man använder dem för att städa ergonomisk, hygieniskt, hållbart och miljövänligt.

En bra dammsugare

städutrustning för hemstädning

En bra dammsugare har stark motor, låg ljudnivå, runt standardrör och standardpåsar samt epa-filter.

 

Det är lätt att lockas köpa häftiga features och knappar men när det kommer till vanlig hemstädning så är motorstorleken viktig. En stark motor på halvfart slits mindre, dessutom har den ofta lägre ljudnivå. Ett dåligt filter gör att lite damm åker igenom dammsugaren. Dammet lägger sig i rummet efter någon timme och blir synligt nästa gång solen lyser in. Byt HEPA- och motorfilter löpande var 10:e dammsugarpåsar. Det brukar bifogas i paketen.

 

Fina detaljer som extra lampor, knappar och styrreglage går bara sönder och är jobbiga att hitta reservdelar till.  På standardutförandet går oftast munstycket, röret, slangen eller vindan sönder först, då dessa delar utsätts för mekanisk slitning. Med ett runt rör, så brukar munstycke och slang också ha standardöppningar så att du kan förlänga livslängden på dammsugaren på ett miljöriktigt sätt. Ett lätt munstycke med låg profil som kommer in under soffan är att föredra. Vissa varumärken har lyxmodeller som inte kommer in under soffan vilket gör att städkvaliten blir lidande i längden.

 

Torka av dammsugaren och dammsugarmunstycket med jämna mellanrum så håller den sig fräsch längre.

 

Dammsugarpåsar

Välj dammsugare använder standardpåsar och är vanliga på marknaden. Då är du säker på snabb leverans från alla dammsugarspåsleverantörer. Är påsen totalt full -ingen fara. Ta ut påsen och nyp ut dammet ur hålet. Ofta får du enkelt ut ⅓ av påsen som du lägger papperskorgen – sen kan du utföra panikstädningen med samma dammsugarpåse. Glöm inte att beställa nya påsar direkt. Ta till vana att beställa nya när du har 2-3 påsar kvar.

 

En hink

Hinkar som är runda är lättare att rengöra i jämförelse med de som har fyrkantiga hörn.

 

En mopp

golvvård

En mopp är en platta med ett avtagbart moppgarn i microfiber som tvättas i 60 grader mellan städningarna. Det ska inte blandas ihop med en svabb som sköljs och vrids ur. I svabben samlas bakterier till nästa städning då det läggs ut på golven efter städningen.  De flesta moppgarn av bra kvalitet har microfiberfäste och standardlängd. Miljömässigt är det bättre med tunna moppgarndukar i microfiber i hög kvalitet då de gör jobbet bättre samt klarar många fler tvättar.  

 

Microdukar (dammtrasor)

städutrustning för hemstädning

När du börjat med microfiber så går du inte tillbaka. Microfibret innehåller två typer av material och är vävt på ett sätt som fångar dammet elektrostatisk och mekaniskt. Därför fungerar ofta en bra microduk bäst med bara vatten på normalt smutsade ytor. Tvätta dukarna i 60-90 grader men undvik sköljmedel så detta eliminerar dukens elektrostatiska egenskaper.

 

I städbranschen är hygientekniken viktig och standard är att man separerar olika dukars användningsområden. Använder man färgkoder för att inte blanda ihop dukarnas grova områdesindelning: 

Röd duk = badrum

Grön duk = kök

Blå duk = övriga rum

 

För att du ska vara effektivt med microdukarna måste du vika duken två gånger. Då får du 8 st rena ytor att arbeta med. När respektive vikta del är full, kan du se att duken inte fångar allt i rengöringen. Då viker du fram en oanvänd yta och använder den till fullo och repeterar. Ett vanligt hushåll på 100kvm klarar sig med 6-8 dukar om du viker dukarna på detta sätt.

 

Dammvippa

städutrustning för hemstäd

Dammvippor virvlar upp dammet så det faller ner på en annan plats efter städningen även om tillverkarna hänvisar till den elektrostatiska effekten och att man kan slå av dammet utomhus. Men dom fyller en funktion till känsligt, detaljerat material eller svåråtkomliga ytor. Att damma av en ömtålig tyglampa, kristallkrona eller om dammsugarmunnstycket inte kommer in under en soffa så kommer dammvippan in. Men använd då sammsugaren utan röret för att minska kringdammningseffekten. Ett bättre alternativ är dock att använda en microdukssabel som är en lång microduk på pinne, men allra bäst är möbelmunstycket.

 

Dammsugarens borstmunstycke

Städarens bästa vän i dammningen. Att strukturerat röra sig fram med dammsugaren minimerar dammspridningseffekten. Med borsten vid handtaget på dammsugaren dammar du i fönster, gardinknoppar, tavlor, möbler, lampor, bokhyllor osv. Med bortsmunstycket på röret kan du enkelt och ergonomisk dammsuga alla lister. Lyft på kuddarna i soffan när du dammsuger så håller din städning dammråttorna borta 2 dagar extra.

 

Allrent

städutrustning för hemstädning

Allrent, eller köksrent som det ofta kallas har fettlösande egenskaper. Det fungerar bra i kök och allmänna ytor. Även mer smutsade ytor man tar på t.ex lysknappar, handledare etc hanteras bäst med allrent. Välj gärna en parfymfri variant. Många marknadsledande medel har billig kemikalisk blandning men doftar fint.

 

Om ditt linoleumgolv luktar maginnehåll, så använder du troligen för mycket kemikalier/såpa. Moppa av golvet 3 gånger med rent vatten så blir det snabbt bättre. En yta utan kemikalierester håller sig rent längre, så använd minimalt med kemikalier och läs instruktionerna på flaskan.

 

Badrumsrent

Badrummet belastas med fukt vilket ger kalkavlagringar. Tas inte kalket hand om, kan bruna streck i toaletten uppstå som inte går att får bort. Låt då ett surt medel, som badrumsrent verka i 15-30 min innan du bearbetar kalken. Då hinner kemikalierna börja göra jobbet. Ett igenkalkad duschmunstycke kan sprayas och kläs in i plastpåse över natten för att bearbeta hål man inte kommer åt mekaniskt.

 

Såpa

Grön, trä- och stensåpa är ungefär samma sak. Gul såpa har lite citronlukt. PH-värdet brukar vara neutral och det är miljövänligt. Då det är så neutralt så är det sällan det skadar några ytor. Obehandlad stenskiva kan dock ställa till problem, så där rekommenderar vi vatten och microduk. Doseringen är viktig här och nästan alltid mindre än du tror. Läs på förpackningen innan du doserar. Oftast räcker det med mindre än vad instruktionen säger, men normalkunden överdoserar med 200-1000% enligt vår erfarenhet för att gå på lukt eller konsistens vilket minskar effektiviteten i städningen. Kemikalierester samlar damm lättare, så minimalt är att rekommendera.

 

Luktborttagare eller Enzymrengöring

Lös orsaken och städa bort det som orsakar lukten istället för att sprida parfym i huset. På urinarer kan man mötas av en stark tuggummidoft – det är oftast städning med enzymer. Gamla bakterier i urin, uppkastning, matrester orskar doften. Detta sätter sig ofta i fogarna runt toalett och dusch eller där t.ex katten orsakat en olycka. Enzymbaserade städmedel sprayas koncentrerat på ytan som luktar. Om ytan är torr är det bara en fördel, då medlet i mer koncentrerad form tar sig längre in i materialet. Väl plats äter enzymet upp bakterierna som orsakat lukten. Restprodukten efter enzymet blir vatten och koldioxid så det kan torka på plats och lukten är borta.

 

Fönsterputs (för speglar)

städutrusting för hemstädning

Vatten och en microduk för fönsterputs fungerar oftast bäst. Microduken för speglar och fönster har en annan blandning av material så att den inte “dammar” av sig som vanliga microdukar gör. Har du en större glas- eller spegelyta kan våt/torr-metoden rekommenderas. Med en våt duk fuktar du ytan och får loss tandborstfläckar för att torka av med torr spegelduk för att få fram den glansiga finishen.

 

Scotchbritesvampar (den hårda ytan ska vara vit)

städutrusting för hemstäd

Det finns gul, vit, grön och svart skrubbyta på svamparna. Grön och svart har slipande effekt och kan bara användas på grillen och ugnsplåtar. Dom förstör diskhon. Inomhus ska du bara använda gul eller vit skrubb. Sitter en fläck hårt  – fukta och låt vila i 20 min. Sen lossnar många fläckar enkelt utan att man slipar, nöter på materialet man rengör.

 

Stålull

Liksom grön och svart skrubbyta på svamparna är stålull väldigt aggressivt med stor risk för skador. På Vardagsfrid är det förbjudet att använda stålull. Låt istället tiden och rätt medel verka så löser sig fläckarna även på plåtar och i ugn.

 

Universalpasta

 

städfirma stockholm

För grov rengöring av ytor som tål vatten använder vi Vardagsfrids Universalpasta. Det är en polerlera blandat med såpa och liknande kan hittas under flera varumärken i din lokala matbutik eller köpas av oss. Den klarar alla högglansiga ytor utan att repa och ger en magisk finish. Många medel på marknaden som vim eller Jif finns risken att det repar, precis som gröna skrubbytan på svampen.

 

Mirakelsvampen

Hittar du inte Universalpasta så kan Mirakelsvampen vara ett alternativ för de fläcka och missfärgningar som sitter lite djupare. Mirakelsvampen är en vit svamp med kemikalier i från start. Själva svampen löses upp i vatten, därför bryter man av så mycket man ska använda för tillfället. Den är ett smidigt alternativ till universalpastan, men inte lika miljövänligt.

 

Fogborste

Fogborsten är räddaren i trånga eller smala utrymmen. Borsten är ett handtag och borsten är ca 12-15 cm lång, men mindre än 0,5 cm bred med styva strån som en rotborste. Bra runt handtag, överrinningsskydd, vattenblandare och för att rengöra fogarna såklart.

 

Rotborsten

Vid veckostädning räcker golvmoppen med microduksgarn men vid storstädning så vill du skrubba av badrumsgolven. Stäng av elektriska golvvärmen innan städningen så att golvet hinner svalna. Då kan du blötlägga golvet och applicera badrumsrent utan att det förångas. Efter 15 minuter har syran i badrumsrent löst upp kalket på badrumsklinkert så att den mekaniska bearbetningen med rotborsten blir enkel. Efter rotborstens skrubbning av golvet tar du enkelt upp överflödet med golvmoppen, skölj och vrid ur moppen två gånger med vatten mellan våtmoppningen så att alla kemikalierester försvinner från golvet. 

 

Toalettrent

städutrustning för hemstädning

Olika varianter av WC-rent handlar mycket om att det ska fastna på kanten av toaletten så det syns och lukta djupt rengörande. Faktum är att du kan använda badrumssprayen och stänga locket i 15-30 min så gör kemikalierna det stora jobbet. Behöver toalettstolen en djuprengöring men du saknar rätt medel kan du ta en diskmaskinstablett och lite varmt vatten som du låter stå i toaletten över natten.

 

Toaborste

städutrustning för hemstädning

Toaborsten använder du i toaletten, inte på och runt. Kör du den minst en gång i veckan hinner det inte bli några tyngre kalkavlagringar på sikt. Avsluta med att hålla kvar borsten i toaletten när du spolar, och slå av den några gånger mot sidan så slipper du att det rinner ner rester i toalettborsthållarkoppen. Kanten av toaletten torkar du av med toalettpapper som du spolar ner. Utsidan av toaletten använder du microduk.

 

Fönsterputsskrapa

 

städutrustning för hemstädning Vad ingår i storstädning?

Har du barn är det inte ovanligt att man putsar fönstren runt entredörr, altandörr där barnfingrarna når. Så här gör du en snabbputsning på fönstren i hemstädningen. Med droppe Yes i vattnet tvättar du av fönstret och drar av det med gummiskrapan. Gummiskrapans kvalitet är viktig, investera i något bättre än den hårda dushskrapan. Gummiskrapan ska vara mjuk och utan skador, annars blir det rinningar kvar efteråt. Om du har många smala fönster så kan du klippa av skrapan i fönstrets bredd. Då blir det lekande lätt att putsa, så man gör det oftare. Glöm inte att eftertorka med torr spegelduk.

 

Soppåsar

 

städutrustning för hemstäd

Minimera plastförbrukningen i städningen och välj rätt soppåse till papperskorgarna så gör du en klimatgärningen utan att städkvaliten blir lidande. 

 

Välj så tunna påsar du kan, för ändamålet, så minskar du klimatavtrycket. Papperskorgar i badrum och arbetsrum fylls oftast av torra saker som inte har sönder påsen. Där väljer du tunnaste modellen, men ser även till att återanvända påsen så länge den är fräsh. 

 

För återvinningsstationen hemma kan du fundera om plastpåse är nödvändig, eller du kan välja en förvaring som kan tas med till återvinningen i sin helhet. För pappåtervinningen kan du välja pappkassen från matbutiken att förvara och bära i, då dessa ändå ska till samma kontainer på återvinningen.

 

På ett kontor kan det ligga blöta rester i en av hundra papperskorgar, så där blir besparingen påtaglig på ett år med veckovis tömning. Det är bra för miljön. 

 

Hoppas du fick med dig några tips som förbättrar din hemstädning.

95 %

Kundnöjdhet

150

Antal anställda

1 000

Antal första jobb i Sverige

 3 000 000 

Antal städade kvm per år

Utmärkelser

Ta ett möte med oss via telefon eller video.

Beställ städhjälp