Search toggle

Rengöring av diskmaskinen - Tips och tricks för att hålla den fräsch!

diskmaskin tallrikar

Tips på hur du rengör din diskmaskin hemma

Diskmaskinen är ofta en oersättlig apparat i många hushåll och en viktig del av hemstädningen. Den hjälper oss att hålla köket rent och organiserat. Trots att diskmaskinen är ett tidsbesparande verktyg, behöver diskmaskinen regelbundet underhåll för att fungera optimalt. Många tror att diskmaskinen rengör sig själv när den tvättar din disk, men det stämmer inte helt. Med tiden samlas fett, smuts, matrester och diskmedel i filter och insida, vilket kan leda till funktionella problem. Detta kan resultera i dålig lukt och smutsig disk.

 

Varför blir disken inte ren i diskmaskinen

Hur ofta ska jag rengöra diskmaskinen

Hur rengör jag filtret i min diskmaskin

Rengör diskmaskin filtret

Hur rengör jag interiört i diskmaskin

Hur viktigt är det att avkalka din diskmaskin

Salt i diskmaskin för kalk

Hur kan jag slippa rengöra maskinen så ofta

 

Varför blir disken inte ren i diskmaskinen

Om disken inte blir ren kan det vara värt att se över dessa saker innan du rengör din diskmaskin.

  • Är vattentrycket för lågt? Det finns olika anledningar till varför vattentrycket kan vara lågt i din diskmaskin. Dels kan den behöva avkalkas men det kan också bero på att diskmaskinen tar in för lite vatten. Som konsekvens blir då trycket lågt och vattenspolarna kan inte snurra och fördela vattnet jämnt.
  • Spolarna eller filtret kan vara tilltäppt. Det kan vara dags att rengöra filtret eller spolarna, detta bör göras regelbundet så matrester och fett inte täpper igen. Om de fortfarande inte funkar kan de behöva bytas ut. 
  • Om det finns mycket vatten kvar i maskinen efter en cykel kan matrester eller något annat ha täppt igen diskmaskinens filter eller pump. 
  • Hur fyller du din diskmaskin? Om du laddar med för mycket disk eller överlappar föremål varandra.  När du fyller din diskmaskin försök att ha det så luftigt som möjligt annars blir det inte helt rent. 

881-604 px (8)-2

Hur ofta ska jag rengöra diskmaskinen?

Hur ofta du behöver rengöra din diskmaskin beror på hur många gånger du kör den varje vecka. Låt oss anta att du kör en cykel per dag, detta är vad du kan göra varje dag, vecka och månad för att hålla diskmaskinen ren och undvika dyra reparationer. 

Dagligen - ta bort synliga matrester från filtret och nedre delen av diskmaskinen

Varje vecka - torka hela insidan av diskmaskinen med en mikrofiberduk och ta bort filtret för djuprengöring

Varje månad - Kör en rengöringscykel med tom maskin och torka av utsida samt insida med mikrofiberduk

881-604 px (9)-1

Hur rengör jag filtret i min diskmaskin

Du behöver ättika + naturligt diskmedel + kokande vatten

Visste du att filtret är en av de viktigaste delarna i din diskmaskin. Filtrets uppgift är att fånga upp matrester, smuts, fett och annat som din diskmaskin rengör din disk från.  Har du någonsin upplevt att din disk inte är helt ren efter en disk cykel, då är det troligt att ditt filter är blockerat och kan behöva lite omsorg. 

 

Rengör diskmaskinsfiltret

Ta bort filtret från din diskmaskin, släng lösa matrester i soptunnan och fyll sedan din diskho med hett vatten, ättika och naturligt diskmedel. Lägg i filtret så det är täckt av vatten och låt ligga i 30 minuter innan du försiktigt skrubbar filtret med en svamp eller diskborste under varmt vatten. Sen är det bara att sätta tillbaka filtret i diskmaskinen.

 

Hur rengör jag inuti diskmaskinen?

Du behöver Bakpulver + Citronsyra +  Mikrofiberduk

Strö bakpulver och citronsyra över diskmaskinens botten och kör sedan en snabb cykel på hög temperatur. Torka med mikrofiberduk. Voila! Din diskmaskin doftar nu fantastiskt.

Diskmaskin rengöring 

 

Hur viktigt är det att avkalka din diskmaskin?

Blir glasen aldrig rena i din diskmaskin? Då kan det kan vara dags att avkalka. Om du inte avkalkar regelbundet slutar maskinen diska rent och du kan visuellt se kalkavlagringar på glas, tallrikar och diskmaskinen själv. Kalklagringar kan också sänka trycket i diskmaskinen vilket gör det ännu svårare att få rent på disken. Hur ofta du behöver avkalka din diskmaskin beror på hur hårt vattnet är i ditt område men som tum regel kan man kalka av två gånger om året. 

Salt i diskmaskin för kalk

Har du någonsin använt salt i din diskmaskin? Salt fungerar som en fantastisk rengöring för din diskmaskin. Det kan minimera kalklagringar, framförallt om vattnet är hårt i er kommun. Du kan oftast hitta lådan för salt i botten av din maskin, men kolla alltid i manualen först eftersom att det kan variera beroende på märke. Var också försiktig så inget salt hamnar utanför luckan då detta kan repa och vissa delar av maskinen kan rosta med tid.  

Avkalka diskmaskinen



Hur kan jag slippa rengöra maskinen så ofta?

Det finns ett antal knep du kan testa för att slipa rengöra diskmaskinen så ofta

  • Tvätta av disk med rinnande vatten innan du stoppar in disken i diskmaskinen. Detta minskar risken för att matrester täpper igen filtret och pumpen samt minimerar risken för dålig lukt.
  • Låt disken luft torka och lämna luckan öppen efter en disk. Detta ger fräschare disk och maskin samt minskar risken för fukt skador, lukt och mögel.  
  • Kör maskinen tom då och då på ett program med hög temperatur. Du kan även lägga lite citronsyra i botten av maskinen och citronklyftor i bestick hållaren för en fräsch doft. 
  • Läs om 10 saker att köra i diskmaskinen du inte tänkt på 

Anlita Vardagsfrid idag

Oavsett om det handlar om ditt hem eller kontor, ser vi till att du får en grundlig och professionell rengöring som skapar en ren och härlig miljö att vistas i. Våra erfarna städspecialister är här för att ge dig bästa möjliga resultat.

För att få mer information om våra hemstädning och för att ta del av våra prisalternativ, klicka på knappen nedan och fyll i dina uppgifter. Vi kommer att kontakta dig och skräddarsy en lösning som passar just dina behov.

Bli kontaktad

Angelica Jonsson Landström

Angelica Jonsson Landström

Angelica Jonsson Landström är en passionerad marknadsförare baserad i Stockholm, Sverige, med rötterna i den vackra staden Umeå. Hon är för närvarande en drivande kraft hos Vardagsfrid AB, där hon kanalisera sina färdigheter och sin kreativitet för att skapa banbrytande marknadsföringsstrategier. Hennes resa som marknadsförare är en resa av hängivenhet och ständig utforskning, och hon strävar alltid efter att föra marknadsföringsvärlden till nya höjder. Följ med Angelica på hennes resa genom marknadsföringens värld, där varje kampanj är ett kapitel och varje initiativ är en möjlighet att skapa intryck och påverkan.

Related posts