<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="linkedin" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=943036&amp;fmt=gif">

Sök på sidan

  • Det finns inga förslag eftersom sökfältet är tomt.
Punschrullens dag!

Punschrullens dag!

 

Dammsugare, Punschrulle, Arraksrulle, Säkring, Bagarskrap, Filmrulle, Tobruk, Trådrulle eller 150-ohmare… Ett kärt barn har många namn. Vi på Vardagsfrid säger dammsugare, då det är ett av våra huvudmaterial vi använder oss av ute hos kunder och gör rent.  

En riktig vattendelare vad man tycker om smaken, men en sak är säker. Vi på Vardagsfrid firar självklart punschrullens dag, en speciell dag för oss inom städbranschen som använder oss av dammsugare väldigt ofta. Vi tycker man bör fira! 

Så vad är anledningen till att man firar denna dag? Jo, den 7e mars 2014 startade Peter Lindstedt punschrullens dag – en hyllning till det klassiska bakverket som är både hatat och älskat. Och Peter var inte ensam med att vilja fira denna dag. Ett par veckor före denna bemärkelsedag startade han ett Facebookevent för alla som ville hylla punschrullen, främst för hans vänner och bekanta. Men detta spred sig och cirka 940 personer kände att de också ville ansluta till denna grupp och på den vägen är det.  

Vad är det i en punschrulle då? Det sägs att bakverket kom till av en konditor som tyckte det var synd att slänga överblivna rester från bakverk, kanter och smulor som blivit över vid tillverkning av tårtor och kakor. Detta är inte bekräftat men väldigt hållbart. Men resultatet är en “no-bake-kaka” som betyder att bakelsen inte behöver gräddas. Där kaksmulor blandas med smör och sedan smaksatt med arrak (därav den bittra punschsmaken som vissa har svårt för). Sedan sveps bakelsen in i ett överdrag av marsipan och ändarna doppas i choklad. 

Punschrullen påminner om formen på en dammsugare som var vanlig på 1920-talet, och med den informationen kan vi bekräfta att punschrullen såg dagens ljus under denna tid. Eller så kanske vi ska ta tillbaka den gamla dammsugaren till våra städrutiner hos kunder. Nej, våra kunder erhåller sin dammsugare som de har i hemmet, men kanske är det någon som har kvar en äldre modell av en dammsugare hemma? 

Här kommer ett enklare recept på hur du gör dammsugare

 

Du behöver: 

  • Färdig sockerkaka, cirka 220 gram. Kaksmulor går också att använda.
  • 2 msk punsch eller arraksessens efter smak
  • 50 g smör eller margarin
  • 50 g mandelmassa
  • 50 g mörk choklad eller 3 msk kakao
  • 500 g marsipan gul, grön, rosa eller vit – eller vilken färg du vill, t ex marsipanlock.
  • 150 g mörk choklad av god kvalitet, gärna 70 %

Gör så här: 

  1. Smula sönder sockerkakan och fukta den med punsch. Rör i smör och riven mandelmassa.
  2. Smält chokladen och låt svalna ett tag. Rör ner det i smeten. Sedan låt eventuellt smeten stelna en stund i kylskåp om den känns lös. Rulla ut smeten till 1 1/2 cm tjocka stänger.
  3. Kavla ut marsipanen till avlånga plattor och lägg en sträng fyllning på marsipanen. Rulla in fyllningen och skär marsipanrullen i 5 cm långa bitar. Doppa ändarna i smält choklad.

 

Baka själv eller gå och köp dig en dammsugare. Glad punschrullens dag, från oss på Vardagsfrid! 

Fler nyheter

Kalk- och fläckfria duschväggar

Städa badrum – följ vår checklista

Topp 7 sätt att städa bort katthår

Städa rummet - steg för steg

Hur tar man bort fläckar?

95 %

Kundnöjdhet

150

Antal anställda

1000

Antal första jobb i Sverige

3000000

Antal städade kvm per år