linkedin Jag vill förstå magkänslan i rekryteringen | Vardagsfrid

Jag vill förstå magkänslan i rekryteringen

  • Nyhet
  • Read time: 4 minutes

Vissa saker är enkla att förstå, andra är svårare. Jag vill förstå allt som händer och varför det händer, iallafallnär det kommer till mig och mitt arbete som personalansvarig.

Jag vill förstå.

Jag vill förstå magkänslan.

Vad är magkänsla, hur fungerar den, när uppstår den och var kommer den ifrån? Magkänslan kommer fram vid beslut som kan fattas i arbete eller privatliv, det kan gälla ett arbetsprojekt eller ett inköp till hemmet. Jag arbetar som HR­ansvarig där stor del av mitt arbete består av rekrytering, där magkänslan ofta kommer till nytta. Vi har en strukturerad rekryteringsprocess för att säkerställa att vi anställer medarbetare som stämmer överens med kravprofilen. Men sen finns det en del av kravprofilen som står mellan raderna.

En arbetssökande som nyligen sökte jobb hos oss hade kommit långt i rekryteringsprocessen. Hon gjorde alla rätt, bra svar på intervjufrågorna och gjorde och ett bra arbetsprov. Hon kom i god tid och var väldigt trevlig. Ändå var det något som kändes konstigt. Jag visste inte varför och därför försökte jag ignorera magkänslan. Min magkänsla sa att hon nog inte kommer börja arbeta hos oss. Det gjorde hon inte heller. Fyra dagar innan hon skulle börja meddelade hon via mail att hon inte hade tid.

Självklart finns det undantag, det gör det alltid. Men min magkänsla stämmer nästan alltid.

En annan gång träffade jag en kille för en första intervju. En första intervju är bara en screening och tar max fem minuter. Jag kan inte bedöma hur duktig någon är på städning efter det lilla stunden. Men något sa mig att han var väldigt duktig. Han fick jobb hos oss, redan efter en vecka nämnde hans områdeschef att han i framtiden kan bli mentor för våra nyanställda, vilket är ett väldigt fint betyg.

Enligt Kristoffer Ahlström, som är filosof, ska man inte lita på magkänslan eftersom vår hjärna är lika utvecklad som för 40 000 år sedan när vi var jägare och samlare och har därför svårt att hantera våra moderna situationer. (SvD 2010­11­18)

Andra sidor och artiklar på internet säger annorlunda. Flera påstår att magkänslan är det undermedvetna eller en sammanfattning av våra tidigare erfarenheter, att vi ska vara kloka, ha respekt och lyssna på detta. Det finns alltså flera teorier om vad magkänsla är, var den kommer ifrån och om man kan lita på den. Under de senaste åren har magkänslan diskuterats i olika sammanhang. När jag studerade till personalvetare sa min mentor ”Vi ska ignorera magkänslan”. Han menade att den inte var relevant eftersom det är fler än just jag som kommer arbeta med den person jag rekryterar. För bara några månader sa en kollega ”Du ska lita på din magkänsla, den stämmer nästan alltid.” Jag väljer att lita på min kollega och min magkänsla eftersom min erfarenhet säger mig att den faktiskt stämmer. Oavsett vad forskare säger.

Men jag förstår fortfarande inte varför jag litar på den.

Jag förstår inte magkänslan. Men jag kommer fortsätt lita på den.

/Charlotte Eklund, Personalansvarig, Vardagsfrid

95 %

Kundnöjdhet

150

Antal anställda

1 000

Antal första jobb i Sverige

 3 000 000 

Antal städade kvm per år

Utmärkelser

Ta ett möte med oss via telefon eller video.

Beställ städhjälp