<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="linkedin" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=943036&amp;fmt=gif">

Sök på sidan

  • Det finns inga förslag eftersom sökfältet är tomt.
Hemstädning - Branschrapport 2022

Almega serviceföretagen 

Branschrapporten städ och service 2022 är en sammanställning av hur branschen ser ut och visar på att branschen återigen är inne i en växande fas efter inbromsning 2020. Almega serviceföretagen är bransch och arbetsgivarorganisation för landets serviceföretag. Det branscher som ingår inom detta är städ, hemservice, fönsterputs och facility management. 1300 medlemsföretag sysselsätter tillsammans 53 000 personer. 

blogg- hemstädningsbranschen -1

Vardagsfrid kollektivavtalad hemstädning 

Vardagsfrid erbjuder en kollektivavtalad hemstädning och har sedan starten 2012 haft kollektivavtal. När Vardagsfrid startade fanns nästan bara småfirmor med färre än fem anställda. Dåliga arbetsvillkor inom branschen var då en norm och inte en avvikelse som det är i dagens samhälle.

“I en kollektivavtalad arbetsmiljö kan du vara ensamstående med ett barn i skola och överleva”

Vid starten av Vardagsfrid var 30 procent av arbetssökande från tidigare arbetsgivare med svart anställning. När dessa jobbsökande fick höra basala saker som ingår i en kollektivavtalad anställning, som exempelvis att utbildning och resor mellan kunder är betald fick dem en chock. Lönen via kollektivavtal var två till tre gånger bättre. 

När pandemin slog till fick Vardagsfrid använda tid till att digitalisera processer, rutiner, utbildningar, gränssnitt, checklistor och anpassa till ett sätt som nu kan fortsätta växa. Den största bedriften under pandemin var dock att samtliga kollegor fick stanna kvar vilket var unikt. Detta var möjligt genom att vidta alla åtgärder med kunder och kollegor som var nödvändiga.

“ Visste du att 26% av städarna är män och att branschen sysselsätter 53 451 personer genom 3643 bolag. Ca 80% av städbolagen är färre än 10 anställda. Dessutom att enbart ca 3,5% av RUT-leverantörerna är kollektivavtalsanslutna till hemserviceavtalet. Vardagsfrid är en av de drivande aktörerna för bra kollektivavtalade villkor på städmarknaden.”

 

Vardagsfrids VD Torkel Kristoffers sitter med i styrelsen för Hemserviceföretagen för att skapa bra sysselsättning och schyssta villkor i en ganska smutsig bransch. För utvecklingen 2022 & 2023 hoppas Vardagsfrid att kunder av hemstädning och andra hemservicetjänster kommer bli större och att kunderna gör medvetna val. Genom att välja en kollektivavtalad hemstädning kan kunden se till att städaren har bra villkor och lön. I samband med #städgate har det redan blivit en ökad efterfrågan efter kollektivavtalad hemstädning. 

Tydliga trender

Senaste åren har branschen varit i en tydlig konsolideringsfas. De fem största företagen i branschen köper upp det mesta som finns i branschen. Det mindre företagen har dock svårt att erbjuda kollektivavtal och detta blir ett hinder för att bli uppköpta. Branschen är omogen och det är svårt att konsolidera kunder som köper en billig tjänst för att den ska vara billig och inte kollektivavtalad. Det finns inte många köpbara bolag, dock köps de större bolagen av riskkapitalister vid enstaka tillfällen.

Branschrapport  – företag rekryterar från varandra

blogg- hemstädningsbranschen graf-1

Med brist på kompetens rekryterar företag från varandra i högre utsträckning än tidigare. Sedan 2014 har rekrytering från konkurrenter ökat från 23 % till 44%.  En viktigt källa för nyrekrytering är arbetslösa denna andel har dock sjunkit sedan 2014 (uppemot 20 procent jämfört med 33 procent 2014). 

Rekryteringen är klurig då det gäller att hitta människor som faktiskt vill jobba. Vardagsfrid utbildar all sin personal och lägger gärna resurser på medarbetare. Det finns dock en del av dessa som inte egentligen är intresserade av att faktiskt få jobbet. En annan del som gör rekryteringen svår är att få rätt kontaktperson på arbetsförmedlingen. Detta leder till att processen blir utdragen och då riskerar man att personen hittar en annan tjänst – Torkel Kristoffers, VD, Vardagsfrid AB

Ett av det viktigaste målen för vardagsfrid är att integrationen ska gå framåt. Att vara det första riktiga jobbet för utlandsfödda är stort och bör tas på största allvar. Att se till att våra medarbetare mår bra och får möjlighet att gå kurser i svenska samt ha ett arbete att gå till är viktigt.

Välj rätt hemstädning

Att välja en städfirma med kollektivavtal gör att du med säkerhet vet, att din städare har schyssta arbetsvillkor. Vilket ska vara en självklarhet för alla tycker vi på Vardagsfrid. Tyvärr finns det en del städbolag som inte har kollektivavtal, vilket leder till mindre bra och osäkra anställningar där medarbetare jobbar till dåliga löner och till alldeles för många timmar. 

Vardagsfrid har de senaste 10 åren städat hos många olika kunder och är den 9:e största städfirman i Sverige med ca 150 medarbetare i Stockholm, Uppsala, Västerås och Norrtälje. Kollektivavtal har vi haft sedan dag ett och vi är även auktoriserade serviceentreprenörer hos Almega. Alla våra anställda omfattas av kollektivavtal vilket gör oss till ett tryggt och pålitligt städbolag. Då inte bara för våra kunder, utan också för alla våra medarbetare på Vardagsfrid.

 

Vill du ladda ner hela branschrapporten?

Fyll i formuläret nedan så skickar vi den till dig

 

Fler nyheter

Kalk- och fläckfria duschväggar

Städa badrum – följ vår checklista

Topp 7 sätt att städa bort katthår

Städa rummet - steg för steg

Hur tar man bort fläckar?

95 %

Kundnöjdhet

150

Antal anställda

1000

Antal första jobb i Sverige

3000000

Antal städade kvm per år