linkedin Effektiv städning: så städar du på kort varsel | Vardagsfrid

Effektiv städning: så städar du på kort varsel

Effektiv städning: så städar du på kort varsel

Ibland kommer vardagsaktiviteter som träningar eller andra aktiviteter emellan och det blir svårt att hinna med städningen i hemmet. För att få till en effektiv städning gäller det att göra smådelar i vardagen för att underlätta veckostädningen eller storstädningen som behövs innan en storhelg eller släkt besöket. Vad är det bästa knepen att ta in i vardagen för att få till den effektiva städningen? Det finns en hel del saker du kan jobba in i vardagen för att uppnå den effektiva städningen. Till att börja med är en bra start att tänka på att fixa småsaker tar det mindre en 1 minut att plocka undan ta då hand om det direkt. Sedan finns det saker som tar lite längre än en minut men ändå är viktiga att hålla efter för att effektivisera städningen. 

 

Vardagliga knep att göra för en mer effektiv städning

Effektiv städning: så städar du på kort varsel

Håller du det hyfsat städat och rent runt omkring dig kan det bli lättare att få en effektiv städning och hinna städa på kort varsel.  Dessa 10 knep att göra dagligen är bra tips på hur du kan skapa ett trevligt och fräscht hem samtidigt som du gör det lättare och bygger en grund för veckostädningen samt gör den mer effektiv. Försök att ta in dessa knep i vardagen och se om du känner någon skillnad på veckostädningen och dennes effektivitet. 

 

10 vardagliga knep 

 1. Häng alltid in kläder där det ska vara istället för att lägga det på stolar eller andra ytor. Detta kommer även underlätta senare när det kommer till att städa då behöver du inte plocka undan massa prylar innan du börjar din städning. 
 2. Tvättkorgar i barnens rum. Det kan vara en bra ide att ge dina barn sin egen tvättkorg. Detta är bra för att det inte ska bli stora högar med smutstvätt på barnens rum. 
 3. Ta hand om disken direkt då detta kan byggas upp om det redan står ett glas eller en mugg i diskon är det lätt att fortsätta lämna disk där och tänka att det kan göras sen. 
 4. Det kan också vara en ide att diska medan maten är inne i ugnen eller står på spisen och puttrar diska då det som går att diska undan. Då blir det inte ett diskberg i slutet av dagen. 
 5. Bädda alltid sängarna. Detta kommer leda till att när du kommer hem och ser det bäddade sängarna får du känslan av att det är ett snyggt och fräscht hem istället för att komma hem till obäddade sängar vilket är väldigt trist. Det är ju dessutom mycket trevligare att gå i säng i en bäddad säng än en obäddad. 
 6. Städa lite snabbt innan du går hemifrån. Här är det lite som att bädda sängen det är mycket trevligare att komma hem till ett städat hem ser du till att ha plockat undan prylar och grejer innan du gått hemifrån får du uppleva den härliga känslan av ett rent hem. 
 7. Städa lite snabbt innan du går och lägger dig då det kan skapa stress när du vaknar till gamla kaffekoppar och annat det är mer lugnande att vakna till ett undanplockat och rent hem. 
 8. Var sak har sin plats. Prylar, saker och kläder har sitt eget ”hem” i hemmet detta gör det lättare att veta var saker ska vara. Det blir även enklare att plocka undan om du vet vart det ska vara.
 9. Håll kylen ren från gamla lappar och bilder. Du ska inte bara hålla insidan av kylen ren utan utsidan är också viktig att hålla ren och fin. En kyl med massa lappar och bilder ger ett rörigt intryck.
 10. Det som inte används ska bort på en gång. När du kommer hem från träningspasset eller jobbet tänk då på punkt 8 var sak har sin plats. Tänk gymväskan ska in i garderoben och träningskläderna ska i tvättkorgen på detta sätt har du inte en väska stående i hallen och stökar ner.
Effektiv städning: så städar du på kort varsel

Det ska inte bara vara en tråkig syssla att städa och plocka undan. Gillar du att tävla mot dig själv kan du ställa en timer på mobilen eller äggklockan och sätta en viss tid du ska dammsuga på exempel 10 minuter. Se om du hinner klart om inte vad var det som fick dig att inte hinna var det massa kablar som låg i vägen eller var det något annat. Fixa det som fick dig att inte hinna. Nästa gång du dammsuger kan du sätta timern igen och se om det du fixade förra gången hjälpte dig. Med detta sätt att städa kan du hitta problem med vad som tar tid att städa som du då kan fixa till för nästa gång du städar. Detta hjälper till målet med att få en mer effektiv städning och hinna städa på kort varsel. 

 

Effektiv veckostädning

Effektiv städning: så städar du på kort varsel

Genom att göra det ovanstående punkter i vardagen kommer du få mer effektiv städning. Detta genom att många steg av en städning redan är bortgjord som att plocka undan saker och smutstvätt. När du har fått rutin på detta kommer det inte vara en jobbig syssla att utföra i vardagen. Dock räcker det inte bara att följa det 10 tipsen utan vi behöver också göra veckostädning. För att bli mer effektiv i städningen kan du göra följande och på så sätt hinna med städningen innan släktträffen eller storhelgen. 

 

Tips för effektiv städning

Effektiv städning: så städar du på kort varsel
 1. Städa i rutnät eller zoner. Genom att dela upp det olika ytorna i hemmet i ett rutnät eller zoner för dig själv missar du inte att ta någon yta. Dela därför in skåpsluckor, bänkskivor, golvet och övriga delar för effektiv städning. Det är också viktigt att gå uppifrån och ner men det kan vara en smart ide att städa från höger till vänster också för att inte missa någon yta i rummet.
 2. Samla ihop sladdar och kablar. Kablar och sladdar samlar mycket damm har du möjlighet att få upp dessa från golvet och kan spänna ihop dem med snoddar eller buntband kan det var ett bra tips till att få en mer effektiv städning. Det blir dessutom inget trassel när du kör dammsugaren under datorskrivbordet.
 3. Förbehandla fläckar. Ta hand om fläckar direkt när det uppstår men det är också bra att behandla fläckar och låta rengöringsmedlet verka innan du börjar torka bort det. Är det mycket fläckar i badrummet är det ett bra tips att börja med att lägga på rengöringsmedel och låta det verka medan du tar något annat rum i hemmet. Genom att göra detta blir fläckarna lättare att få bort och du blir mer effektiv i din städning. 
 4. Hålla torrt. För att inte smuts ska uppstå är det bra att hålla torrt. Detta vänder sig främst till badrummet. För att slippa att det uppstår mögel, bakterier, silverfiskar, tvålavlagringar och annat smuts är det effektivt att hålla badrummet torrt försök att låta badrumsdörren vara öppen för att låta det vädra och torka torrt efter duschen eller badet.
 5. Köp bra och rätt städutrustning. Har du rätt och en bra utrustning för städning blir det inte bara roligare att städa men även lättare. Är rengöringsmedlet rätt för fläckarna går det att få bort enklare och du behöver inte stå och skrubba i flera minuter. Med rätt utrustning blir det en effektiv städning och du hinner städa snabbare och bli klar innan släkt och vänner kommer. 
 6. Placering av städutrustning. Det är också viktigt att ha städutrustningen nära till hands du kan ha utrustningen i städskåpet eller så kan du ha städutrustningen som rengöringsmedel för köket har du i skåpet under diskbänken för att det ska var lätt åtkomligt och rengöringsmedlet för badrummet står i badrummet och så vidare. På detta sätt har du det du behöver för att städa redan på plats och du har då inte glömt det i städskåpet och behöver gå och hämta mitt i allt. 
 7. Utnyttja tiden när du städar. Städning är kanske inte det roligaste du vet att göra men se till att utnyttja tiden när du städar. Det går att göra genom att lyssna på en bra ljudbok, en bra spellista med din favoritmusik eller en Podcast detta gör att det blir lite roligare att utföra sysslan och när du har roligt blir du mer produktiv vilket resulterar i en mer effektiv städning. 
 8. Ta golven sist. Detta är en regel man alltid ska följa i städningen men den är också väldigt bra  att ta med för att bli mer effektiv i städningen. För att inte förstöra den effektiva städningen du har byggt upp ta då golven absolut sist. Ha alltid det som regel att jobba dig uppifrån och ner. Om du skulle ta golven först är det stor risk att smuts och damm åker ner på golvet och då får du rengöra dem igen. Genom att ta dem sist riskerar vi inte detta. 
 9. Tidsschema för städningen. Det går även att bygga upp ett tidsschema för städningen då sätter du upp tider för varje rum du ska städa på till exempel 10-15 minuter för att städa toaletten, 15 minuter för att städa köket, 10 minuter för vardagsrummet  och så vidare för varje rum du har. Samt vad som ska göras i varje rum. Detta är för att ha en plan och kunna utföra din städning på det mest effektiva sättet. Då du ser vad som ska göras är det lättare att planera i vilken ordning du ska göra vad. Det fungerar även bra att använda sig av en checklista för att planera upp den effektiva städningen.

 

Absolut tidsnöd

Effektiv städning: så städar du på kort varsel Bästa städfirman i Uppsala Husmorstips städning

Skulle det vara så att du är i tidsnöd och inte kommer hinna med att städa allt innan gästerna kommer se då till att ta det viktigaste. En tanke man kan ha med sig när det gäller det viktigaste att städa, är att mycket bakterier finns i kök och toalett därför viktigt att ta dessa. Bestäm det du anser vara viktigast innan du börjar och gör upp en plan eller ett städschema som det nämnts ovan. Använd dig av det olika knepen du tagit del av för att hinna så mycket som möjligt. Har du gjort det och har för vana att göra dem dagligen så är det inga problem att få till städningen och se till att den blir mer effektiv. Vill du verkligen bli effektiv med din städning är det bästa tipset att vara så regelbunden du kan med städning och grovstäda då och då. Genom att följa dessa tips och knep kan du hinna med städningen innan släktträffen eller gästerna klampar in i hemmet. Detta då du har massor av ideer du kan använda dig av att få effektiv städning  och vet hur du ska få till det så städar du på kort varsel.  Kom ihåg att det är bättre att ta städningen metodiskt med en plan än att bara snabbt göra det. 

 

Hoppas att du får med dig nya tips och trix för att kunna effektivisera din städning inför nästa städning du utför. 

 

95 %

Kundnöjdhet

150

Antal anställda

1 000

Antal första jobb i Sverige

 3 000 000 

Antal städade kvm per år

Utmärkelser

Ta ett möte med oss via telefon eller video.

Beställ städhjälp