linkedin Diskar du med Tvättsvampen? | Vardagsfrid

Diskar du med Tvättsvampen?

Disksvampar

Att det frodas bakterier i köket på fuktiga tvättsvampar och skärbrädor är allmänt känt. En vetenskaplig studie inspirerades av köksmiljön för att finna den optimala platsen för vissa typer av bakteriestammar och kombinationer. En kombination av tvättsvamp i petriskål möjliggjorde ett helt nytt tillväxtsätt som skulle effektivisera forskning. 

 

”Bakterier är precis som människor som lever genom en pandemi - vissa kan isolera sig och trivas medan andra vantrivs” Detta sa professor Lingchong You Biomedicinsk forskare på Duke.

För att odla fram bakterier krävas för vissa en viss mängd värme, ljus och rikligt utbud av mat för att odla fram en typ av stam bakterie. Men som människor beter sig bakterier på olika sätt i vissa miljöer. En del bakterier kan utvecklas bättre när det är omgivna av en mängd andra livsformer. Det är lite likt hur det är med människovärdens extroverta på samma sätt finns det även i den bakteriella världen.

I studien med tvättsvampen och petriskålen samt ett utformat odlingsmedel sågs en stor skillnad på bakterie tillväxten. Utformningen på tvättsvampen med den tredimensionella formen och att det finns utrymmet till att vara åtskilda.  Detta tillåter då bakterier som behöver vara ensamma att blomstra, samtidigt som framgångsrika stammar kan spridas, åtminstone när de är fuktiga. 

"Som det visar sig är en svamp ett mycket enkelt sätt att implementera portionering på flera nivåer för att förbättra det övergripande mikrobiella samhället,” - professor You.

Om vi nu bara kan komma på hur vi rengör våra tallrikar och bestick med en petriskål kanske vi inte behöver oroa oss för att äta på smutsiga föremål. Alternativt slänger du in tvättsvampen i diskmaskinen när du kör program över 60 grader.   

95 %

Kundnöjdhet

150

Antal anställda

1 000

Antal första jobb i Sverige

 3 000 000 

Antal städade kvm per år

Utmärkelser

Ta ett möte med oss via telefon eller video.

Beställ städhjälp