linkedin Checklista veckostädning – missa ingen yta med Vardagsfrid

Checklista veckostädning – missa ingen yta

Checklista veckostädning

Känns det inte riktigt rent eget veckostädningen och som att du har missat ytor? Bygg upp en checklista för ditt hem och veckostädning för en renare och effektivare städning. Med en checklista för alla rum missar du ingen yta och vet vilka delar du ska fokusera på.

Veckostädning

Checklista veckostädning

Veckostädning är en stor del till att hålla hemmets hälsa i behåll. Att veckostäda kan kännas jobbigt och tidskrävande. Detta speciellt då det finns andra viktiga delar i vardagen som tar tid. Därför är det viktigt att ha en bra rutin och ett effektivt sätt att utföra din veckostädning. Med hjälp av en checklista slipper du memorera allt som ska göras och missar därför ingen yta. Det är lätt att glömma bort exempelvis, att torka av under handfatet i badrummet där det kan rinna vatten när en tvättat händerna. Det som sker när detta händer är att kalk bildas och blir svårare att ta bort utan rätt rengöringsmedel. Skapar du checklista för dem rummen som finns i ditt hem så slipper du missa ytor och skapa extra arbete för dig själv.

Badrum

Checklista veckostädning

Veckostädning i badrummet kan vara en av det viktigaste delarna i veckostädningen. Detta då det är det mest använda rummet i hemmet. Mycket bakterier och smutts samlas här då det används av alla i hushållet. Vanligaste ytorna som glöms i badrummet är att rengöra runt kranen och torka av med en torr trasa så den blänker, Under handfatet, Vägghörn, Badrumsrör och att rengöra bakom toaletten

Checklista för badrummet 

 • Damma av skåp, badrumsdörr och lampor.
 • Torka av spegel med fönsterputs och duk.
 • Städa handfatet och kranen.
 • Rengör kakel i anslutning till handfat.
 • Rengör badrumsrör.
 • Torka av luckor och lådfronter.
 • Torka av krokar och handdukshållare.
 • Torka av kranar till dusch och badkar. 
 • Torka av munstycken.
 • Rengör badkar.
 • Rengör duschväggar och torka av väggarna.
 • Rengör vägghörn.
 • Städa toalett.
 • Rengör golvet.

Kök

Städhjälp på Södermalm

För att det ska vara trevligt att laga mat i köket är det viktigt att det hålls rent. En stor del som ser till att det är rent och fräsch är utförandet av veckostädning. Att ha en checklista för veckostädning i köket gör det lättare att utföra arbetet. Bygger du upp checklistan så att du gör städningen uppifrån och ner blir städningen mer effektiv. Vill du känna att köket ska bli extra fräscht efter du städat byt då disktrasa, vid behov glöm inte att byta diskborsten.

Checklista för köket 

 • Rengöra skåpsluckor.
 • Rengör fläkten. 
 • Rengöra kökskakel.
 • Rengör bänkskiva.
 • Rengör eventuella köksredskap, kaffekokare, mixer ect. 
 • Rengör spis.
 • Rengöra ugn.
 • Rengör diskhon.
 • Rengöra mikron.
 • Rengör kylskåp och frys.
 • Rengör bord och stolar.
 • Rengör övriga ytor ex: fönsterbrädor.
 • Rengör utrymmet där sopbehållare finns.
 • Dammsug golvet. 

Vardagsrum och sovrum

Checklista veckostädning

Veckostädningen i vardagsrum och sovrum är inte lika krävande som köket och badrum men minst lika viktig. Det som brukar ta längst tid när det kommer till städning av dessa rum är att plocka undan innan du påbörjar din städning. Det är därför bra att börja med att plocka undan så du kan utföra städning utan avbrott för att plocka upp leksaker eller annat från golvet. Vardagsrummet och sovrummets checklistor är ofta väldigt lika varandra. När du skapar din checklista för dessa är det viktigt att utforma dem så det passar ditt hem. 

Checklista för vardagsrum och sovrum 

Sovrum 

 • Dammtorka ytor där damm kan samlas som nattduksbord, hyllor garderob, fönster och tavlor.
 • Torka av lampor.
 • Torka av dörrar till garderoben.
 • Bädda rent i sängen.
 • Dammsug glöm inte under möbler, golvlister och i hörnen.

Vardagsrum 

 • Dammtorka torka ytor så som soffbord, tv-bänk och andra möbler.  
 • Torka även av din TV med en mikrofiberduk.
 • Rengör soffan.
 • Rengör inredning, lampor, tavlor och liknade. 
 • Dammsug hela golvet likt sovrummet.

Checklista

Veckostädning är viktig för din och hemmets hälsa. Fördelarna med att veckostäda är många. En av fördelarna med veckostädning är att den underlättar storstädningen som ska utföras några gånger per år. Genom att få en rutin på veckostädning utför du lätt dessa delarna under storstädning och kan istället fokusera på det andra momenten som sak göras i storstädningen. När du veckostädar och har det rent runt om kring dig får du lättare att fokusera på andra uppgifter. Förutom att använda en checklista för veckostädningen går det att underlätta med rätt utrustning och rengöringsmedel. Det är därför viktigt att se till att du har det som passar ditt hem innan du börjar städa. 

Tips inför för veckostädning 

Checklista veckostädning

Veckostädning kan kännas jobbigt och tidskrävande men en viktig del i vardagen. För att underlätta veckostädningen finns det en del saker du kan göra varje dag som bara tar någon minut. Gör du detta effektiviserar du veckostädningen och håller känslan av ett rent och fräscht hem längre. Förutom att skapa en checklista kan du även göra några av dessa sakerna. För att minska arbetsbördan på veckostädningen. 

Underlätta veckostädningen

Att köpa en tvättkorg till barnens rum är en bra ide då det kan slänga sina smutsiga kläder istället för att det hamnar på en stol eller på golvet. För att leda med gott exempel kan till dina barn kan du tänka på att hänga undan kläder där det ska vara eller se till att det hamnar i tvättkorgen. På detta sätt ser du till att det alltid är undan plockat och slipper göra det under veckostädningen. Att alltid bädda sängen på morgonen kommer få dig att uppleva ditt hem som renare. I ett rent och fräscht hem vill man inte heller stöka ner vilket kan hjälpa dig hålla efter och hänga in kläder eller lägga dem i tvättkorgen. Dessutom är det så trevligt att krypa ner i en bäddad säng på kvällen. Innan du lägger dig på kvällen kan du även städa undan lite snabbt.

Hålla efter 

Att hålla efter sig i hemmet är en stor del till att underlätta veckostädningen. Tar du inte hand om din disk direkt finns det en stor chans att det byggs upp mer och mer. Det kan leda till att diskberget efter matlagningen är stort och tar lång tid. Därför är det bra att ta hand om disken direkt och inte lämna glas och muggar i diskhon. För att kunna njuta av maten när den är klar kan du försöka diska undan medan maten står i ugnen eller puttrar på spisen. Hålla kylen ren från lappar eller bilder kan också ge ett intryck av ett renare hem. Gillar du att komma hem till ett städat hem kan du alltid försöka städa upp lite innan du går hemifrån.

Effektivisera Veckostädningen 

Alla tycker inte att veckostädning är kul och därför gäller det att hitta knep för att det ska bli lättare att göra. Att ställa en timer på 10 minuter och dammsuga så mycket du hinner på den tiden kan vara roligt för dig som gillar att tävla. Förutom att utmana dig själv kan du se vad som tog tid i dammsugningen och se om du kan lösa det problemet. Då kan du bli mer effektiv i dammsugningen och slutligen veckostädning. Andra knep som kan hjälpa dig bli mer effektiv kan vara att städa i ett rutnät eller zoner. Samla ihop kablar och försök se till att få upp dem från golvet. Köp rätt och bra utrustning. När du veckostädar se till att ta golvet sist då damm lätt faller ner när du dammtorkar. 

Veckostädning hos städföretagen

Checklista veckostädning

I vissa fall är det svårt att få ihop livspusslet med allt som ska göra och veckostädning. Känner du att veckostädning är en jobbig och tidskrävande syssla och vill lämna bort uppgiften till någon annan. Då kan du leta efter ett städföretag som kan ta hand om veckostädningen åt mig. Veckostädning hos städföretag underlättar din vardag så du kan fokusera på det andra. När städföretag veckostädar använder det flesta städföretag checklistor. Letar du efter ett städföretag som kan utföra din veckostädning kan du söka efter ett som använder checklistor. Detta då det visar att det finns rutin om veckostädning på städföretag. När ett städföretag har en bra rutin för veckostäd är sannolikheten att andra rutiner på städföretaget fungerar bra också. Det finns en del saker du bör tänka på när du väljer ett städföretag för veckostädning. 

Pris

Olika städföretag kan erbjuda olika priser. För att förstå hur priset hos ett städföretag blir som det blir finns det olika delar. Ett städföretag som har kollektivavtal för sina anställda kommer vara något dyrare än ett utan. För att du ska gå med ett gått samvete kan det vara bra att välja ett städföretag med kollektivavtal. Andra delar som du kan tänka på när det kommer till priset är vadd som ingår. Vad är grundutbudet hos företaget och vad går att lägga till. Detta för att du ska bli nöjd med tjänsten du betalar för. Att välja första bästa städföretag som du hittar är inte alltid bästa alternativet. Att undersöka lite flera olika städföretag för att hitta rätt är bra. Då får du en insikt i hur det fungerar hos olika städföretag och kan välja det som passar dig bäst. 

Tid 

En annan viktig del i att hitta rätt är att välja ett städföretag som kan anpassa sig för den tiden du vill ha det städat hos dig. För att detta ska kunna ske behöver du ha tänkt ut vilken dag och tid som sak vara din veckostädnings dag. Du behöver också tänka efter om du vill att städföretaget ska komma och städa varje, varannan eller var fjärde vecka. En annan del av tid hos städföretag är hur det håller tiderna när det ska städa. Beroende på storleken på städföretag kommer det se olika ut. Väljer du att anlita ett mindre städföretag för veckostädningen kan det vara svårare för dem att hålla tidspassning, då rese tiden mellan olika hushåll kan skapa problem. Då en städare kan behöva åka över en större del av staden där du bo. 

Utförandet 

Hur ett städföretag utför städet är också viktigt att ha i tanken innan du väljer städföretag för veckostädning. Genom att kontrollera städföretagets checklistor kan du få en ide hur det fungerar. Det du också kan kika på är hur det gör med utrustning och dosering. Ska du själv stå för utrustning och medel eller är det något städföretaget tar hand om. Har städföretaget någon fokus på miljön och om det städar enligt svanenmärkt städrutin. Dessa punkter är alltså viktigt att titta på hos olika städföretag för att kunna välja rätt i slutändan. 

Storlek på städföretaget 

Förutom att storleken har betydelse i tidsaspekten kan du också se hur städföretaget har växt det senaste åren. Ett städföretag med en större tillväxt kan du tänka har nöjda kunder som stannar och rekommenderar företaget till familj och vänner. Därför kan det vara bra att välja ett städföretag som det har gått bra för storleksmässigt. 

Veckostädning med checklistor hos Vardagsfrid

Går du i tankar om att lämna över veckostädningen till ett städföretag? Vardagsfrid har nya uppdaterade checklistor som kanske passar dig. Hör av dig till oss idag och ta reda på mer om vad vi kan erbjuda till din veckostädning. Klicka på knappen nedan så svara vi på dina frågor och funderingar. 

95 %

Kundnöjdhet

150

Antal anställda

1 000

Antal första jobb i Sverige

 3 000 000 

Antal städade kvm per år

Utmärkelser

Ta ett möte med oss via telefon eller video.

Beställ städhjälp