Almegas lägesrapport för RUT Q3 2016 har kommit och visar att antalet RUT-bolag minskat med -12,5%. I en bransch som tidigare hade en stadig tillväxt på över 20%. Med halveringen på RUT har fler bolag än tidigare sett kundtillströmningen sina. Det kanske inte var de mest konkurrenskraftiga bolagen, men det visar hur känsliga bolagen är. Ca 80% av städföretagen är fem eller färre anställda och är väldigt känsliga för förändringar.
Många nya kunder på Vardagsfrid under 2016 har undrat hur RUT fungerar eller finns efter ändringarna.
Förvirringen har varit stor och tveksamheten gör att kunden kanske inte tror att det räcker längre. DI Gasellföretaget Vardagsfrid märker att tillväxten är svårare nu. Anställningstakten kan inte vara lika aggressiv längre – nu måste vi vänta in kundunderlaget.
Efter sommaren expanderade man RUT-avdraget till fler branscher t.ex trädfällning, flytt osv. RUT-tappet har under hösten gått från -12,5 till -8 men det är bolagen utanför städbranschen som står för tillväxten. Dolt i dessa +4,5% är städbolagen som försvunnit. Alla dessa nya bolag som använder RUT-avdraget består är sporadiska tjänster och är svårare att skapa trygga förutsägbara anställningar på.
Beroende på vad man tycker syftet är med RUT-avdraget är så är det bra eller dåligt. Vill man skapa trygga långsiktiga anställningar så ska man fokusera på de tjänster som finns i prenumerationsmodell.
Det är enklare att erbjuda fasta jobb till personal som jobbar med återkommande prenumerationskunder, än sporadiska flyttstädningar osv. Vardagsfrid är stolta över sin låga andel timanställda, men det bygger på att vi bara har prenumerationskunder.