News Arkiv | Vardagsfrid

Tvätta skor i tvättmaskin - en komplett guide

Skriven av Angelica Jonsson Landström | 2023-04-25 08:52

Hur tvättar man skor i tvättmaskin?

Tvättmaskinen är en fantastisk maskin i hushållet och ger mycket för hemstädning. Att tvätta skorna i tvättmaskinen är ett enkelt sätt att få skorna att se ut som nya igen. Även om det är skönt att bara slänga in skorna lite snabbt i tvättmaskinen så är det viktigt med förberedelserna. Detta är både för resultatet och för att inte skada tvättmaskinen. 


Avsnitten i det här inlägget:

Vilka skor kan man tvätta i tvättmaskinen?

De flesta skor som är gjorda i syntet/konstmaterial eller bomull går bra att köra i tvättmaskinen medan läder och mocka skor aldrig bör tvättas i tvättmaskinen. Det viktigaste att komma ihåg är att alltid läsa tvättråden för just dina specifika skor för att uppnå bästa resultat. Hittar du inga instruktioner i dina skor så kan du oftast läsa skötselråd på skomärkets hemsida. 

Förberedelser

Innan skorna kan köras i tvättmaskinen är det viktigt att förbereda dem:

  1. Ta bort skosnören och eventuellt innersulan om det är löstagbar (innersulan bör tvättas för hand men skosnörena kan du stoppa i en tvättpåse och köra med skorna eller tvätta för hand med sulorna)
  2. Borsta av skorna med en borste eller trasa för att få bort så mycket damm och smuts som möjligt från skorna. Kontrollera sömmarna och eventuella skador på skorna innan du kör dem i maskinen. 
  3. På yttersulan kan grus och damm samlas och det blir därför viktigt att rengöra den delen ordentligt innan du kör skorna i tvättmaskinen.

Var försiktig med tvättmaskinen 

När du ska tvätta skorna i tvättmaskinen är det viktigt att vara varsam med den. Att se till att skorna är rena från grus är viktigt för att tvättmaskinen inte ska ta skada.  Ett tips är att lägga in några handdukar med skorna för att både dämpa ljudet och det hjälper också mot att trumman i tvättmaskinen ska få bulor.

 

Tvätta sneakers och gympaskor i tvättmaskin


Sneakers och gympaskor går oftast utmärkt att slänga in i tvättmaskinen, men det finns några saker du bör tänka på innan du kör igång.

  1. Börja med att slå skorna sula mot sula utomhus för att bli av med löst sittande smuts och grus.
  2. Läs tvättråden i skorna eller på skotillverkarens hemsida för rekommendationer (om de inte tillåter maskintvätt så läs här hur du kan tvätta sneakers & gympaskor för hand)
  3. Kontrollera om innersulorna tål maskintvätt för att undvika skador, om inte så ta ut de och handtvätta.
  4. Tvätta i kallt vatten för att undvika att skorna gulnar och skada limningen (max 30 grader).
  5. Använd en tvättpåse för att skydda skorna och minska att mikroplaster sköljs ut i vattnet.
  6. Undvik att tvätta sneakers och gympaskor gjorda i läder eller mocka i tvättmaskinen.
  7. Lufttorka skorna tills de är torra, du kan även lägga tidningspapper i skorna som hjälper till med att suga upp vattnet, men var försiktig då bläcket på tidningspappret kan färga av sig på skorna.


Tvätta vita skor i tvättmaskin

Att tvätta vita skor i tvättmaskinen kan göra dem renare och fräschare igen, men det finns några tips du bör följa för att få bästa resultat:

  1. Börja med att slå skorna sula mot sula utomhus, ta sen bort ytliga fläckar och smuts genom att använda en mjuk borste eller en fuktig trasa, det kommer att göra tvättprocessen mer effektiv.
  2. Kontrollera så att skorna tål att tvättas i tvättmaskin, om inte så kan du läsa mer här om hur man kan tvätta vita skor för hand.
  3. Ta ut innersulor och skosnören och tvätta de för hand, läs här du gör det.
  4. För bästa resultat, använd ett vittvättmedel som innehåller blekmedel (gärna svanenmärkt) för att ta bort fläckar och missfärgningar på skorna.
  5. Mät ut tvättmedel och undvik att överdosera tvättmedlet då det kan göra skorna grumliga och lämna rester. Använd en mindre mängd än du vanligtvis skulle göra.
  6. Tvätta i kallt vatten: Förhindra krympning eller deformation genom att tvätta skorna på en kall tvättcykel istället för varmt vatten (max 30 grader).
  7. Använd en tvättpåse: Skydda skorna från skador genom att placera dem i en tvättpåse eller gammalt kuddöverdrag och undvik att skosnören fastnar i tvättmaskinens delar.
  8. Lufttorka skorna tills de är torra, du kan även lägga tidningspapper i skorna som hjälper till med att suga upp vattnet, men var försiktig då bläcket på tidningspappret kan färga av sig på skorna.

Relaterade artiklar: 5 steg till en ren tvättmaskin

Gör rent vita skor med husmorstips

Det finns några husmorstips du kan använda för att göra rent dina vita skor med:

Tandkräm

Vita tänder, vita skor! Tandkräm kan göra susen för att göra dina vita skor rena igen, gör följande:

  1. Trä lite vit tandkräm på en utnött tandborste och borsta fläckarna.
  2. Låt verka en stund och torka sen av tandkrämen med en fuktig trasa eller handduk.

Bikarbonat & ättika

Bikarbonat och ättika gör underverk i allt från matlagning, bakning och städning. Det kan även hjälpa dig att göra rent dina skor, gör följande:

  1. Ta på dig ett par handskar för att skydda händerna.
  2. Blanda lika delar vatten och ättika i en sprayflaska och spraya utsidan av skorna.
  3. Strö sen bikarbonat på fläckarna, den kemiska effekten kommer att göra att det börjar bubbla och fräta.
  4. När det avtagit så borsta fläckarna med en uttjänt tandborste för att bli av med de tuffaste fläckarna.
  5. Torka av skorna med en handduk eller trasa och låt torka.

Tvätta skor för hand

Skor som inte bör tvättas i tvättmaskinen kan du tvätta för hand istället. Det är bra att förbereda skorna på samma sätt som du skulle göra om du körde dem i tvättmaskinen. Här kommer några tips på hur du kan tvätta skorna för hand.

  1. För att få bort löst smuts och damm från skorna kan du slå ihop sulorna utomhus. På samma sätt som du skulle ta bort innersulan och skosnörena för att köra skorna i tvättmaskinen bör du ta bort dem vid handtvätt också. Tvätta sedan dessa för sig. Torka av ovansidan och sulorna med en trasa eller borsta med en borste för att få bort det du kan.
  2. Gör iordning en hink med ljummet vatten och lite milt tvättmedel. Ta sedan en borste eller tandborste och doppa i blandningen. Sedan med cirkulära rörelser borstar du skorna. Det kan behövas upprepas några gånger för att fläckarna ska ge sig och att smutsen ska försvinna.  
  3. Byt sedan till rent vatten och skölj av borsten. Borsta av skon igen med den rena borsten tills all smuts och tvättmedel är borta.
  4. För att rengöra yttersulan ska den också skrubbas, här kan det behövas att man använder en universal pasta med borste och skrubbar ordentligt. Använd en skoborste eller en gammal tandborste för att ta bort lös smuts och damm. Du kan också använda en torr trasa för att torka av skorna. 

    Om det finns envis smuts på yttersulan, blanda en lösning av tvättmedel och vatten och applicera det på smutsen. Låt lösningen verka i några minuter innan du skrubbar bort smutsen med en skoborste eller trasa.

    Om det finns missfärgningar på yttersulan kan du använda en blandning av ättika och vatten för att ta bort fläckarna. Applicera lösningen på fläcken och torka bort det med en ren trasa. 

    Undvik att använda starka rengöringsmedel eller lösningsmedel som kan skada skorna. Använd istället milda rengöringsmedel och testa alltid på en liten, dold yta innan du applicerar det på hela skon.
  5. Låt stå tills de är helt torra och lägg sedan i innersulan och sätt i skosnörena igen.

Tvätta skosnören och innersulor

För att få önskat resultat på skorna är det viktigt att rengöra innersulan och skosnörena när du tvättar skorna i tvättmaskinen eller handtvättar. Precis som med skorna kan man tvätta skosnörena på lite olika sätt. Skosnörena kan du lägga in i en tvättpåse och köra med skorna i tvättmaskinen. Ett annat alternativ är att handtvätta dem tillsammans med innersulan.

  1. Ta ut innersulan och lägg dem i handfatet eller en tvätthink med ljummet vatten och tvättmedel alternativt diskmedel. Massera sulorna först en stund för att lösa upp smutsen och låt dem sedan ligga i vattnet i ungefär en timme.
  2. Krama lite till och använd en borste för att skrubba de mer envisa fläckarna.
  3. Skölj rent sulorna så tvättmedlet försvinner.
  4. Låt sedan sulorna lufttorka innan du stoppar tillbaka dem i skorna.

Dålig lukt i skorna

När skorna luktar är det inte svettlukt skorna avger utan bakterier som satt bosatt sig i skorna. Fotsvett är dock anledningen till att bakterier får fäste i skorna. Ett effektivt sätt att ta bort dålig lukt ur skor är med bikarbonat. Med bikarbonat tar du effektivt död på dem och då försvinner lukten. För att få bort dålig lukt kan du använda något av nedanstående tips.

  • Tvätta innersulan. Ta bort sulorna och tvätta dem med tvätt- eller diskmedel. Låt sulorna lufttorka innan du lägger tillbaka dem i skorna.
  • Pudra insidan av skorna med rejält med bikarbonat. Låt stå över natten och dammsug eller skaka ur nästa morgon. Bikarbonaten drar till sig fukt och neutraliserar samtidigt dålig lukt.
  • Det finns speciella bollar att lägga i skorna att köpa som drar till sig och tar bort den unkna lukten.
  • Är innersulorna bortom räddning kan det vara dags att byta ut sulorna till ett par nya fräscha.


Ett annat sätt är att lägga torra tepåsar i skorna under natten. De suger upp fukten och lämnar en angenäm doft.

Det finns några saker som du bör undvika när du tvättar skor i tvättmaskinen:

  • Använd inte för mycket tvättmedel: Överdriven användning av tvättmedel kan göra skorna svårare att rengöra och kan lämna rester på skorna som kan skada materialet.
  • Tvätta inte skor med material som inte tål vatten: Vissa material, som läder eller mocka, tål inte vatten. Tvättning av sådana skor i tvättmaskinen kan skada dem permanent.
  • Tvätta inte skor med metallbeslag: Skor med metallbeslag som spännen eller nitar kan skada tvättmaskinen eller andra kläder i tvätten. Om du tvättar skor med metallbeslag, se till att du skyddar dem genom att sätta dem i en tygpåse.
  • Tvätta inte skor med för hög temperatur: Hög värme kan skada vissa material, som gummi och plast, på skorna. Kontrollera alltid tvättanvisningarna på skorna för att se till att du tvättar dem vid rätt temperatur.
  • Tvätta inte skor med för mycket tryck: Skor som utsätts för för mycket tryck i tvättmaskinen kan deformeras eller förlora formen. Använd en skonsam tvättcykel med låg centrifugering för att undvika detta.

    Genom att undvika dessa saker kan du förlänga livslängden på dina skor och säkerställa att de håller sig i gott skick även efter tvätt.

Relaterade artiklar: Läs hur du rengör din tvättmaskin

Bli av med veck i skorna

Skrynkliga skor med veck är aldrig kul men det är nästan oundvikligt oavsett hur försiktig du är. Som tur är kan du göra något åt det! De här tipsen fungerar bäst på skor gjorda i läder eller syntet läder, men fungerar även  på skor gjorda i suede. Var då bara extra försiktig med att inte våta handduken för mycket då suede och vatten inte gifter sig väl.

Det kan vara värt att investera i skoblock eller anti-creasing skydd för att i framtiden hjälpa till att undvika att vecken uppkommer.

Men, om du nu redan har veck i skorna så kommer här tips på hur du minskar de:

  1. Stoppa skorna med något som hjälper till att hålla de spända som t.ex. ett skoblock eller packat tidningspapper.
  2. Ta en fuktad handduk (helst tjockare variant så du skyddar skon) och lägg över delarna på skon som har veck. 
  3. Värm ett strykjärn till ca 20 grader och stryk på handduken i 10 sekunder intervaller. Var försiktig och lyft på handduken till och från så du inte råka bränna skon.
  4. När vecken minskat och du är nöjd med resultatet så ta bort handduken och var noga med att stänga av strykjärnet, vänta tills skon svalnat och ta ut stoppningen.

Vilka är fördelarna med att tvätta skorna i tvättmaskinen?

Tvättning av skor i tvättmaskinen är en effektiv och tidsbesparande metod för att rengöra dem. Detta kan också bidra till att förlänga livslängden på skorna genom att avlägsna smuts och fläckar som annars kan påverka deras utseende och funktion.

Vilka är nackdelarna med att tvätta skorna i tvättmaskinen?

Det finns vissa nackdelar med att tvätta skor i tvättmaskinen, såsom risken för skador på skorna, särskilt om de inte är lämpliga för tvättmaskin. Tvättning av skor i tvättmaskinen kan också orsaka att de tappar formen eller förlorar sin färg.