Har du fått stopp i avloppet? Oroa dig inte! I detta blogginlägg delar vi effektiva husmorstips för att lösa problemet. Från enkla knep med allt från ättika och bikarbonat till andra smarta lösningar, vi har allt täckt för att hålla ditt avlopp fritt från hinder. Låt oss dyka in och återställa ditt rörsystems smidighet med några beprövade hemmagjorda metoder!
Att få stopp i avloppet är en vanlig utmaning och är ett resultat av stekfett, matrester, bakterier, hårstrån, hygienartiklar, papper och annat som fastnat och under tiden bildat avlagringar i rören. Men med rätt metoder och förebyggande åtgärder kan problemet hanteras effektivt.
Innan vi kommer till tipsen har vi samlat en checklista med saker som är bra att ha hemma och som kommer att komma till användning vid stopp i avloppet.
Tanken att man ska använda en stark propplösare kan vara lockande, men det ska du undvika. De kan inte bara fräta sönder och skada dina rör och vattenlås utan är även dåliga för miljön. Propplösare innehåller även direkt farliga ämnen för din hälsa såsom natrium och kaliumhydroxid som kan leda till frätskador om du skulle råka få det på dig.
Morgon och kväll står vi och fixar oss framför badrumsspegeln och när vi gör det använder vi oss ofta av olika produkter. Smink, ansiktsrengöring, hårvax, tandkräm är några exempel på produkter som kan vara feta och som tillsammans med hår som rinner ner i handfatet bildar avlagringar som fastnar och med tiden leder det till slut till stopp i rören.
Rengör vattenlåset, behållaren som sitter mellan handfatets rör och det som går ut i avloppet. Först, stäng av vattenkranen och ta därefter en bild på hur delarna sitter. Skruva loss delarna på vattenlåset och placera en hink under för att fånga vattnet. Ta bort vattenlåset, rengör det och rören med en diskborste och varmt vatten. Återmontera vattenlåset och se till att delarna är ordentligt åtdragna för att förhindra läckage.
Koka upp några liter varmt vatten.
Droppa ner två - tre droppar diskmedel (YES/Grumme) i handfatet och häll därefter ner det varma vattnet och låt stå i femton minuter för att lösa upp fett- och smutsavlagringar.
Spola varmvatten med högt tryck från kranen.
Oftast räcker det med de här stegen för att lösa de flesta problem och de är även mest miljövänliga, men om det mot förmodan inte skulle räcka så gör följande:
Häll fyra matskedar bikarbonat, en matsked salt och en deciliter ättika ner i handfatet. Hör hur det börjar fräsa och bubbla i röret, när bubblandet avtagit så häller du kokhett vatten ner i röret och sen spolar med varmt vatten för att bli av med eventuella rester av smuts som finns kvar.
För att behålla ett bra vattenflöde i rören, förebygga avlagringar, dålig lukt och stopp i framtiden så kan du en gång i månaden hälla två-tre droppar YES/Grumme diskmedel och ett par liter kokhett vatten ned i handfatet, låt det stå i 15 minuter och skölj därefter med hett vatten från kranen.
Varje gång du sköljer undan efter matlagningen eller diskar så leder det på sikt till stopp i diskhon då matrester och fett sköljs ner, samlas och bildar blockeringar i avloppsröret. Olämpliga föremål kan också fastna och orsaka stopp. Det är aldrig kul att se att vattnet inte rinner ner som det ska, men det finns en stor chans att du kan lösa det själv smidigt och enkelt.
Om ovanstående inte löst proppen kan du ta till med en vaskrensare (sugpropp) och svanenmärkt diskmedel. Behåll lite vatten i diskhon då det behövs för att vaskrensaren ska få bäst effekt. Tejpa för avrinningshålet. Häll ner några droppar diskmedel och låt verka femton-tjugo minuter, pumpa därefter med vaskrensaren tills proppen släpper.
Oftast räcker det med de här stegen för att lösa stoppet och de är även mest miljövänliga, men om det mot förmodan inte skulle räcka så gör följande:
Skopa ut vattnet och häll ner fyra matskedar bikarbonat, en matsked salt och en dl ättika ner i diskhon. Hör hur det börjar fräsa och bubbla i röret, när bubblandet avtagit så häller du kokhett vatten ner i röret och sen spolar med varmt vatten för att bli av med eventuella rester av smuts som finns kvar.
För att undvika framtida stopp så efter användning, torka ur din stekpanna, form eller kastrull med hushållspapper och släng det använda pappret i papperskorgen. Installera en sil i vasken om du inte har det för att fånga upp eventuella matrester och skrapa alltid ner alla matrester från tallriken i återvinningen/papperskorgen.
Gör det även till en vana att varje vecka hälla kokhett vatten med ett par droppar Svanenmärkt diskmedel ner i dina rör för att minska risken för stopp och dålig lukt.
Om vattnet inte rinner undan och stiger kring golvbrunnen när du duschar, är det troligtvis en ansamling av hår och tvålrester som orsakar problemet. Du kan också få stopp om du sköljer växter eller annat i duschen. Det kan uppfattas som lite ofräscht att göra rent i golvbrunnen, om du är känslig så använd ett par diskhandskar.
Ta bort golvbrunnssilen genom att försiktigt stoppa in något smalt i ett av hålen, lyft upp silen och lägg den åt sidan.
Rensa sedan bort allt skräp och smuts som inte hör hemma i golvbrunnen och släng det i soporna.
Ta bort vattenlåset genom att lyfta det lilla handtaget, vrid hela insatsen och lyft upp det, det är oftast här problemet sitter när du har ett stopp.
Ta ut allt som sitter fast och ta därefter en uttjänt tandborste med lite diskmedel på (YES/Grumme) och borsta rent.
Borsta även kanter och se till att montera tillbaka vattenlåset ordentligt för att förhindra dålig lukt från att sprida sig. Fyll på med vatten och placera tillbaka golvbrunnssilen.
För att undvika framtida stopp och dålig lukt så se till att du tar bort hår och annat som fastnat i golvbrunnssilen efter varje dusch. Du kan även installera ett hårskydd i brunnen som förhindrar att hår och andra partiklar fastnar i golvbrunnen, de finns att köpa billigt och är smidiga att använda och tömma i papperskorgen. Se även till att regelbundet spola rent i vattenlåset med varmt vatten regelbundet för att förhindra att nya stopp framkommer.
Stopp i toaletten är aldrig en rolig upplevelse. Stigande vatten och panik över att det ska rinna över kanten är något som kan hända oss alla. Tänker man sig inte för en extra gång är det lätt att saker som inte ska hamna i toaletten faktiskt hamnar där, t.ex. Tops, tamponger, pappershanddukar m.m. För mycket toalettpapper och avföring kan också leda till stopp. Som tur är så finns det ett gäng saker du kan göra för att lösa det och förhindra att det inte sker igen.
Vid stopp i toaletten kan du öka trycket genom att fylla toaletten med vatten. Efter första spolningen, vänta tills vattnet sjunker tillräckligt för att få plats med ännu en spolning. Spola igen för att försöka flytta blockeringen längre ned i avloppet. Upprepa flera gånger om nödvändigt tills proppen släpper. Ha tålamod och testa flera gånger.
Om stoppet inte släppt så kan det behövas mer tryck. Ta då en hink och fyll med vatten, ställ dig en bit över toalettstolen och häll ner vattnet i den. Trycket kan hjälpa till att skjuta undan proppen. Kom ihåg att inte hälla mer vatten än som kan få plats i toalettstolen så det inte orsakar en översvämning.
Om stoppet fortfarande är kvar så testa använd toalettborsten för att skapa baksug. Det gör du genom att du trycker toalettborsten djupt ner i toaletten och snabbt drar ut den, testa göra det flertalet gånger och ur olika vinklar för att proppen ska släppa.
Om ovanstående inte löst proppen kan du ta till med en vaskrensare (sugpropp) och svanenmärkt diskmedel. Är toalettstolen fylld med vatten så skopa en del vatten ur toaletten, häll ned några droppar diskmedel och låt verka femton-tjugo minuter, häll sedan ner varmt vatten och låt även det verka femton-tjugo minuter (häll inte ner kokhett vatten då det kan göra så att toalettstolen spricker). Pumpa därefter med vaskrensaren tills proppen släpper.
Skulle proppen fortfarande inte släppt så kan du använda dig av ett rensband, det är ett metallband som man matar ner i toaletten. Rensbandet hjälper till att peta hål i proppen och trycka sig igenom stoppet så att det lossnar. Använder du ett rensband i toaletten bör du vara lite försiktig då det kan skada porslinet och dina rör om du har gjutjärnsrör.
För att undvika framtida stopp i toaletten så se till att inget annat än toalettpapper hamnar där och spolas ner. Hushållspapper, servetter, tvättlappar, våtservetter, pappersnäsdukar, snus, tops och tamponger hör hemma i papperskorgen och inte i toaletten då de orsakar proppar och i värsta fall att pumpar sätts igen vilket kan leda till driftstopp och att orenat avloppsvatten rinner ut i naturen och skadar miljön. Gör det även till en vana att en gång i månaden hälla i ett par droppar YES/Grumme och spola med varmt vatten i toaletten för att hjälpa till att undvika proppar.
Relaterad artikel: Så blir du av med svartmögel i badrum
Alla problem går dock tyvärr inte att lösa själv vid egen hemstädning och då kan det bli läge att anlita ett proffs. Specialiserade rörmokare har expertis och rätt utrustning för att rensa avloppet på ett säkert och effektivt sätt, vilket kan hjälpa till med att förhindra allvarligare skador och återkommande stopp i framtiden.
Är du intresserad av hemstädning? Klicka på knappen nedanför, fyll i dina uppgifter så tar vi kontakt och berättar hur Vardagsfrid kan hjälpa just dig.