News Arkiv | Vardagsfrid

Vad ingår i storstädning? | Vardagsfrid

Skriven av Torkel Kristoffers | 2021-04-18 22:00

Storstädning:

En grundlig hemstädning som en storstädning  omfattar hela huset, både från insidan och ibland även utsidan. Storstädningen behöver inte göras speciellt ofta—någon gång per år räcker väl. En vanlig storstädning innefattar vanligtvis allt ifrån dammsugning till fönsterputsning, moppning och tvättning av möbler, och så vidare. Storstädning betyder inte alltid samma sak för alla; olika människor storstädar på olika sätt, beroende på vad som funkar bäst för dem. Det är också bra att tänka på att det finns många ytor som man kanske glömmer bort vid vanlig städning—försök att inkludera dessa när du gör din storstädning.

När du gör din storstädning är det viktigt att använda sig av rätt utrustning samt ha en plan för hur du ska gå till väga. Utrustning som är bra att använda är upp till dig vad som känns bäst, olika produkter funkar olika bra för alla. Några exempel är dammsugare, fönsterskrapa, hinkar, bra rengöringsmedel och dukar eller trasor att rengöra med. Annan utrustning som kan användas är till exempel diskborstar. Diskborstar är väldigt bra för smuts som sitter lite hårdare som en duk inte klarar av.

Som sagt så kan storstädning se ut på många olika sätt. Här kommer en sammanfattning av saker som vanligtvis ingår i en storstädning:

Dammsugning

 

Dammsugaren är nog det mest självklara och lättaste att påbörja en storstädning med. På kort tid kan du få mycket bra resultat och en bra grund till resten av din storstädning. När du dammsuger kan det vara bra att tänka på några olika saker som:

  • Använd rätt munstycke vid rätt tillfälle. På lite smalare eller tajtare områden kan det vara bra med ett lite smalare munstycke för att verkligen komma åt all smuts. På fönsterkarmar eller bänkar funkar borstmunstycket väldigt bra. Om du inte skulle ha olika munstycken kan du testa att ta bort munstycket helt när du är på lite tajtare områden.
  • Tänk på att dammsuga ställen högre upp innan golvet. Dammsug möbler, golv lister, fönster och så vidare innan golvet. Om du börjar med att dammsuga golvet först finns det risk att damm faller ner på golvet från högre höjder och du måste dammsuga golvet igen. 
  • Var noga med att rengöra dammsugaren från damm och smuts i filtret samt att tömma dammsugarpåsen regelbundet. 

Relaterad läsning

Bästa dammsugaren för hemmet

Fönsterputs

 

Fönsterputs är även det en vanlig del när du gör din storstädning. Putsa fönster är ett bra sätt att få bostaden att kännas fräschare direkt. Fönster blir lätt fläckiga och smutsiga, speciellt om det blåser mycket ute och vädret är tråkigt. Fönstren är enkel att rengöra och kommer att ge bostaden är snygg uppfräschning. Har du rena fönster får du även in mer och klarare solljus än om dom skulle vara full med smuts. Vårdade fönster får även en längre livstid än fönster som inte tas hand om.

Fönsterputs är lite av ett projekt tidsmässigt och kan ta en stund beroende på hur många fönster du har. Har du få fönster så kan du få fönsterputsningen klar på någon timme. 

Utrustning du kan ha användning av är hink, vatten med fönsterputs, sprayflaska, fönsterskrapa, tvättsvamp och en torr duk eller trasa att torka rent med.

Här kommer en guide för att putsa fönster:

Börja med att spraya vatten och fönsterputsmedel över hela fönstret. Använd sedan en tvättsvamp eller liknande om du har fläckar du måste skrubba bort. Använd sedan fönsterskrapan och dra från toppen av fönstret ner till botten. När du använder fönsterskrapan tänk på att överlappa varje drag så att du tvättar hela fönstret. När du är klar med det så torkar du av med en ren duk. Va noga med att torka riktigt så allt vatten är borta, annars kommer du få fläckar av ‘’torkat’’ vatten på fönstret.

Relaterad läsning: 7 Myter om fönsterputsning

Tvätta möbler och inredning

Genom att damma och torka av dina möbler när du storstädar kommer det se fräschare ut hemma. Använd bara en dammvippa och städa bort dammet som finns på dina möbler. När du har dammat av möblerna så tar du en duk eller trasa och blötlägger den i vatten och rengöringsmedel. Torka sedan av möblerna med vatten och rengöringsmedlet. När du är klar med det torkar du bara rent med en torr duk.

Inredning och ‘’mjuka möbler’’. Torka av lampor, krukor, ljuslyktor, tavlor och liknande med en fuktig trasa. I vissa fall kan det krävas något medel men smutsen då dessa saker brukar endast vara damm som är enkelt att få bort. Annars kan ett vanligt rengöringsmedel vara hjälpsamt. Soffan städa du genom att plocka bort alla kuddar och tar bort överdragen. Släng dom i tvätten enligt anvisningar och dammsug soffan. Passa även på att flytta på soffan och dammsug under. Likadant städas sängen. Dammsug igenom och under sängen. Mattor rengörs genom att först dammsuga för att inget löst smuts ska falla av när du flyttar på den. Häng sedan upp mattan och piska ut dammet som sitter fast.

Städa kök

 

I köket finns en rad olika saker du kan gör under din storstädning. Kök används dagligen i de flesta hushåll och därför är det lätt att det smutsas ner och blir en del att städa. Kök bör städas regelbundet på grund av matos och så vidare. 

Här kommer en lista på olika saker man bör städa i köket och en beskrivning hur:

  • Diskhon

Diskhon går snabbt att rengöra med hjälp av en duk, vatten och rengöringsmedel. Blötlägg duken och torka igenom hela diskhon. Spruta sedan rent med vatten från kranen.

  • Mikron

Rengör mikron med hjälp av en mikrovågssäker skål och vatten blandat med någon av dessa medel: Citron, Ättika eller Såpa.

Starta mikron på högsta effekt 2-4 minuter. Innehållet i skålen kommer att bilda en ånga i mikron som rengör den. Torka sedan rent i mikron. 

  • Skåpluckorna

Använd en duk, vatten och ett avfettande rengöringsmedel. Torka av skåpluckorna, tänk på att tvätta runt hela luckorna då smuts kan sitta runt kanterna. torka sedan av.

  • Köksbordet och stolarna

Tvätta av med hjälp av ett allrengöringsmedel och vatten. Glöm inte benen på bordet och stolarna. Tänk även på att byta möbeltassarna då dom har en tendens att fånga upp smuts och mat som kan finnas på golvet

  • Bänkskivan

Bänkskiva tvättas enkelt med ett allrengöringsmedel och en duk. Tvätta efter behov och torka sedan av.

  • Kylskåpet

Töm kylskåpet och passa på att rensa gammal mat som gått ut. Använd sedan varmt vatten och diskmedel för att rengöra hyllorna och lådorna i kylen. Tvätta sedan insidan av kylskåpet med allrengöring, jobba dig från taket i kylskåpet och sedan neråt. Torka sedan av insidan så det är torrt innan du sätter tillbaks hyllor och lådor. Utsidan rengörs enkelt med en fuktig duk.

  • Ugnen

När du ska städa din ugn, börja med att plocka ut gallret och lägg i blöt om du har möjlighet. Badkaret funkar bra om du har ett sånt, annars kan du bara diska av det för hand med vatten och diskmedel. Tvätta insidan av ugnen med en tvättsvamp och ugnsrengöring. Starta sedan ugnen och följ anvisningarna på flaskan. Torka sedan ur efter att ugnen svalnat.

  • Spis

Spisen mår bäst om man tvättar av den varje gång den blivit använd. Använd diskmedel och en fuktig duk för att rengöra spisen. Induktionshällar rengörs med ett milt allrengöringsmedel och en glasskrapa. torka sedan av med en duk, gärna mikrofiber om du har det. 

  • Fläkten 

Torka av utsidan på fläkten med en fuktig duk och såpa. För fläktar i aluminium rekommenderas att tvätta med kolsyrat vatten. Gå igenom hela fläkten utvändigt, var noga med undersidan där fett lagras. 

Filtret i fläkten kan du köra i diskmaskinen eller tvätta med yes eller en blandning på bikarbonat och ättika.

Städa badrum

  • Toalett

Toaletten kan vara bra att rengöra sist på grund av risken för att bakterier. När du rengör toaletten använder du helst ett rengöringsmedel avsett för badrum, jobba dig sedan runt och bakom toalettstolen. Rengör sedan i toaletten med hjälp av WC-rent och en toalettborste.

  • Handfat

Använd ett surt rengöringsmedel för att bekämpa den kalk som kan ha byggts på handfatet. Torka runt och under handfatet innan du kliver på kranen. Kranen rengörs med samma rengöringsmedel då kalk är vanligt förekommande på kranen och i badrummet.

  • Damma av

Använd en fuktig duk och tvätta bort damm på skåpen inne i badrummet och runt spegeln. Damma även av andra skåp eller hyllor som kan finnas i badrummet.

  • Dammsug

Dammsug inne i badrummet efter behov. Vanligtvis så behöver det inte dammsugas så speciellt mycket inne på badrum.

  • Dusch och badkar

Börja med att tvätta munstycken och kranar, använd badrumsrengöring vid behov. För badkaret och duschen använder du badrumsrengöring och går igenom väggar och golv där kalk samt fett och hudavlagringar kan finnas. Börja med att använda samma badrumsrengöring men om den inte skulle funka kan du testa ett starkare medel. Gå igenom och se att du rengjort överallt. Hörnen brukar vara en plats det kan lagras smuts.

Ytor som är lätt att glömma

Det finns fler ytor än vad man tror som är lätt att glömma bort. Vissa är lite större vissa är lite mindre, några är uppenbara vissa är mindre uppenbara. 

Här kommer en lista på en del ytor som glöms bort.

  • Under möbler och vitvaror

Dammsug under möbler och vitvaror. Eftersom det här är ställen som sällan rengörs samlas mycke damm och skräp. En snabb dammsugning på dessa ställen fräschar upp rejält.

  • Dörrkarmar och lister

Lister och dörrkarmar samlar mycket damm. Även om det inte syns speciellt mycket så finns det där och är smart att dammsuga så att det blir rent och fräscht.

  • Växter

Här samlas mycket damm. Ställ växterna i duschen eller badkaret och skölj av med en svag stråle. Det är både nyttigt för växterna och gör dom snyggare.

  • Köksutrustning

Rengöra utrustningen i köket som kaffebryggare, vattenkokare, brödrost och andra maskiner är bra för deras livslängd. Brödrosten behöver inte så mycket mer än en utvändig tvätt och en tömning på smulor som kan ligga i den. Många brödrostar har en lucka under som man kan dra ut och tömma på smulor, annars får man vända upp och ner på den och skaka ut smulorna. 

Kaffebryggaren mår bra av en avkalkning. Avkalkning gör man genom att köra en bryggning med citronsyra, ättika eller avkalkningsmedel. Kör sedan två bryggningar med endast vatten. Tvätta sedan av utsidan. 

Avkalkning av vattenkokaren gör du på samma sätt som med kaffebryggaren. Fyll upp med vatten och använd citronsyra, ättika eller avkalkningsmedel och kör en kokning. Om du använder ättika kan du behöva koka nån gång till för att få bort smaken av ättika.

  • Inne i garderoben

Plocka ur alla lådor och dammsug golvet inne i garderoben. Använd sedan vatten och såpa för att att rengör tak och väggar i garderoben. Tänk på att dammsuga skarvar och hörn där damm kan samlas. Passa på att tömma gamla kläder som du inte använder och skick

Anlita Vardagsfrid idag

Oavsett om det handlar om ditt hem eller kontor, ser vi till att du får en grundlig och professionell rengöring som skapar en ren och härlig miljö att vistas i. Våra erfarna städspecialister är här för att ge dig bästa möjliga resultat.

För att få mer information om våra hemstädning och för att ta del av våra prisalternativ, klicka på knappen nedan och fyll i dina uppgifter. Vi kommer att kontakta dig och skräddarsy en lösning som passar just dina behov.