News Arkiv | Vardagsfrid

Städning vs feminism | Vardagsfrid

Skriven av Torkel Kristoffers | 2016-11-08 23:00

Städning vs feminism

 

På en bröllopsfest var en kvinna avigt inställd till mig på feministiska grunder för att jag drev ett hemstädningsföretag. Att ersätta kvinnans traditionella städroll med en annan städare var att korsfästa patriarkatet på en annan kvinna. (vi delade såklart inte denna åsikt om det vi gör 🙂 )

Men det fick mig att göra en statistikläxa och jag tog det som ett uppdrag att utmana på området med lite statistik inom hemstädning.

Vardagsfrid  är ett av Sveriges snabbast växande företag och arbetar med hemstädning i Stockholmsområdet. 70% av bolaget är kvinnor, 30 % är män. Mina manliga kollegor utsätts ofta för misstro tills motsatsen bevisats i deras städning. Vi ser det som en kul utmaning och säger det öppet till kunder som tvekar att vi är här för att krossa lite fördomar om hur män städar. Oftast lyckas vi med detta – vilket är kul.

I enlighet med vår jämställdhetsplan bortser vi från kön i rekrytering-, löne- och befodransdiskussioner. Vi har en utarbetad modell med:

 

  • arbetsbeskrivningar
  • rollförväntan samt lönespann
  • utvärderingsmall med genomarbetade kriterier för hur man presterar i en roll.

Vår lön viktar snarare till kvinnornas fördel då majoriteten av ledning- och kontorspersonalen är kvinnor. Några av våra mest eftertraktade städare är män.

Nu kanske inte branschen ser ut som Vardagsfrid gör – men vi tror att en blandning av kön, ålder, etnicitet, osv berikar företaget. Genom detta vill vi vara ett föredöme och ledstjärna för branschens framtida rykte.

Skulle du våga satsa på en manlig städare?