News Arkiv | Vardagsfrid

Resan till Sverige artikelserie Elena | Vardagsfrid

Skriven av Angelica Jonsson Landström | 2021-03-25 23:00

I vår artikelserie lyfter vi fram nya Vardagsfrids själar och deras resa till ett främmande land, ett land som till slut omfamnade dem som svenskar.

Arbetsintegration är viktigt för att samhället ska fungera, men inkludering är avgörande för att öppna upp den sanna kraften som bor mitt ibland oss.

Först ut är en resa om död, utanförskap, positiv envishet som efter 13 år landade ett jobb på löneavdelningen vid årsskiftet och i svenskt medborgarskap förra veckan.

Många känner igen Elena som “sin” städare genom åren. Här är hennes historia.

 

Ursprunget

Elena tog magisterexamen i Ekonomi från Permskij Gosudarstvennyj Universitet i Novgorod utanför Sankt Petersburg 2004 och bildade familj under studieåren. Efter hennes mans bortgång i bilolyckan 2007, är Elena och deras fyraårige son ensamma.

I sorgearbetet uppkommer ett behov att byta miljö. Från vänner hör hon att Europa kan erbjuda ett bättre liv för henne och sonen. En trygg miljö att växa upp i och inte vara begränsad av rysk korruption och politisk nyckfullhet. Hon beslutar sig att flytta till Sverige. 

“Jag får lära mig språket, ordna ett jobb, boende osv så kommer allt lösa sig. Det kommer vara svårt till en början men jag kommer klara det.”

Politisk Asyl - och avslag

Hon ansöker om politisk asyl och blir placerad i Kiruna. Under handläggningen slutför hon SFI på sina första 6 månader. Sen kommer avslaget. Advokaten rekommenderar att hon arbetsmigrerar till Sverige. Som arbetskraftsinvandrare får du inga bidrag då du inte flyr från ett krig eller har asylskäl. 

Elena och hennes son fick bo hos en kompis i Stockholm som gäster. Arbetsordningen var tydlig – skaffa första bästa jobb. Spara ihop till handpenning för boende. Efter fyra boenden på något år fick dom sitt permanenta boende i norra Stockholm. 

Arbetsmarknaden för osäkra anställningar

För att inte bli utvisad måste hon få fast anställning. Den första arbetsgivaren lovade fast anställning, men gav bara timanställning. Efter 9 månader av brustna löften gav hon upp och skaffade ny arbetsgivare.

På nästa arbetsgivare hände samma sak och lönen var mellan 5-6 tusen kronor på båda ställen. Ingen fick betald arbetstid för restiden mellan kunder. Pension och försäkringar var det ingen som talade om.

Mitt språk var dåligt så jag kunde inte förstå regler och de rättigheter jag hade på svenska. Jag trodde ett kort tag att jobbmarknaden var så och ingen jag kände, hade det bättre. Hur är det möjligt att få en anställning som uppfyller migrationsverkets krav på inkomst på minst 13 000 kr/månad.

MMitt språk var dåligt så jag kunde inte förstå de regler och rättigheter jag hade på svenska.

Första jobbet med kollektivavtal

Vardagsfrid har kollektivavtal ihop med Kommunal. Här fick jag veta mina rättigheter och skyldigheter av företag och fackförbund. Att en normal svensk lön i städbranschen kan uppfylla migrationsverkets krav. Min restid mellan två kunder är betald arbetstid. Pensionavsättningar och försäkringar är på plats och beslut tas baserat på siffror. En miljö, där man håller löften som ges.

Kollektivavtal i städbranschen är en annan värld

“Låter konstigt men plötsligt var jag i en annan värld. Trots att jag fortfarande utförde städning.

Efter en vanlig provanställning där jag bevisade mig fick jag fast arbete. Nu kunde resan till mitt permanenta uppehållstillstånd börja och jag fick börja studera SAS, svenska som andraspråk.” – berättar Elena.

 

Att göra avtryck på arbetsgivaren

Under pandemin, när 30% av intäkterna försvann över en natt, var Vardagsfrid tvungna att skära ned ett antal anställningskontrakt. Bolaget bestämde bland annat att alla skulle få behålla jobbet och att ingen skulle bli utvisad på grund av Covid. Då Elena fortfarande sökte uppehållstillstånd undantogs hon från nedskärningen. Dagarna efter nedskärningen fick Elena sitt permanenta uppehållstillstånd, och gjorde något oväntat. 

Hon kontaktade sin chef och berättade vad som hänt för att erbjuda bolaget att skära ner hennes anställningsavtal i syfte att rädda allas arbeten. 

Internkarriär till löneavdelningen

I händelserna som följer uppdagas ett CV som legat på paus.  Hennes tidigare erfarenheter  träder fram. Vardagsfrid behöver en vikarie i arbetsledning över sommaren. Vid upplärning identifieras god systemvana, och vikariearbetet genomsyras av systematik, viljekraft och enkelhet att lära nya saker.

I ett samtal med VD på Vardagsfrid sätts en plan där bolaget väljer att satsa på henne. Löneadministrationen kan insourcas. Elena berättade att hon aldrig tidigare gjort lönearbete, men att hon kommer fixa det med lite utbildning och support. 

Sedan årsskiftet 2021 ansvarar Elena för löneprocessen på bolagets ca 140 anställda. Hon har implementerat ett nytt system på bolaget och påbörjat övertagande av flera andra ekonomiuppgifter. 

Arbetsintegration – Vardagsfrids “varför”

Att identifiera kompetens genom varma ögon och bultande hjärtan är en svår konst när inte läpparna ännu kan förmedla personens rätta värde på det nya språket.

Det kräver engagemang från båda sidor eller som Elena beskrev sitt personliga ledarskap:

”Uppnå vad du vill, annars måste du vara nöjd med vad du har ”

Svenskt medborgarskap

Nu undrar du om hon är svensk medborgare? I mars 2021 fick Elena sitt svenska medborgarskap och nästa vecka kommer passet. Målet för en 13-årig resa är nått, och en ny resa börjar.

Elenas tips att bli sedd av arbetsgivaren

  • Ge aldrig upp
  • Var positiv och tänk framåt
  • Gör något, vad som helst men gör det
  • Visa att du vill jobba, vill utvecklas
  • Visa att du ger 100% på jobbet
  • Visa att du går att lita på
  • Bli den man kan be om hjälp