linkedin Välj rätt städfirma | Vardagsfrid

Välj rätt städfirma

Om städhjälpen är efterlyst

Att hitta ett seriöst hemstädnings bolag kan vara svårt. #städgate har slagit igenom stort dem senaste dagarna. Därför vill vi komma med denna guide till hur du väljer rätt städbolag för din städhjälp i hemmet eller på kontoret samt kontrollerar företaget du vill anlita.

RUT-Branschen

Branschen har gått från att vara en svart bransch till en vit bransch. Näst steg är att majoriteten tecknar kollektivavtal. Nu är bara 3,5% av bolagen anslutna till kollektivavtal. Att välja ett städbolag med kollektivavtal gör att du vet att din städare har schyssta arbetsvillkor och löner.

Att välja rätt städfirma 

Vardagsfrid har det senaste 10 åren städat hos många olika kunder. Vardagsfrid är 9:e störst i Sverige med ca 140 medarbetare i Storstockholm, Uppsala, Västerås och Norrtälje. Kollektivavtal har vi haft sedan dag 0.

Gemensamt för dessa kunder är krav på följande:

  • Kollektivavtal

Då branschen är omogen är det stor lönevariation mellan bolagen. Den kollektivavtalade ingångslönen på 21990kr för en heltid 2022 kan ibland vara ett lönelyft på 100% mot vissa branschkollegor.

  • Auktoriserad Serviceentreprenör

“Auktoriserade Hemserviceföretag” har kollektivavtal och blir årlig kontroll av ALMEGA/KOMMUNAL. Tack vare denna kontrollinstans kan du slappna av. Ett luddigt begrepp som myntats senaste åren är “kollektivavtalsliknande” och beskriver ett russin i kakan. Välj därför ett auktoriserat städbolag så vet du att du får städat, med rent samvete. ALMEGA och Kommunal kontrollerar att bolaget följer kollektivavtal, lagar och regler. Se kriterier för att bli Auktoriserad Serviceentreprenör

  • Belastningsregistret

De flesta med kollektivavtal kontrollerar belastningsregistret vid anställning.

  • Nyckelkvittens

Branschens nyckelhantering för att det är fåtal som har säkra nyckelhantering med digitala kvittenser.

  • Ordning och reda

Checklistor, digitala verktyg med uppdragsinformation för att säkerställa rätt information för ordinarie och vikarierande personal.

  • Svenskägd Aktiebolag

Svenskägt AB för att säkerställa insyn och skattebetalning enligt svenska regler och normer enligt media.

  • Personal anställd i bolaget

Personalen är anställd av bolaget och bor i Sverige med arbetstillstånd. Detta för att säkerställa ansvar enligt svenska regler och normer enligt media.

Kontrollera din städhjälp

Vardagsfrid uppfyller ovanstående checklista. På Serviceforetagen & kollkollen kan du kontrollera om städföretaget är ett auktoriserat hemservicesföretag och om det har kollektivavtal. För att granska att städfirman är schysst krävs kollektivavtal.  När det saknas, är risken större att något negativt kan drabba dig som kund.

95 %

Kundnöjdhet

150

Antal anställda

1 000

Antal första jobb i Sverige

 3 000 000 

Antal städade kvm per år

Utmärkelser

Ta ett möte med oss via telefon eller video.

Beställ städhjälp