linkedin Städa rummet - steg för steg – hela hemmet | Vardagsfrid

Städa rummet - steg för steg

städa rummet steg för steg

Har du bestämt dig för att städa rummet eller hela ditt hem, men är osäker hur du ska gå till väga?

Städa ditt hem kan du göra på olika sätt med olika metoder, vissa är bra vissa är mindre bra. Genom att städa effektivt och lägga rätt fokus på rätt ställe kan du få ett bra resultat utan att behöva lägga ner jättemycket tid så du får mer tid till att göra andra saker. 

Med bra och framförallt rätt utrustning blir det lättare att städa effektivt. Din städning blir lättare om du har rätt medel för att lyckas. Rätt medel är alltifrån utrustning till bra planering och tid. Utöver tid och bra planering kan en bra sak vara att lägga upp hemstädningen i olika delar. Dela upp uppgifterna eller dela upp rummen. 

Dela upp rummen är vad den här artikeln handlar om. Genom att vi delar upp rummen och städar dom var för sig är det lättare att komma ihåg allting som ska göras än om man hoppar mellan olika rum. Dela upp rummet är även bra för att det blir lättare att lägga allt fokus på samma ställe. Det blir som att jobba i ett rutnät där man delar upp hemmet i olika ytor. Här kommer en guide på hur du städar husets olika rum steg för steg.

 

Städa sovrummet

Städa rummet - steg för steg städa sovrummet

Sovrummet kräver inte lika mycket städning som andra rum och går ofta ganska snabbt att städa, i de flesta fallen kan du vara klar på 20 minuter.

 • Plocka bort 

Smutsiga kläder och diverse prylar som ligger framme och hängs upp eller läggs på rätt plats. Kasta smutstvätt i tvättkorgen. Använd sorteringsfack så att du har en speciell plats åt alla prylar så att dom alltid är på samma ställe, du minskar då risken att du tappar bort saker med.

 • Dammtorka 

Ytor där damm kan samlas är till exempel nattduksbord, hyllor garderob, fönster och tavlor.

 • Bädda rent i sängen

Genom att bädda rent i sängen blir det snyggare och fräschare i sovrummet. När du bäddar rent i sängen får du bort skräp och döda hudceller som släpper från din hud. 

 • Städa garderoben

Garderoben har en tendens att samla en del damm så det kan vara smart att ge den lite kärlek då och då. Plocka ut alla kläder, hyllor och lådor. Börja med att dammsuga i garderoben. Börja din dammsugning högt upp i garderoben och jobba dig neråt. Använd borstmunstycket för hörnen. Använd även borstmunstycket för lådor eller hyllor där damm kan finnas. Rengör sedan väggarna i garderoben med hjälp av en duk, rengöringsmedel och vatten. Medans du väl har plockat ut alla kläder från garderoben så kan du passa på att återvinna sånt som inte används.

 • Dammsug

Börja med golvet och golvlisterna, glöm inte att dammsuga i hörn och under möbler. Flytta på sängen så att du når allt. Avsluta alltid med dammsugning eftersom damm kan falla ner på golvet när du städar annat.

 • Tvätta fönster

Putsa din fönster. Putsade fönster ser mycket fräschare ut och ger bättre ljus till rummet. När du putsar dina fönster använder du dig av fönsterputs, en fönsterkrapa och såpavatten. Blötlägg en duk i såpavattnet och tvätta hela fönstret. Använd sedan fönsterskrapan för att tvätta rent. Tänk på att torka av fönstrena så du slipper vattenmärken som ser fult ut.

Städa vardagsrummet

Städa rummet - steg för steg städa vardagsrummet

Vardagsrummet är också lite smidigare att städa. Till skillnad från sovrummet så ligger det rent generellt inte lika mycke saker huller om buller som i just sovrummet. Men å andra sidan är vardagsrummet ett av de rum som används mest och därför finns risken att det kan finnas fläckar och så vidare i större grad.

 • Dammtorka 

Torka ytor så som TV-bänk och soffbord, har du andra möbler i vardagsrummet ger du även dom en omgång. Torka även av din TV med en mikrofiberduk. Använd inte handduk eller disktrasa, risken är att det kan finnas smuts kvar som kan skada skärmen på din tv.

 • Rengör soffan

genom att köra klädseln i tvättmaskinen (soffa i tyg) blir soffan genast mycket fräschare. För en soffa i skinn är det enklast att rengöra med en mikrofiberduk, vatten och mild tvål. Dammsug soffan under kuddarna och/eller i skarvarna mellan kuddarna. Tvätta även annan textil i soffan. 

 • Dammsug 

hela golvet likt sovrummet, glöm inte under möbler, golvlister och i hörnen. Om du inte dammsugit under soffan på ett tag kan det vara smart att köra en vända där under. Har du barn kommer du säkert hitta leksaker eller annat roligt under din soffa.

 • Rengör inredning

Passa på att rengöra inredning som du har i ditt vardagsrum i samma veva. Inredning kan vara allt från lampor, till vaser och dekoration. Ta en tvättservett eller en duk och lite rengöringsmedel och gå igenom småsaker som kan finnas i ditt vardagsrum. Tvätta dina växter i duschen, dom mår bra av det och får även en vattning på köpet.

Städa köket

städa köket Städa rummet - steg för steg

Bostadens själ, köket. Köket är det rummet som det spenderas mest tid. Mer tid innebär ofta mer smuts och mer städning. Ett bra sätt för att hålla köket så rent som möjligt under en längre period är att vara noga med att torka av ytorna som använts varje gång. Till exempel matbordet, bänken och spisen. Börja med det grövsta arbetet och jobba dig vidare. 

 • Rengöra skåpsluckor

Kökets skåpsluckor kommer i två olika utföranden, släta och mönstrade. Båda luckorna rengörs på samma sätt med ett avfettande rengöringsmedel som bekämpar matoset som kan komma i och med matlagningen. Har du inget sådant rengöringsmedel tillgängligt kan du använda dig av bikarbonat blandat med vatten. Använd en tandborste eller liknande för att komma åt skåror på mönstrade luckor.

 • Rengöra kökskakel

Kökskaklet rengörs på samma sätt som köksluckorna, använd ett bra avfettande rengöringsmedel för att bekämpa matoset. Till fogarna är det smart att använda koncentrerat rengöringsmedel. Eftersom fogarna är mindre slät än kaklet sätter sig smuts och fett hårdare.

 • Rengör bänkskiva 

Bänkskivan är väldigt enkel att rengöra och behöver endast några varv med såpa och vatten. Rengör du bänkskivan varje gång du använt den slipper du att smuts sätter sig. 

 • Rengör spis

Spisen mår bäst om du rengör den efter varje användning. Använd då diskmedel och en fuktig duk. Kom ihåg att skölja av diskmedlet efter. För en induktionshäll använd gärna ett milt universalrengöringsmedel. Gå sedan igenom lådorna under spisen och torka ur med såpavatten. Har smuts satt sig på din induktionshäll kan du använda en skrapa för att få det att lossna på du enkelt kan ta bort det med en disktrasa.

 • Rengör diskhon

Det kan vara smart att avsluta städningen med diskhon då den ofta är bland det smutsigaste. Använd en tvättsvamp och diskmedel och gnugga igenom diskhon och runt kranen tills det skiner. Skölj sedan av och torka av med en torr duk eller hushållspapper.

 • Rengöra mikron

Mikron är väldigt enkel att rengöra och det går snabbt. Till mikron kan man använda ett gäng olika produkter. Citron, såpa, ättika och rent vatten. Häll något av dessa medel i en mikrovågssäker skål med vatten och kör på full effekt 2-4 minuter eller tills det kommer ånga. Använder du citron så delar du den på mitten och pressar i saft tillsammans med ena halvan av citronen. Använder du ättika får du tänka på att ättikan ger ifrån sig en frän lukt så du kommer behöva vädra under tiden och efter. När det kommer ånga eller tiden har gått ut så torkar du bara rent med en fuktig duk och sedan torkar du rent. 

 • Rengöra ugn 

Börja med att plocka ut gallret och lägg i blöt om du har möjlighet. Använd sedan en svamp med koncentrerad såpa eller ugnsrengöring och smörj in ugnen. Starta sedan ugnen och följ flaskans anvisningar, använder du såpa kör du ugnen på 100 grader. Låt ugnen sedan svalna innan du torkar ur.

Du kan även använda bikarbonat. Blanda bikarbonat och vatten till en pasta och smeta ut det i ugnen, spraya sedan ättika eller vinäger på. Låt verka och torka ur med en svamp.

 • Rengör kylskåp och frys

Börja med att plocka ut från kylen och släng sånt som är gammalt. Stäng av kylskåpet och ta ut dom hyllorna som sitter löst. Tvätta hyllorna med hjälp av varmt vatten och diskmedel. Tvätta insidan av kylen med hjälp av allrengöring. Se till att tvätta igenom hela insidan. Torka sedan igenom så det är torrt innan du sätter tillbaka hyllorna.

 • Rengör bord och stolar

Rengör köksbordet och stolarna med en fuktig duk. Kör några varv runt hela bordet, inklusive undersidan och benen, gör likadant med stolarna. Byt sedan ut möbeltassarna som kan dra åt sig skräp från golvet. 

 • Dammsug 

Dammsug golvet och bakom dina vitvaror. Det är inget måste att dammsuga bakom dina vitvaror men eftersom det är en orörd plats som sällan syns så hinner det samlas mycket damm eftersom det sällan städas där.

Städa badrummet

städa badrummet Städa rummet - steg för steg

Badrummet kan vara bra att städa med jämna mellanrum för att hålla det så fräscht som möjligt. Har du ett rent badrum hemma så ser genast hela hemmet lite trevligare ut. Ett städat badrum är också bättre för din hygien och trivsel. 

 • Städa handfatet och kranen

Börja med att damma av skåp och hyllorna som är runt handfatet. Torka sedan av spegeln med fönsterputs och en duk. Rengör runt hela handfatet med badrumsrengöring, ta även kranen i samma veva. Har du rester av kalk på kranen och i handfatet kan du använda kalkosan. 

 • Rengör duschen och badkaret

Innan du börjar rengöra i duschen, töm på allt som står i vägen och gör dig av med tomma förpackningar. Börja med att torka av kranarna med badrumsrengöring. Använd sedan kalkosan eller liknande avkalkningsmedel för kalkavlagringar som kan finnas i duschen. Rengör sedan väggarna i duschen eller badkaret med samma badrumsrengöring. Gå igenom hela duschen, tvätta även hörnen och dörrarna till duschen. Beroende på hur längesen det var du rengjorde duschen eller badkaret så kan du behöva ett starkare rengöringsmedel. Har du ett duschdraperi kan du köra det i tvättmaskinen. 

 • Städa toaletten

Toaletten städar du enklast med hjälp av badrumsrengöring och en trasa, torka runt hela toalettstolen och torka sedan av. Glöm inte att rengöra bakom toaletten med samma medel. När du rengjort toalettstolen utvändigt kan du börja med insidan. Till insidan använder du WC-rent och en toalettborste för att skrubba på insidan. Skulle det behövas kan du hälla WC-rent runt väggarna i toalettstolen och låta det verka innan du börjar skrubba med toalettborsten.

 • Städa golvet i badrummet

Skulle det behövas så kan du plocka fram dammsugaren, dock så brukar det oftast inte behövas inne på badrum. Tvätta rent med en mopp och vatten med badrumsrengöring.

 • Tvätta väggarna

Använd samma badrumsrengöring tillsammans med en fuktig duk. Börja högst upp på vägen mot taket och jobba dig ner mot golvet. Torka sedan rent med en torr duk. 

Efter att du städat klart ditt badrum kan du använda en doftspray för att få en fräsch doft i ditt badrum.

Hoppas denna guide kan hjälpa dig med din hemstädning! 

95 %

Kundnöjdhet

150

Antal anställda

1 000

Antal första jobb i Sverige

 3 000 000 

Antal städade kvm per år

Utmärkelser

Ta ett möte med oss via telefon eller video.

Beställ städhjälp