linkedin Städa badrum – följ vår checklista | Vardagsfrid

Städa badrum – följ vår checklista

Städa badrum Effektiv städning Vad ingår i storstädning? Vad ingår i flyttstädning?

Städa badrum en nödvändig syssla att göra av hygieniska skäl och trivseln i hemmet. Detta är även ett av det kanske mest använda rummet i hushållet av alla familjemedlemmar vilket gör att det kan bli riktigt smutsigt. Badrummet är kanske inte det roligaste eller trevligaste rummet att städa men det är viktigt att göra. Eftersom badrum kan se olika ut från hushåll till hushåll kan städ processen se annorlunda ut för alla. Genom att följa denna checklista för hemstädningen kan du anpassa den till hur du har i ditt badrum och städa på ett effektivt sätt. Dessutom glömmer du inte de små fällorna som är lätt att glömma i badrummet.

 

Städa badrummet med Vardagsfrid städrutin

Nedan ser du hur vardagsfrid städar badrummet och hur rutinen ser ut. Ta gärna del av denna rutin för att se hur du kan städa ditt badrum på bästa sätt.

 

Utrustning och rengöringsprodukter

Husmorstips städning

Då mycket bakterier kan infinna sig i badrummet är det bra om du har trasor som används endast till badrummet du kan ha olika färgkoder för vart du använder dessa i hushållet. Detta leder till att du kan städa på ett hygieniskt sätt. Den utrustning som behövs för städning av badrummet är trasor, ett tips är att använda microfiberdukar och vik dem två gånger då har du åtta sidor att jobba med när du torkar av i badrummet. Du kan även behöva en tvättsvamp med vit eller gult skrubb, toaborste, fönsterputs för spegel, wc-rent och ett allrengöringsmedel. Många använder rengöringsmedel som är menat för andra ytor i hushållet i badrummet då det tror att det endast handlar om parfymering av innehållet i flaskan. Därför är det viktigt att du har rätt rengöringsmedel för att städa badrummet. 

 

Rengöringsmedel för tuffare fläckar

 

Det är speciellt viktigt att använda rätt sorts rengöringsmedel när det kommer till tuffare fläckar som kalk eller hud och fettavlagringar. Uppstår dessa fläckar i ditt badrum ska du behandla dessa på olika sätt. När kalk uppstår är surt medel ett effektivt sätt att få bort detta.

 

Tips på surt rengöringsmedel lågt ph-värde

 • Kalkosan
 • Badrumsrengöring 
 • Kalkfritt 
 • Citron 

 

Precis som nämnt tidigare kan det även uppstå hud och fettavlagringar i dusch, badkar och på väggar då behövs det användas ett alkaliskt medel som löser upp fett. På kaklet i kök är det mer vanligt att du behöver använda alkaliskt rengöringsmedel för att kakelplattorna ska bli rena. 

 

Tips på alkaliskt rengöringsmedel neutralt eller högre ph-värde

 • Cif 
 • Allrent  

 

Veckostädning

städa badrum

Nu när du vet vilken utrustning och rengöringsmedel som är bra att använda till vilken smuts kan du börja din städning. Första du kan tänka på vid städning av badrum är att göra det någon gång i veckan och ungefär en till två gånger per år göra en grovstädning. Som det nämnts tidigare finns det fällor som är lätt att glömma när du städar badrum. Dessa är viktiga att veta om för att det ska bli rent i badrummet. 

 

5 st vanligaste fällorna i badrummet som glöms 

 1. Rengör runt kranen och eftertorka med torr trasa så den blänker 
 2. Under handfatet 
 3. Vägghörn 
 4. Badrumsrör 
 5. Rengör bakom toaletten

 

För att städa badrummet effektivt är det bra att ha en plan på hur du ska gå tillväga i städningen vart ska du börja och hur ska du fortsätta. Har du mycket fristående prylar eller badrumsmattor kan du flytta på dessa för att de inte ska vara i vägen när du städar. Tänk på att när du börjar din städning att börja uppifrån och jobba dig neråt. Som överallt annars i hushållets städning gäller detta enkla knep även i badrummet men med en viss modifikation finns det mycket smuts och kalk på väggar eller om toaletten är mycket smutsig lägg då på medel innan du börjar med det andra. Damma sedan av toppen av badrumsdörren, lampor, och skåp. Efter det är en rimlig start på städningen av badrummet att börja med att börja städa spegel, handfatet och kranen.

 

Städa handfat

städa badrum

Det handlar inte bara om att städa handfatet utan även städa det runt om handfatet som kranen, kaklet ovanför handfatet, spegeln och mer. I denna del av städningen finns tre av det vanligaste fem fällorna i städningen av badrummet med. Det är viktigt att rengöra handfatet då mycket rester från tvål, tandkräm och hår samlas där. när du städar runt om handfatet använd då badrumsrengöringsmedel och trasa. Putsa spegeln med fönsterputs och duk. Du kan spraya medlet på trasa eller duk och sedan torka alla ytor. Nedan är det uppställt i en checklista vad som är smart att börja städa i badrummet samt alla ytor som inräknas i det som bör städas vid städning av handfat.  

 

Checklista för att städa handfat

 • Damma av skåp, badrumsdörr och lampor.
 • Torka av spegel med fönsterputs och duk.
 • Städa handfatet och kranen här är det viktigt att komma ihåg två av fällorna som nämnts tidigare med att rengöra runt kranen och torka av med en torr trasa efter för att kranen ska bli blänkande.  Den andra fällan att inte glömma är att torka under handfatet här kan det ha skapats lite kalk från att det har droppats vatten när ni tvättat händerna som har runnit ner. Tänk då på att nämna ett rengöringsmedel med surt ph-värde för att få bort det. 
 • Rengör kakel i anslutning till handfat. 
 • Rengör badrumsrör. Här är en till av fällorna i badrummet som är lätt att glömma att torka av då det ibland är svåråtkomliga eller målade i en färg där det inte upplevs lika smutsiga som annat i badrummet. Detta är dock en viktig del i städningen för att få ett städat badrum. 
 • Torka av luckor och lådfronter. 
 • Torka av krokar och handdukshållare.

 

Beroende på storlek i badrummet har du kanske din tvättmaskin och eventuellt torktumlare där. Torka av dessa och torka även ut tvättmedelsfacket, filter och töm vattenbehållaren i torktumlaren.  

 

Städa badkar och dusch

Städa badrum

För att sedan gå vidare i städningen av badrummet fortsätter du till duschen eller badkaret beroende på hur ditt badrum ser ut. Duschen kan ju se ut på olika sätt och väggarna kan vara av kakel, klinker eller annat material har du en duschkabin med glasdörrar kan kalk uppstå på dessa använd då ett medel med surt ph-värde för att få bort det. Kom ihåg att det är viktigt att låta medlet verka innan du skrubbar. Använder du ett duschdrapperi kan du tvätta detta i tvättmaskinen med det tvättmedlet du har. Tänk på att även på munstycket och kranen i duschen kan kalk samlas. Har du mer hud och fettavlagringar i duschen använd då det alkaliska medlet som innehåller ett högt basiskt ph-värde. 

 

Checklista för att städa dusch och badkar. 

 • Torka av kranar. 
 • Torka av munstycken, kolla efter kalk och behandla enligt ovanstående. 
 • Om du har ett badkar rengör detta med den behandling badkaret behöver om det är kalk eller hud och fettavlagringar. 
 • Rengör duschväggar genom att använd ett rengöringsmedel för badrum och torka av väggarna. Detta för att förhindra att smuts, kalk och fettavlagringar fastnar på väggarna. Vid behov behandla med starkare rengöringsmedel för kalk eller fett och hud avlagringar. 
 • Rengör vägghörn ännu en fälla att komma ihåg att rengöra för att få ett städat badrum.
 • Rengör golvet med lite rengöringsmedel och en mopp. Kom ihåg att städa under badkar om det finns. Detta steg kan du göra efter du har städat toaletten. 
 • Städa toalett 

 

Städa toaletten

städa badrum

För att inte sprida bakterier från toalette är det bra att ta denna sist. När det kommer till att få en ren, skinande och städad toalett använd rengöringsmedel som är till för badrum och en trasa. Här gäller det att komma ihåg den femte fällan att rengöra bakom toalettstolen. Påbörja din städning av toaletten på utsidan av toaletten. Jobba dig sedan bakom toaletten och sist insidan använd WC-rent och toaborste för att skrubba rent insidan av toaletten. Är toalettens insida väldigt gul och otrevlig så kan du börja städningen av toaletten med att hälla i WC-rent och låta detta verka innan du städar insida. 

 

Nu är du nästan klar när golvet är rengjort och torrt är det dags att ställa tillbaka det prylar du tagit bort i början och lägga tillbaka badrumsmattan. Detta är ett produktivt sätt att hålla rent i badrummet. Gör du detta en gång i veckan kommer även grovstädning att bli enklare och effektivare. 

 

Grovstädning

Städa badrum

Precis som nämnts tidigare är det viktigt att en till två gånger per år göra en grovstädning. Detta för att underlätta veckostädningen och om du gör veckostädning underlättar du även grövre städningen. Genom att ha en bra rutin på veckostädningen och grov städningen får du ett städat badrum och ett trevligt och rent hem. När du gör en grovstädning gör du alla tidigare nämnda punkter som passar för ditt badrum. Vid en grovstädning av badrummet kan det vara passande att se över väggarna och speciellt om det finns missfärgningar på fogarna. 

 

Olika missfärgningar kan vara 

 • Vita fläckar är kalkavlagringar från vatten 
 • Fläckar som är svarta eller blålila kan vara alger eller andra mikroorganismer 
 • Olika stora svarta fläckar kan vara svartmögel 
 • Röda eller brunaktiga fläckar är oftast järn avlagringar 

 

För att behandla dessa kan du använda ett allrengöringsmedel och en tvättsvamp och gnugga bort det. har du kakelfogar tänk då på vilket rengöringsmedel du använder då dessa är känsliga mot surt rengöringsmedel. Det är inte bara väggarna och fogarna som kan få en lite grövre städning utan kolla över golvbrunnar och vattenlås och rengör dessa. Genom att rengöra dessa kan det hjälpa mot dålig lukt eller långsamt rinnande vatten. Om du gör det regelbundet och inte väntar för länge mellan rensningarna av avloppet blir det inte lika otrevligt att ta dessa därför är dessa med på listan för en grovstädning.   

 

Checklista grovstäd 

 • Rengöring av väggar och fogar i duschen och resterande väggar av badrummet.
 • Rengöring av golvbrunn. 
 • Rengöring av handfatets vattenlås. 

 

Det är viktigt att rengöra golvbrunnar och vattenlås. Vid rengöring av dessa använd  såpa och varmt vatten samt en diskborste. Låt även vattenlåsets delar ligga en stund i såpan och det varma vattnet för att lösa upp smuts och fett. Detta gör det lättare att rengöra med diskborsten. Spola lite vatten när vattenlåset är tillbaka satt för att inte dålig lukt ska uppstå. 

 

Snabbguide för rengöring av golvbrunn

 Lyft golvbrunnssilen och ta upp vattenlåset. Om vattenlåsets delar går att ta isär gör det innan rengöringen. Rengör alla delar innan du sätter ihop och tillbaka vattenlåset.

 

Snabbguide för rengöring av handfatets vattenlås

Ställ en hink under vattenlåset och skruva loss botten på låset. Lossa sedan den övre ringen på låset och sidoringen. Dra vattenlåset nedåt tills det lossnar från det övre röret för att sedan dra ut från sidoröret. Rengör sedan vattenlåset. Torka ur  det övre röret och sido röret så långt du når och med hjälp av lite papper. Du kan även spola lite vatten i handfatet för att rengöra det övre röret också. Se då till att hinken står rätt under röret för att inte få allt vatten på golvet. Sätt sedan tillbaka vattenlåset. 

 

Hoppas att denna checklista kan hjälpa dig vid din nästa städning av ditt badrum och att din städning blir mer effektiv.

 

95 %

Kundnöjdhet

150

Antal anställda

1 000

Antal första jobb i Sverige

 3 000 000 

Antal städade kvm per år

Utmärkelser

Ta ett möte med oss via telefon eller video.

Beställ städhjälp