linkedin Rutstäd – Hur får jag rutavdrag på mitt hemstäd? | Vardagsfrid

Rutstäd

Rutstäd

Hushällsnära tjänster likt hemstäd stöds av RUT. RUT innehåller allt inom städning det vill säga hemstäd, fönsterputs, trappstäd och så vidare. RUT-avdraget är en subvention av skatten som erbjuds av skatteverket till privatpersoner för en del olika arbeten. RUT står för rengöring, tvätt och underhåll. RUT-avdraget drar av ungefär 50 procent av kostnaden för ett arbete inom RUT. RUT och ROT-taket är satt på 75000kr per person/år, där får ruttjänster vara max 50000kr och ROT resterande 25000kr. Bor ni flera stycken i hushållet kan ni lägga ihop all er RUT och ROT och på så sätt få högre tak.

Även ROT finns tillgängligt men är riktat mot bygg och står för renovering, ombyggnat och tillbyggnad.

Hur får jag rutavdrag?

Rutstäd

För att få tillgång till Rutstäd och uppfylla villkoren för RUT finns det en lista som måste fyllas i. Du måste bo och betala skatt i sverige, ha boendet som permanentbostad eller fritidshus, vara minst 18 år gammal och betala tillräckligt med skatt för att kunna dra av det på rutavdraget. 

Du får rutavdrag genom att lämna korrekta uppgifter till städbolaget som utfört din rutstäd, samt ha fått fakturan för arbetet. Skulle du ha använt hela ditt rutavdrag kan du be om en faktura utan rutavdrag. 

Firman du anlitar fakturerar endast dig halva avgiften och söker sedan om andra halvan hos skatteverket.

Vad för tjänster kan man utnyttja rutavdrag för?

Alla tjänster som faller inom facket hushållstjänster. Tjänster som faller inom facket hushållstjänster är bland annat rutstäd som fönsterputs, hemstäd och flyttstäd men även tjänster i trädgården, snöskottning, omsorg och barnpassning, reparation av vitvaror och mycket mer. 

Alla dessa hushållstjänster är berättigade och uppfyller villkoren för möjligheten att använda sig av rutavdrag. 

Vad är rutstäd?

Rutstäd är samma sak som hemstäd med en annan benämning. Hemstäd är brett och innefattar en rad olika saker, det är allt du kan tänka dig. Dammsugning, fönsterputs, dammtorkning, tvätt att mattor och så vidare. Rutstäd skiljer sig inte från hemstädning i varken utförande eller erbjudna tjänster utan är bara ett annat namn på samma tjänst. 

Hur går rutstäd till?

Rutstäd

Rutstäd går till som så att du som kund hittar ett städbolag som du tycker om som matchar dina värderingar, din budget och dina behov. När du hittat ett eller några städbolag som du tycker låter bra och som du kan tänka dig anlita kan det vara bra att ta en första kontakt med städbolaget för att få en bild av det. Genom att ringa eller skicka ett mejl är det smidigt att ställa frågor om det skulle vara något du undrar om och som du vill ha svar på innan du anlitar det städbolaget.

Rutstäd eller hemstäd är väldigt enkelt och du som kund behöver inte tänka på det så mycket när städningen väl är igång. Städaren som är hemma hos dig gör samma sak som du själv skulle göra en storstädning. Det som kan skilja är tillvägagångssätt och ordningen som städningen sker, du kanske börjar med dammsugning och jobbar dig vidare mot att torka av i köket och sedan slutar med badrummet och städaren gör tvärtom. Vanligtvis brukar första städningen i en ny bostad tar lite längre tid då det är nytt för städaren.

Vanliga tider för rutstäd är vardagar mellan 8-17.

En rutstädning innehåller ofta dessa tjänster.

 

  • Dammsugning 

Dammsugning av golv, hyllor, skåp och liknande. 

  • Fönsterputs

Invändig och i vissa fall utvändig rengöring av fönster samt väggar, dörrar osv i glas. 

  • Dammtorkning

Tvätta bort damm som kan finnas på möbler, lampor och liknande.

  • Golvvård

Rengöring av golvet med hjälp av mopp eller liknande för att rengöra och ta bort smuts som inte dammsugaren får bort.

  • Städ av badrum

Rengöring av toaletten samt tvättfatet, även luckor, speglar och annat som kan finnas inne i badrummet.

  • Städ av kök

Rengöring utvändigt av köksluckor, ugn, kyl och frys, fläkt samt rengöring av bord och stolar.

Hur förbereder jag mig bäst för rutstäd?

Rutstäd

När du hittat ett städbolag kan du börja fråga dig själv vad du har för behov, förväntningar, hur ofta du vill ha städhjälp och så vidare. Vanliga frågor som kan vara bra att ha ett svar på innan du anlitar rutstäd kan vara bland annat dessa frågor:

  • Hur stor är hemmet eller bostaden som ska städas?

Genom att ha svar på storleken på din permanenta bostad eller ditt fritidshus som ska städas förenklar du förberedandet för städbolaget som ska utföra rutstädningen.

  • Hur ofta vill du ha rutstäd?

Hur ofta kunder har rutstäd varierar men brukar vara 5h/vecka, varannan eller varje vecka. Budgeten spelar självklart in på hur ofta du vill ha rutstäd. Har du högre budget kan du ha rutstäd oftare på samma sätt som en lägre budget inte tillåter att ha rutstäd till exempel varje vecka, då kanske varannan vecka skulle passa bra.

  • Hur sker nyckelöverlämningar?

Nyckelöverlämningar samt hantering av nycklar sker på olika sätt. En del städbolag jobbar med Svenska stöldskyddsförening SSF och genom deras rutiner och anvisningar. Du som kund måste känna dig trygg med nyckelöverlämning och många städbolag låter kunden ha fria tyglar med hur det sker. Vissa kunder lämnar nycklar utanför dörren eller ber närmsta granne lämna över nyckeln till städbolag om du som kund inte skulle vara hemma vid städtillfället eller städtillfällena.  

  • Måste hemmet förberedas för rutstäd?

Hemmet behöver inte förberedas mer än att plocka bort saker som ligger framme för att underlätta för städaren. Däremot så krävs ingen förberedande städning eller liknande.

Svanenmärkt städbolag

Rutstäd

Är miljön viktig för dig rekommenderas att anlita ett Svanenmärkt städbolag. Svanenmärkta städbolag jobbar med miljön på många sätt. Självklart med miljövänliga och kemikaliefria städmedel och microfiberdukar i hög kvalite men det går längre än så. Bland annat så är valen av transport, tvättning av utrustning och mycket mindre saker minst lika viktigt. Svanenmärkta företag försäkrar dig som kund om att du anlitar ett företag som värnar om vårt klimat på en högre nivå. Mindre saker som ekologiskt kaffe och ekologisk frukt i personalrummet och ekologiskt papper i skrivaren är mindre saker som utmärker företag som är miljövänliga och tar det på stort allvar gentemot som säger att dom är miljövänlig bara för att det ska se bra ut.

Genom att städbolag är Svanenmärkt krävs det att dom håller kraven som är uppsatt ifrån svanen. Det rör både vilka produkter som används och även hur arbetet utförs. Svanenmärkningen kräver även att städaren är utbildad.

Rutstäd med kollektivavtal?

Rutstäd

Städbolag som har kollektivavtal ligger oftast högre i pris än städbolag som inte har kollektivavtal. Men då för kollektivavtalen mycket positivt med sig, bland annat tryggheten. Genom att vara trygg på jobbet så sprider det positiv över annat som i sin tur gör att medarbetare levererar bättre resultat. 

Tryggheten på arbetet är viktigt för medarbetarnas välmående och glädje att gå till jobbet varje dag. Osäkerheten kring att inte ha ett kollektivavtal som gör att lönerna är för låga och inte konkurrensmässiga med andra bolag, långa arbetsdagar för att kunna försörja sig själv och rädslan att kunna bli uppsagd utan uppsägningstiden rinner över på prestationer. Skulle prestationerna försämras bidrar det såklart till att kundnöjdheten blir lägre. 

Anlitar du ett städbolag som har kollektivavtal kan du me gott samvete glädjas över din rutstäd när du vet att städbolaget värnar om sina anställda och ger dom betalt för hela arbetsdagen. 

Tidshållning och tidspassning rutstäd

Rutstäd Städabonnemang

Serviceföretag har ett stort ansvar när det gäller att hålla satta tider. Deras kunder förväntar sig att städare, byggare, målare och liknande ska vara på rätt plats vid rätt tidpunkt för att göra rätt arbetsuppgifter. Däremot som kund kan det krävas att vara mer flexibel med dagar och tider om du endast kan tänka dig ett av städbolagen eller ett bolag i en annan bransch. Det är inget undantag för rutstäd. Större bolag har rent generellt sett lättare att följa uppsatta tidsramar och ändå ha lite marginal. Det beror på att dom har fler medarbetare och lättare än för mindre städbolag kan placera folk i områden för att slippa problem som till exempel trafik och korta ner resvägar. 

Självklart ska du som kund kunna förvänta dig att städare ska vara på plats vid tidpunkten för städningen är satt, samt vara klar när städningen ska vara klar. Tidshållningen är även viktig för att städaren ska kunna göra arbetet fullständigt och inte behöva stressa för att det ska gå snabbt och därmed slarva med kvalité.

Säkerhetsrutiner

Rutstäd

Säkerhet för dig som kund ska vara allt mellan att du känner dig trygg med att personuppgifter inte hamnar i fel händer på samma sätt som att du får vad du betalar för. Men även försäkringar för dig som kund samt städaren. 

Med nöjdhetsgarantier som en del städbolag har försäkras du redan innan städningen att du kommer att få vad du betalar för. Nöjdhetsgarantier är väldigt smart och bra, både för kunden men även för städbolagen där båda får en andra chans att bli nöjd och förhoppningsvis leder det till att kunden är såpass nöjd att den fortsätter med rutstäd från det städbolaget. En del städbolag som har nöjdhetsgaranti har interna villkor för att det ska gälla.

Försäkringar. Städbolag som har kollektivavtal har sina medarbetare försäkrade under arbetstid. Många städbolag har även ansvarsförsäkringar som skulle gälla ifall att någon pryl eller person skulle komma till skada under städuppdraget. Inte sällan ersätts prylar som skulle gå sönder.

Rutstäd pris

Rutstäd

Rutstäd har inget fast pris utan varierar mellan olika städbolag. Samtidigt som priset varierar väldigt mycket från städbolag till städbolag är det andra saker som påverkar priset också. Miljövänligare städbolag och städbolag med kollektivavtal ligger rent generellt högre upp i pris än städbolag som inte har dessa egenskaper. Miljön som sagt, städbolag som ha ett extra miljötänk måste hantera sin städning på ett annat sätt samt se över sin transport. Städbolag som har kollektivavtal ligger högre i pris av den enkla anledningen att  dom ska kunna betala schyssta löner till sina medarbetare. Städningen i sig står för den absolut största delen av omsättningen.

Riktlinjer på pris för rutstäd brukar ligga på runt 300-500kr/ men kan både ligga högre eller lägre i pris. Såklart på grund av bland annat miljö och kollektivavtal men även annat.

RUT genom historien

De första motionerna om RUT och ROT kom 2003 och det var centerpartiets Birgitta Carlsson och Annika Qarlsson som framförde dessa i riksdagen. Genom att införa RUT och ROT skulle andelen svarta jobb minskas, ge fler arbeten och rättvisa löner för arbetare inom branscherna. Det fanns en del motstånd till RUT och ROT där folk menade att hushållsnära tjänster till störst del användes av höginkomsttagare och dom på så sätt skulle få en skattereduktion och inte betala tillräckligt med skatt.

1 Januari 2007 infördes RUT i Sverige och beskrevs som “en skattereduktion för hushållsnära tjänster” 

December 2008 lades ROT till.

Under 2009 ändrades faktura modellen för RUT och ROT, det ändrade så att halva avdraget inte genomfördes vid deklarationen utan ändrade så att RUT/ROT-bolaget endast fakturerade halva avgiften och sedan ansökte om andra halvan hos skatteverket.

Under 2013 utökades RUT med läxhjälp som tjänst.

Under 2015 blev kraven gällande RUT och ROT hårdare, därefter krävs det av företagen att dom ska rapportera antalet timmar dom jobbat, kostnader för material och kostnader för annat än hushållsarbetet och även vilken tjänst som utförts.

Under 2016 och 2017 lades fler RUT-tjänster till. Bland annat flytthjälp, hjälp med IT och reparation av vitvaror.

1 Januari 2021 höjdes RUT-taket till 75000kr person/år.

95 %

Kundnöjdhet

150

Antal anställda

1 000

Antal första jobb i Sverige

 3 000 000 

Antal städade kvm per år

Utmärkelser

Ta ett möte med oss via telefon eller video.

Beställ städhjälp