<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="linkedin" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=943036&amp;fmt=gif">

Sök på sidan

  • Det finns inga förslag eftersom sökfältet är tomt.
Rent nöje, städning och dess påverkan

Rent nöje, städning och dess påverkan

Dumma människor är en podcast med Lina Thomsgård och Björn Hedensjö där de pratar om olika ämnen och det mänskliga beteendet. I ett av avsnitten fokuserar det på hemstädning och alla dess delar. Vad är det som gör att städning är viktigt? Vad har det för påverkan på oss när vi städar? På vilka sätt ska vi hjälpas åt i relationer för att hushållssysslor inte ska skapa onödiga diskussioner? Dessa frågor är inte nödvändigtvis det första som kommer till en när det ska städas. Det kan dock vara ett hjälpmedel till att göra städningen lättare om du vet svaren på dessa.  

Städning är något som bara ska göras och det har blivit en “icke grej”. Varför har det blivit något som vi inte lägger så stor vikt längre? hur kan vi få göra tanken av städning lättare?

Tid att städa

rent-noje-tid-att-stada-e1646654065725-1

I boken ‘Tid att städa’ av Fanny Ambjörnsson, får vi ta del av hur städning har gått från att vara en väldigt viktigt syssla i hemmet till något som inte ses vara någonting. Städningen utfördes huvudsakligen av kvinnor och förut räknades sysslan som en “riktig grej”. När vi nu lever i en löne/arbetar norm så har detta ändrats. Män och kvinnor ska båda tjäna pengar. Samtidigt som det bara ska vara städat i hemmet, sysslan som varit en viktigt grej har blivit till en icke grej. Dåtidens städning såg helt annorlunda ut än vad den gör idag. Det fanns en stor betydelse bakom städningen och en missad fläck eller dammtuss ansågs vara ett misslyckande eller skamset. 

 

Städning en icke grej

fönsterskrapa-1

När det städas kan det vara svårt att hitta motivationen till att göra denna “icke grej”. Detta kan bero på att det är inget som skapas när vi städar utan hemmet bara underhålls. Att inte se någon framåtrörelse med det som utförs är inte speciellt motiverande. Om man sätter städning emot exempelvis att laga mat, när du lagar mat har du en fin eller god maträtt att visa upp men när det kommer till städning förväntas det bara att det ska vara städat.  

 

Organisera istället för att städa

rent-noje-organisera-istallet-for-att-stada-800x528-1

När det kommer till att städa är det viktigt att hitta ett sätt för dig att bli motiverad till att utföra städningen. Att se på städningen som ett sätt att organisera istället för att städa kan hjälpa. Om var sak har sin plats i hemmet blir det lättare att organisera. När du vet vart saker och ting ska vara går det fortare att organisera och få bort det onödiga som ligger framme. Andra sätt som kan göra städningen lättare förutom att organisera kan vara att slå på favoritmusiken eller ljudboken. Ett annat sätt kan vara att utmana sig detta sätt är bra för den tävlingsinriktade. Under städningen när du dammsuger tar du tid, hur lång tid det tar att dammsuga det rummet. Nästa gång ska du försöka dammsuga det rummet snabbare utan att fuska i hörn och under möbler. För att kunna göra dammsugningen fortare kan du behöva se till att kablar och dylikt inte ligger på golvet. Det blir lite som att organisera rummet för att dammsugningen ska gå snabbare och lättare. 

 

Istället för att organisera eller städa 

Känner du att du helst vill slippa allt med städningen? lämna över städet till oss på Vardagsfrid istället. Med hemstädning från vardagsfrid får du tid över till andra roliga vardagsaktiviteter. Vill du komma i kontakt med oss klicka på knappen nedan.

 

Fler nyheter

Kalk- och fläckfria duschväggar

Städa badrum – följ vår checklista

Topp 7 sätt att städa bort katthår

Städa rummet - steg för steg

Hur tar man bort fläckar?

95 %

Kundnöjdhet

150

Antal anställda

1000

Antal första jobb i Sverige

3000000

Antal städade kvm per år