<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="linkedin" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=943036&amp;fmt=gif">

Sök på sidan

  • Det finns inga förslag eftersom sökfältet är tomt.
Husmorstips städning - här är våra bästa!

Husmorstips städning - här är våra bästa!

 
 

Ibland finns inte allt hemma för den perfekta hemstädningen, typ som rätt rengöringsmedel eller utrustning för rätt område. Som tur är går en stor del att lösa med lite kreativitet och finess. Då kan lite smarta och trixiga husmorstips kommer till din räddning. Husmorstips om städning kan inte bara hjälpa dig att rädda situationen när du inte har rätt utrustning hemma, husmorstips är även väldigt roligt och intressant och kan få städningen att bli roligare och mer spännande. 

Husmorstips kan vara alltifrån hur du gör ett eget rengöringsmedel eller använder olika städsaker till andra typer av städning än vad dom är menad för. Andra husmorstips kan vara att tänka på saker som kan underlätta städningen för dig. Det finns inte något specifikt vad som är ett husmorstips, det kan som sagt variera samtidigt som det följer en röd tråd.

Här kommer ett gäng husmorstips som kan hjälpa dig med din städning.

Gör egna rengöringsmedel på produkter som finns hemma

gora-egne-rengoringsmedel-900x675 (2) (1)

 

Många produkter som finns hemma är super när det kommer till städning. Några exempel på produkter samt tips på hur dom kan användas:

Citron

Citron har en mild och desinficerande egenskap som gör den till ett väldigt effektiv hjälpmedel när du städar. Om du använder dig av citron när du städar kommer du få en härlig fräsch doft efteråt med. Citron kan användas inom många områden när du städar. Några exempel på områden där man kan städa med citron är.

  • Kalkbelagda områden.

I badrummet runt kranen och handfatet är ett område där det finns mycket kalk. Ett bra sätt att få bort kalk är då att skära en citron på mitten och doppa i lite salt, skrubba sedan på kalket. Efter att du skrubbat klart kan du ta en fuktig duk och tvätta av. 

  • Få bort dålig lukt

Citron har en fräsch doft som är väldigt stark. Några bra ställen att använda citron är bland annat kylen och i soppåsen, där sprider sig citrondoften och tar bort dålig lukt.

  • Städa mikron

Dela en citron på mitten och pressa ur saften i en mikrovågssäker skål, lägg sedan i andra halvan av citronen. Starta mikron på maxeffekt 2-3 eller tills det kommer ånga. Torka sedan ur med en torr duk och din mikro kommer va skinande ren. 

Bikarbonat

Bikarbonat har en effekt som är slipande och är väldigt bra för smuts som sitter lite hårdare. Bikarbonat har ett hög pH-värde och är svagt basiskt. Det går att blanda med många olika produkter. Likt citron har även bikarbonat många användningsområden.

  • Rengöra kakel 

Genom att blanda vatten och bikarbonat till en smet i en bunke får du ett rengöringsmedel som är bra för bland annat kakel. Använd sedan en svamp eller borste och skrubba på kakel och i fogarna för att få bort smutsen. Torka sedan rent med en fuktig duk.

  • Rengör ugnen

Blanda en smet med vatten och bikarbonat och smeta på insidan av ugnen. Använd en diskborste eller svamp och skrubba rent, ta sedan en duk och torka rent.  

  • Lös proppar

Häll 1 deciliter bikarbonat och en deciliter vinäger i vasken eller handfatet, tänk på att ventilen måste sitta tajt så det inte läcker.  Låt verka 5-10 minuter och skölj sedan med vatten.

  • Ta bort dålig lukt på möbler

Strö över bikarbonat på till exempel säng, soffa eller matta, gnugga lite lätt och dammsug sedan så all bikarbonat är borta. 

Ättiksprit

Blanda en 50/50 blandning med ättiksprit och vatten för att få ett bra hemgjort rengöringsmedel. 

Detta medel går att använda till mycket, bland annat i badrummet där det är effektivt på kakel och klinkers, porslinet, kranen och mycket mer. 

Det är även effektivt i köket där du kan använda ättiksprit till att få bort dålig lukt, rensa avloppet och rengöra mikron. När du rengör mikron med ättika kör du likt citron, en mikrovåggsäker skål med vatten fast skippar citronen och häller i ättiksprit istället. Tänk på att ättika har en stark doft så du kan behöva vädra efter.

Varmt vatten

Varmt vatten är bra för att rengöra utsidan på till exempel fläkt eller mikro som är i aluminium. 

Gör eget rengöringsmedel med ättika

Ättika + citron

Skär bort skalet från citronen och lägg skalet i en burk som du kan stänga, häll sedan i ättika så att all citron är täckt. Låt det stå 10-14 dagar för att citronen ska ha tid att utsöndras. Plocka sedan ur citronskalen och häll i lika delar vatten och ättika i blandningen.

Ättika + bikarbonat

Blanda 5 delar ättika, 4 delar vatten och en del bikarbonat i en sprayflaska.

Du har nu ett effektivt medel som funkar lite överallt. Om du vill kan du häll i några droppar citronsaft för en fräschare doft. 

 

Effektivisera städningen

dammsugning-stadning-900x600 (1)

 

Genom att effektivisera städningen på olika sätt gör du städningen enklare, roligare och smidigare för dig. Städningen behöver inte nödvändigtvis vara tråkig eller jobbig och speciellt inte tidskrävande. Som tur är finns många olika sätt som gör att din städning istället för att vara en börda blir något positivt. Alla älskar ju ett städat hem!

Här kommer några tips på hur du kan effektivisera och förenkla din städning.

Planera städningen

Ta tiden och se över hur du kan göra för att städningen ska passa in i ditt schema utan att behöva stressa och göra städningen halvklar. Om du endast har tid för att dammsuga ena dagen så ska du nöja dig med att bara dammsuga. Moppning och fönsterputs kan vänta tills du har tid för det. Ingen mår bra utav stress. 

Gör ett schema och planera hur du ska dela upp din städning. Dammsuga, damma av, och städa badrummet bör göras relativt ofta, gärna någon gång i veckan. Du behöver inte storstäda varje gång, det räcker gott och väl med att städa det grövsta och det som går snabbast för att sedan göra det som tar lite längre tid i samband med en storstädning.

Gör städningen rolig

Som sagt, det ska vara kul att städa och som tur är finns det många sätt du kan göra städningen roligare! 

Tävla med dig själv. Ta tid på hur lång tid det tar för dig att vika tvätten eller dammsuga vardagsrummet och försök sedan sätta en så bra tid som möjligt. Genom att få in lite tävling i städningen blir något som många inte tycker är så kul roligare. När du tävlar mot dig själv så är det mest fokus på tävlingsdelen och mindre på att städa.

Lyssna på något. Sätt på högtalaren eller ta på dig hörlurar och kör igång lite motiverande musik så du kommer igång. Du kan även lyssna på någon podd eller ljudbok som får dig att känna att du lyssnar på den och städar under tiden istället för att du ska känna att du städar och lyssnar under tiden. 

Har du familj så är det alltid trevligt att ha sällskap samtidigt som man städar. Ett tips om du har barn är att ge saker ett hem i ditt hem så att barnen vet vart deras leksaker ska vara nånstans. Sätt en tejpbit på leksakerna med en färg och en hylla eller låda med samma färg och utmana sedan ditt/dina barn att lägga rätt färg på rätt plats.

 

Gör städningen enklare

När du städar med kort varsel är det tyvärr lite svårare att göra städningen enklare. Däremot när du ska storstäda så kan du förenkla städningen på olika sätt. Bland annat genom att tänka på att alltid rengöra saker när du använt det, till exempel spisen, handfatet, vasken och så vidare. Om du småstädar lite då och då genom att torka av saker eller att lägga undan sånt som inte behöver vara framme så kan du tjäna mycket tid när du ska storstäda. Städningen blir lättare både fysiskt och psykiskt om du slipper göra smågrejer som du egentligen hade kunnat göra direkt.

 

Städa snabbt

effektiv-stadning-absolut-tidsnod-scaled

 

För att städa snabbt finns det ett gäng olika knep, mestadels handlar knepen om mindre saker som förebygger att det blir smutsigt mer än städning i sig. Knepen är oftast väldigt enkla och sånt som man kan lista ut ganska enkelt. 

Här kommer en lista på några tips:

    • Häng alltid upp eller in kläder där dom ska vara eller lägg dom i tvätten. Ditt hem kommer se renare ut direkt om inte massa smutstvätt eller kläder som ska hängas upp eller in nånstans ligger framme.
    • Passa på att diska när maten är inne i ugnen eller på spisen. Du får då bort smutsig disk som du använt klart direkt istället för att dra ut på det tills du ätit.
    • Bädda alltid sängarna på morgonen när du vaknar. En bäddad säng gör att lägenheten eller sovrummet ser snyggt och fräscht ut när du kommer hem.
    • Plocka undan innan du lämnar bostaden. I och med att du plockar undan innan du lämnar bostaden så blir det trevligare att komma hem jämfört med om saker ligger huller om buller.
  • Ge saker ett hem i ditt hem så att du slipper ha massa prylar som ligger framme. Prylarna slipper ligga framme och du slipper fundera på vart dom ska läggas när du väl lägger bort dom.
  • Plocka bort saker som inte används. Så fort du kommer hem från jobbet, träningspasset eller golfrundan, plocka bort sakerna och lägg det på rätt plats direkt. Få in det som en vana och du slipper att det bunkras upp flera väskor i hallen som egentligen ska vara någon annanstans.

Läs gärna vår artikel om effektiv städning där vi har en massa bra tips.

Tvätta bort fläckar med sånt som finns hemma

Genom att ta hand om fläckar direkt när olyckan sker är chansen att du får bort mycket större än om du väntar och dom hinner sätta sig. Många fläckar är enkla att få bort och vissa fläckar är tuffare.

  • Kaffefläckar

Kaffe består till största delen av vatten och är ganska tacksam att ta bort. I vissa fall räcker det med att skölja med vatten men vissa fläckar kan vara tuffare än så. Skulle inte vatten räcka kan du testa att blanda ättiksprit och vatten och gnugga på fläcken med en duk.

  • Rödvinsfläckar

Tro det eller ej men salt är faktiskt väldigt effektivt för rödvinsfläckar. Häll eller skölj vatten på fläcken, häll sedan salt så att det täcker hela fläcken och gärna lite mer. Låt sedan saltet verka i ca 30 minuter innan du sköljer bort saltet. Fungerar det inte får du slänga in plagget i tvättmaskinen. Får du rödvinsfläckar på mattan kan du strö bikarbonat eller bakpulver på fläcken och låta det verka(funkar även på kaffefläckar) 30 minuter. Använd sedan såpavatten och gnugga på fläcken.

  • Fettfläckar

Mot fettfläckar funkar diskmedel och en svamp bra. Gnugga noga på fläcken och skölj av.

  • Textil

För fläckar på soffor, fåtöljer eller sängar följer du samma process som med fläckar på mattan. Strö över salt, bikarbonat eller bakpulver och låt verka i ca 30 minuter. Använd sedan såpvatten för att gnugga bort fläcken.

Hoppas att du lärde dig något nytt som kommer förenkla hemstädningen för dig!

Fler nyheter

Kalk- och fläckfria duschväggar

Städa badrum – följ vår checklista

Topp 7 sätt att städa bort katthår

Städa rummet - steg för steg

Hur tar man bort fläckar?

95 %

Kundnöjdhet

150

Antal anställda

1000

Antal första jobb i Sverige

3000000

Antal städade kvm per år