<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="linkedin" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=943036&amp;fmt=gif">

Sök på sidan

  • Det finns inga förslag eftersom sökfältet är tomt.
Hur ofta bör jag städa?

Hur ofta bör jag städa?

 

Detta kan vara en fråga du ställer dig ibland när du kanske inte känner för att städa. Det finns kanske viktigare saker att tänka på i vardagen som känns både roligare och kan vara mindre krävande. Att ha ett rent och fräscht hem är trevligt. Ska du få besök är det ofta roligt att visa upp ett städat hem. Städar du inte tillräckligt ofta kan hemmets hälsa och din egna hälsa skadas. För att inte detta ska ske är det bra att göra en hemstädning regelbundet. Hur ofta du ska städa kan variera beroende på vilken del av hemmet vi pratar om. Dem flesta kör större delar av städningen en gång i vecka. Många känner till det som veckostädning. Veckostädningen är oftast lagom för det flesta hushållen. Dock är det viktigt att hålla rent i kök och badrum varje dag. Storstädning är också nödvändigt att utföra då och då. 

Effektivisera veckostädningen med städning varje dag

hur-ofta-bor-jag-stada-effektivisera-veckostadning--900x506 (1)

 

Att hålla god hygien i kök och badrum är otroligt viktigt. Då dessa rum används flitigt i nästan alla hushåll är det lätt att det blir stökigt och smutsigt. Det är därför bra att ta för vana att varje dag torka av och rengöra lite lätt på dessa ytor. Det är inte nödvändigtvis en grundlig städning av dessa varje dag utan det handlar mer om att hålla efter och få bort det värsta. När du gör detta kan det även underlätta den veckostädningen du ska utföra. Då smuts och orenheter inte hinner sätta sig på porslinet eller köksbänken behöver du inte stå och gnugga när veckostädningen väl kommer. Det finns även andra delar som du kan göra när det kommer till att effektivisera din veckostädning. Du kan till exempel få till vana att plocka prylar eller kläder som ligger framme.

Köket

Att torka av spisen och köksbänken efter användning går fort och leder till att det hålls rent i köket. Det är också bra att se till att diskhon är ur torkad. Att torka ur diskhon är lätt att göra efter att disken är diskad och leder till att köket ser städat ut när det inte bildas diskberg. 

Badrummet

Den dagliga städningen i badrummet handlar om att göra rent handfatet och kranen lite snabbt efter användning. Gör du detta hinner inga vatten ränder på undersidan av handfatet skapa kalkränder och du har ett fint och rent badrum. Det är också bra att torka av i duschen och rengöra toalettstolen lite snabbt 

Plocka undan prylar och kläder

Genom att ge dig själv 5-10 minuter att gå igenom hemmet innan läggdags för att plocka lite saker eller kläder hjälper din veckostädning. När saker och ting har sin plats i hemmet och inte ligger framme och stökar blir det inte bara till synes städat utan veckostädningen går snabbare eftersom du inte behöver lägga tid på att plocka undan massa prylar när du väl städar. Ser du till att göra det lite varje dag hjälper du dig själv i slutändan. 

Städning minst en gång i veckan

hur-ofta-bor-jag-stada-veckostadning-900x601 (1)

 

Det första du kan göra för att få in en veckostädnings rutin är att välja en dag i veckan då du ska utföra din städning. Självklart väljer du själv vilken dag som passar dig bäst men om du behöver tips så är torsdagar en bra dag. Städar du på torsdagar får du ren till helgen och kan njuta av den lediga helgen. När du valt vilken dag som blir din veckostädnings dag då städar du lite noggrannare den dagen. Under veckostädningen torkar du av ytor i hemmet som vardagsrumsbord, tv-bänk, sängbord och liknande. Rengör köket och badrummet lite mer noggrant. I köket kan du exempelvis torka av micron och andra köksmaskiner samt ta det delarna du rengör dagligen. I badrummet kan du passa på att torka av snickerier och speglar för att få ett skinande badrum.

Dammsugning en viktig del av veckostädningen 

Det är även bra att dammsuga under veckostädningen. Genom att dammsuga varje vecka får du bort dem små dammtussarna som kan bildas under veckan mer förebygger att det bildas större. Det är även trevligt att få bort dammet för att få en ren och fräsch känsla i hemmet. Att dammsuga blir extra viktigt om du är allergiker eller astmatiker. Vill du ge hemmet en extra fräsch känsla kan du skura golvet efter att du dammsugit för att det ska bli ordentligt rent och få bort det dammsugaren inte kunde ta. För att göra dammsugningen lättre är det bra att veta vilka funktioner din dammsugare har och använda dem på rätt sätt. Med funktionerna kan dammsugningen gå snabbare och lättare. 

Förvaringsmöjligheter

Att saker och ting ligger lite var som helst i hemmet kan vara störande. Det är också ett extra moment i städning när du behöver plocka undan för att kunna städa dem ytorna. Det är därför bra och nödvändigt att ha bra förvaringsmöjligheter. I vissa fall kanske det inte finns den mängden förvaringsmöjlighet som behövs. Då eller det att hitta något som fungerar för ditt hushåll. Det finns billiga och funktionella lösningar för förvaring som exempelvis förvaringsboxar under sängen eller varför inte använda utrymme övergarderoben med förvaringslådor där. Då du får bort det prylarna som ligger framme utan nytta kommer din städning bli mer effektiv och hemmet kommer att se renare ut när inget ligger framme och skräpar. 

Utmana dig själv i städningen 

hur-ofta-bor-jag-stada-utmana-dig-sjalv--900x600 (1)

 

Att städa kanske inte känns så kul att lägga tid på men du vet att det är nödvändigt. Då kan det vara bra att göra städningen lite roligare med att lyssna på din favorit musik, podcast eller varför inte en ljudbok. Andra sätt som du kan göra städningen rolig och effektiv är att utmana dig själv. Detta är ett perfekt sätt för den tävlingsinriktade att städa. En utmaning kan vara att ställa en timer på 10 minuter och dammsuga så mycket som möjligt. Efter dem tio minuterna har gått kan du se hur mycket du hann och vad som kanske kan flyttas på för att dammsugningen ska gå snabbare. Med detta sätt kan du skapa en rutin för dammsugningen och utveckla den med varje städning. Om städningen känns svår att komma igång med kan det vara bra att hitta sätt där den blir lättare och rolig.

Andra sätt att få städning till att bli kul

Förutom att utmana dig själv kan det vara en ide att ge dig själv en belöning efter städningen. Det kan vara att äta något gott till middag eller kanske någon trevligt att fika på kvällen. Ett annat sätt för att motivera dig i att städa är att se städning på ett sätt att organisera saker i ditt hem istället för att städa kan hjälpa dig att påbörja städningen. Har saker sin plats i hemmet kommer städningen gå fortare men också vara lättare. Då vet du vart du ska lägga eller ställa grejer och behöver inte fundera över vart dem ska vara. Att sova i rena sängkläder är också en fantastisk känsla. Därför kan du byta sängkläder i samband med städningen samtidigt som du kan se det lite som en belöning efter städningen att få sova i rena och fräscha lakan. 

Storstädning med jämna mellanrum

Att storstäda är nödvändigt att göra med jämna mellanrum du behåller då hemmets hälsa lättare. Storstädning kan kännas som mycket arbete och kräver mycket tid men har du gjort din veckostädning ordentligt behöver det inte vara så jobbigt. En storstädning bär utföras 2-3 gånger när du utför storstädningen utför du din veckostädning plus det utrymmena som du inte tar under veckostädningen. Dessa utrymmen kan vara delar som exempelvis att torka ur kökshyllor och skafferiet. Rengöra kyl och frys genom att frosta av och torka ur samt damm som kan va ovanpå. Det kan också vara bra att rengöra köksfläkten och rensa vattenlås i kök och badrum. Vill du göra din storstädning effektiv kan du bygga upp checklistor för varje rum och fokusera på ett rum i taget för att städningen ska bli ordentligt gjord. När du gör din storstädning kan du också putsa fönsterna för ett skinande hem.

Veckostädning av städföretag 

hur-ofta-bor-jag-stada-veckostadning-av-stadforetag-900x600 (2) (1)

 

Att hitta tiden till att veckostäda kan vara svårt för oss alla ser veckan olika ut. Den kan vara fylld med aktiviteter eller jobb. Då är det lätta att prioritera bort städningen. Då kan det vara bra att se över andra alternativ till exempel köpa veckostädning av städföretag. Tjänsten veckostädning kan se olika ut beroende på vilket företag du väljer och det kan behövas att du gör lite ”research” innan du väljer städföretag. Genom att leta efter det städföretag som passar dig kan köpet av tjänsten bli riktigt bra. Några viktiga delar att ta med sig när du letar efter ett bra städföretag är: 

  • Hur utför det veckostädning?  
  • Kostnaden, hur mycket kostar det?
  • Har dem kollektivavtal för anställda? 
  • Vilken typ av rutiner har det? Nyckelhantering och av/ombokningar. 
  • Dolda avgifter 

Mer om vad som är bra att veta innan du köper hemstädning kan du läsa mer om här 

Att hitta rätt städföretag 

När du har hittat rätt städföretag för dig kan du släppa din stress eller tankar på städningen. Du kan även lägga den tiden du får över på det andra roliga i vardagen som du vill hinna med. Genom att leta efter det städföretag som passar dig bäst har du en större chans att det kommer kännas rätt direkt. Det är därför bra att kolla recensioner om städföretaget online, det kan också vara värt att kolla om granen använder sig av något städföretag för sin städning. För att det ska bli rätt för dig direkt med hemstädningen är det också bra att tänka igenom vilka delar som är viktigt för dig att städföretaget utför. Hos en del städföretag finns ett grundutbud som brukar innefatta det mesta men kanske kan det vara någon del dem saknar. Då kan det finnas tilläggstjänster som går att lägga till för att komplettera i din hemstädning. 

Boka din kollektivavtalade hemstädning

hur-ofta-bor-jag-stada-boka-din-kolliktivavtalde--900x530 (1)

 

Blir du sugen på att lämna över städningen till någon annan och släppa tankarna kring städningen? Eller kanske går du i tankarna om att byta till en kollektivavtalad hemstädning? Att prata med andra som använder tjänsten ger en bättre uppfattning om hur städföretaget fungerar och vad som kan förväntas. Ett städföretag som har en bra struktur med rutiner och checklistor kan vara ett bättre val än ett städföretag utan riktiga rutiner. Det kan även vara bra att kolla efter kollektivavtalad hemstädning då dessa städföretag ses som mer ordentliga och tar ansvar vilket kan speglas i både administration och arbete. 

Vardagsfrids hemstädning med kollektivavtal 

Vardagsfrid har hemstädning där du kan välja om du vill ha städning varje, varannan eller var fjärde vecka. Förutom att kunna erbjuda en bra hemstädning får du även ett rent samvete då vi har kollektivavtal för alla våra anställda. Detta för att hjälpa branschen bli renare och att du som kund ska känna trygghet att allt går rätt till. Vill du veta mer om våra tjänster eller boka hemstädning klicka på knappen nedan.

Fler nyheter

Kalk- och fläckfria duschväggar

Städa badrum – följ vår checklista

Topp 7 sätt att städa bort katthår

Städa rummet - steg för steg

Hur tar man bort fläckar?

95 %

Kundnöjdhet

150

Antal anställda

1000

Antal första jobb i Sverige

3000000

Antal städade kvm per år